Unakıtan'dan itiraf

Güncelleme Tarihi:

Unakıtandan itiraf
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 16:52

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, demokrasilerde yönetimleri en iyi sorgulayanların vergi mükellefleri olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de sorgulamanın olmadığını belirtti.

Bunun nedeninin vergi ödeyenlerin mükellefiyetlerini tam yerine getirmemeleri olduğunu kaydeden Unakıtan, "Kimse kafayı dikip de 'ey devlet benim vergimi nasıl, nereye harcadın' diye soramıyor. 'Sen vergini ödedin mi bakayım' desem. Orada bir yamukluk olacak. Onun için söyleyemiyor kimse" dedi.

Unakıtan, "2005 Vergi Şampiyonları" ödül töreninde konuştu. Türkiye'nin imajının kuvvetlendirilmesi gerektiğine işaret eden Unakıtan, imajın kuvvetlenmesinin devletin gelirlerinin tam olarak ödenmesiyle mümkün olduğunu ifade etti.

Türk milletinin potansiyel vergi ödeme gücüyle kayıt dışı olmaması durumunda "Türkiye'nin kimseye, hiçbir uluslararası kuruluşa muhtaç olmayacağını" belirten Unakıtan, eski yönetimlerin "Vergi toplama, borç yap" politikası uyguladığını anlattı.
Unakıtandan itiraf
Aydın Doğan'ın ödülünü kızı Hanzade Doğan aldı.


"DALGALANMA OLMASAYDI BÜTÇE FAZLA VERİRDİ"

Unakıtan, AKP hükümeti göreve geldiğinde devlet gelirlerinin 75 milyar YTL olduğunu, şimdi ise bu rakamın 168 milyar YTL'ye ulaştığını ifade etti. 2002 yılında bütçe açığının GSMH'nın yüzde 14.5'i olduğunu hatırlatan Unakıtan, şimdi ise bu rakamın yüzde 1'in altında olduğunu ifade etti. Unakıtan, mayıs ve haziran aylarında dalgalanma yaşanmasaydı bütçenin fazla vereceğini de savundu.

Demokrasilerde yönetimleri en iyi sorgulayanların vergi mükellefleri olduğunu hatırlatan Unakıtan, Türkiye'de bu sorgulamanın olmadığını belirtti. Unakıtan, "Bizde devamlı vergi ödeyenler sorgulanıyor. Vergi ödeyenler sorgulamıyor. Neden vergi ödeyenler tam ödeyememişler vergilerini, mükellefiyetlerini tam yerine getiremedikleri için kimseyi kafayı dikip de ey devlet benim vergimi nasıl, nereye harcadın diye soramıyor. Sen vergini ödedin mi bakayım desem. Orada bir yamukluk olacak. Onun için söyleyemiyor kimse" dedi.

"YOLA GELMEYENİN CANI ACIYACAK"

Şirketlerin kurumsallaşarak daha iyi büyüdüğüne işaret eden Unakıtan, "Zannediyor ki bazıları vergi kaçırınca kar edecek. Hayır kar etmiyor. Vergi kaçıran adamın kendi malı çalınıyor, haberi yok. Bunun idrakine varabilsek, çok şeyi halledeceğiz" dedi.
7 ÇOCUĞU SIFIR VERGİ
HÜKÜMETTE DEĞİŞTİRİLDİ

Bakan Unakıtan, Ödül Töreni”nden ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Gelir Vergi Kanun Tasarısında öngörülen çocuk indiriminin 2'den 7'ye çıkarılmasının bakanlık mı yoksa Bakanlar Kurulu aşamasında mı gerçekleştirildiğini sorması üzerine, düzenlemenin “hükümet aşamasında yapılan görüşmeler neticesinde tasarıya girdiğini” söyledi. Bir başka soru üzerine de Unakıtan, asgari geçim indiriminin net maaşa yansıması konusunda işvereniyle pazarlık yapamayacak olan çalışanlar seslenerek, “Bana gelsin, onun arkasındayım” dedi. (A.A.)



Kayıtdışıyla ilgili 10 yıllık bir strateji planı hazırlandığını belirten Unakıtan, bu süre içinde Türkiye'nin kendini bu konuda düzeltmek zorunda olduğunu söyledi. Unakıtan, "Herkes normal yolda yürümeye başlayacak. Yürümeyenleri de çekeceğiz. Gel bakalım şu yola. Çekerken de tabi biraz canları acıyacak" diye konuştu.

"TÜRKİYE KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMALI"

Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini vurgulayan Unakıtan, "Kimse al sana paralar vereyim demez. Türk milletinin en iyi dostu kendisi" dedi. Unakıtan, Türkiye'nin kendi dinamiğini, zenginliklerini ortaya koyarak herkese "biz bu milletler camiasındaki en onurlu yerimizi alacağız. Kimsenin lütfu da değil o" dedi.

"MÜTEAHHİTLERE ÖZEL CEZA"

Londra'da işadamlarıyla yaptığı toplantıda Türkiye'den ev alan İngilizlerin şikayetiyle karşılaştığını belirten Unakıtan, şikayetlerin (Türkiye'den ev alınırken, faturanın eve verilen para kadar gösterilmediği) yönünde olduğunu ifade etti. Unakıtan, bu durumu kabul etmeyen İngiliz'e karşılık olarak müteahhittin (evi satmayacağını) söylediğini anlattı. Bu şikayetleri edenlere "form" hazırlattığını belirten Unakıtan, "O müteahhitleri de özel cezalandıracağım" diye konuştu.

Unakıtan, "Herkesin başına polis dikecek halimiz yok. Ama gelirsek bundan sonra biraz daha acı geleceğiz...Valla artık otomatik çıkartıyoruz. Öyle teknolojik gelişmeler yaptık ki buna da devam ediyoruz. Benzin istasyonlarına yazar kasa koyuyoruz. Ötekine koyuyoruz, sigaraya alkole şimdi yeni hologram getiriyoruz. Artık bilgisayar ortamında takibe alıyoruz. Zaten bundan sonra da düğmelere basınca herkes ortaya çıkıyor" dedi.

Haberin Devamı

2006 VERGİ ŞAMPİYONLARI 

Ödül Töreninde 25 gelir vergisi mükellefi, 25'de kurumlar vergisi mükellefi olmak üzere toplam 50 mükellefe, plaket ve madalyaları verildi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından ödüllendirilen vergi rekortmenleri, şu isimlerden oluşuyor:

Gelir Vergisi Mükellefleri: Aydın Doğan, Mustafa Rahmi Koç, Semahat Sevim Arsel, İbrahim Bodur, Turgay Ciner, İzzet Bayraktar, Yahya Akel, Suna Kıraç, Serra Sabancı, Şevket Sabancı, Suzan Sabancı Dinçer, Çiğdem Sabancı Bilen, Mustafa Vehbi Koç, Murat Ülker, Recep Atakaş, Yalçın Sabancı, M. Bahaettin Obdan, Ahsen Özokur, İsmail Tarman, Ömer Sabancı, Demet Sabancı, Çetin Doğan.

Gelir vergisi rekortmenlerinden ilk 25'de yer alan 4 mükellefin ismi açıklanmazken, diğer rekortmenlerden bir bölümü ödül törenine bizzat katıldı.

Aralarında Aydın Doğan ve Rahmi Koç'un da bulunduğu rekortmenlerin ödülleri de yakınları tarafından alındı.
Kurumlar Vergisi Rekortmenleri ise şöyle: Türk Telekomünikasyon A.Ş, Ziraat Bankası, İş Bankası, Akbank, Vakıflar Bankası, Halk Bankası, Tüpraş, Finansbank. Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Arçelik, HSBC Bank, Yapı Kredi Bankası, Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş, Türkiye Petrolleri A.O, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş İzmir Müessesesi, Denizbank, İller Bankası, Philsa Philip Morris Sabancı Sigara Tütün Sanayi, Vestel, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayi, Doğuş Otomotiv, PTT, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş, Citibank, ve Orman Genel Müdürlüğü Döner Sermaye Merkez Şube Müdürlüğü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!