Un Ro-Ro'nun satışına iptal istemi

Güncelleme Tarihi:

Un Ro-Ronun satışına iptal istemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 16:52

Deniz taşımacılığı şirketi UN Ro-Ro İşletmeleri'nin küçük ortağı Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), UN Ro-Ro'nun geçen ay ABD'li özel sermaye fonu Kohlberg Kravis Roberts'a (KKR) satışının durdurulması için Rekabet Kurulu'na başvurduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Toplam 910 milyon euroluk şirket değeri üzerinden şirketin yüzde 97.6'sına sahip ortakların hisse satışı kararına karşı çıkan ve kendi hissesini KKR'a satmayan tek hissedar olan UND'den yapılan açıklamada, "UN Ro-Ro'nun satış kararı ve arkasından da satış işlemi gerçekleşmeden (sefer başına) 130 euro zam yapılması kamuoyunda büyük kaygılara neden oldu" denildi.

ZAM POLEMİĞİ

Konuyla ilgili olarak UND tarafından bugün düzenlenen basın toplantısında yapılan yazılı açıklamada ise UN Ro-Ro'nun yanı sıra Çeşme-Trieste hattında faaliyet gösteren Ulusoy Gemi İşletmeleri'nin de 1 Kasım 2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bilet fiyatlarına yüzde 7.35 oranında zam yapıldığı belirtildi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplandıran UND Başkanı Tamer Dinçşahin, "İki şirketin birlikte hareket ettiği ortada. Üstelik UN Ro-Ro'nun zam kararı aslında KKR'ye aittir. Bunun dışında Yunan şirketi Marfin I.G (MIG)  ile KKR'nin ilişkisi de önemli. KKR ile MIG arasındaki ilişki Akdeniz taşımacılığında kartelleşme yaratabilir" dedi.

Haberin Devamı

UND'nin söz konusu iddialarını yanıtlayan UN Ro-Ro CEO'su Cüneyt Solakoğlu ise zam kararının KKR tarafından verilmesinin mümkün olmadığını, çünkü Rekabet Kurulu onayı olmadan hisse devrinin gerçekleşemeyeceğini belirterek şöyle dedi:

"Daha şirketin sahibi bile değilken KKR'nin böyle bir karar vermesi mümkün değil. Zam kararının sebebi, petrol fiyatlarındaki artışın taşıma maliyetlerini yükseltmesidir. Bu yılın ilk üç ayında yakıt fiyatlarının ton başına ortalama maliyeti 276 dolardı. İkinci üç ayda bu rakam 328 dolara çıktı. Üçüncü üç ayda 378 dolar olan maliyet, şu anda 487 dolar seviyesinde. Buna karşın yaptığımız zam, şirketin yakıt faturasında 2007 başından bu yana yaşanan artışı karşılamıyor."

Öte yandan UND'nin "130 euroluk zam yapıldı" açıklamasının eksik olduğunu söyleyen Solakoğlu, "130 euroluk zam gemilerimizin toplam yükünün sadece yüzde 1.5'ini oluşturan 'uzun araçlar' içindir. Yükümüzün yüzde 65'ini oluşturan yarı römorklara 95 euro, yüzde 33.5'ini oluşturan komple ünitelere ise 125 euro zam  yapılmıştır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!