Umut Oran'dan asgari ücret yorumu

Güncelleme Tarihi:

Umut Orandan asgari ücret yorumu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 14:32

CHP'li Umut Oran, asgari ücret zammını değerlendirdi. AK Parti'nin, asgari ücreti CHP ile yaşanan yarışın baskısı ile 1.3000 liraya çıkardığını savunan "Bunu bir lütuf ve “müjde” olarak sunuyor. Oysa üç öğün sadece çay ve simitle beslense bile 5 kişilik bir ailenin aylık geçim maliyeti ise 1.125 TL" dedi.

Haberin Devamı

Umut Oran açıklamasının devamında ise şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 yıl önce çay ve simit hesabı yaparak 'Bu zalim yönetim, bu aziz millete bir bardak çayla bir simidi bile layık görmüyor' demişti. AKP’nin iktidara geldiği 2002 sonunda asgari ücretin yüzde 73,4’ine denk gelen aylık çay + simit bedeli, şu an yüzde 86,5’ine çıkmış durumda. 13 yıllık AKP iktidarında asgari ücretlinin sefaleti daha da artmış bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, asgari ücretin 2016 başından itibaren 1.300 TL'ye çıkarıldığını açıkladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da bunu sosyal medyada '1 Ocak itibariyle asgari ücret 1.300 TL olacak. Söz verdik, yapıyoruz. Milletimize hayırlı olsun” diye duyurdu. Görünen o ki AKP hükümeti seçim öncesi CHP ile yarışın baskısıyla asgari ücreti 2016 başından itibaren 1.300 TL’ye çıkarma vaadini yerine getirirken, bir lütuf ve “müjde' olarak sunuyor. Oysa TÜİK'in bile 1.599 TL olmasını önerdiği asgari ücrette 1.300 lira düzeyi, bu kesimin AKP döneminde artan sefaletini gidermekten çok uzakta. Üç öğün sadece çay ve simitle beslenilse bile bu para geçinmeye yetmiyor.

Haberin Devamı

Asgari ücretliyi 13 sene sonra CHP’nin zorlamasıyla hatırlayan AKP bunu da eline yüzüne bulaştırdı. Çünkü CHP asgari ücreti artırırken işverene binecek vergi yükünü de azaltacak bütüncül bir sistem öneriyordu, ama AKP işveren desteğini çok cüzi tutunca bu kez de işten çıkarmalar gündeme gelecek. AKP’nin dengeyi gözetmeyen eksik uygulaması nedeniyle kayıt dışı çalışma daha da artacak, işsiz ordusu büyüyecek. Açıkçası AKP kamudaki savurganlığından, saraylarından, köşklerinden, lüks makam araçlarından ve israfından vazgeçemediği için bedelini yine çalışanlar, çalıştıranlar ödeyecek."

 

BAKMADAN GEÇME!