Umudumuz yağmura kaldı!

Güncelleme Tarihi:

Umudumuz yağmura kaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2012 17:52

HÜKÜMET, sudan tasarrufu artırmak için çareyi yağmur suyunda buldu. Yağmur suyu, dev depolama alanlarında toplanarak ihtiyaç halinde arıtılıp kullanılacak.

Haberin Devamı

Lavabolarda kullanılan gri suyun (atık su) değerlendirilmesi için de vatandaş teşvik edilecek. Su faturalarını azaltacak proje, 2014 yılına kadar hayata geçirilecek. Su kaynaklarının korunması için harekete geçen hükümet, yağmur suyu depolama ve kullanımının yaygınlaştırılması için mevzuat oluşturacak.

Yağış boşa gitmeyecek

Eylem planı kapsamında suyun verimli kullanımı sağlanacak, yağmur mevsiminde biriken su, ihtiyaç olan aylarda kullanılabilecek. Kalkınma Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen kentsel gelişim stratejisi taslağına göre öncelikle büyük kentlerde olmak üzere geniş yağmur suyu depoları oluşturulacak. Bu depolarda biriken yağmur suyunun ihtiyaç halinde kullanım amacına göre arıtılarak kullanımı sağlanacak.

Çözüm küvet suyunda

Haberin Devamı

Çalışmayla, farklı yerleşme ve yapılarda gri su sisteminin yaygınlaştırılması için de araştırmalar yapılacak. 2017 yılına kadar tamamlanması planlanan projeyle foseptik atığı içermeyen, ancak duş, küvet, lavabo gibi yerlerde kullanılan ve "gri" tabir edilen suyun geri kazanılması sağlanacak. Projenin ilk adımında vatandaşın su kullanım alışkanlıklarıyla ilgili birebir etüt ve araştırmalar yapılacak. Vatandaşa yönelik bilinçlendirme çalışmalarının ardından projenin başta siteler olmak üzere tüm Türkiye’ye yayılması sağlanacak.

Faturalar azalacak

Yağmur suyu ve gri suyun arıtılmasıyla hem su kaynaklarının verimli kullanılması sağlanacak, hem de doğadaki su dengesi korunacak. Projeyle ilgili bilgi veren yetkililer, yağmur suyu ve gri su kullanımının artmasıyla şebeke suyu tüketiminin azalacağını ifade etti. "Şebeke suyu tüketiminin azalmasıyla su faturaları da düşecek" diyen yetkililer projeyle ilgili şu bilgiyi verdi:

Maliyet barajdan az

"Yağmur suyu ve gri su sistemleri, barajlara göre çok daha küçük maliyetlerle evlere kurulabilir. Toplanan bu sular özellikle israf yaratan bahçe sulaması ve araba yıkaması gibi alanlarda kullanılabilir. Yağmur suyu toplanma sistemlerinin aksine, gri su toplanması mevsime ve yağış değişimine bağlı değil. Onun için her zaman bunu depolayabiliriz. Her vatandaş bunu kendi evinde uygulayabilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!