Ülker’le Antik el ele verdi Kuran-ı Kerim’in ilk nüshaları sergisini Mısır’a kaptırmadık

Güncelleme Tarihi:

Ülker’le Antik el ele verdi Kuran-ı Kerim’in ilk nüshaları sergisini Mısır’a kaptırmadık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2010 00:00

Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ndeki elyazması Kuran’ı Kerim’in ilk nüshalarının da yer aldığı 300’e yakın eser, “1400. Yılında Kuran Sergisi”yle ilk kez sergilenecek. Ülker ve Antik A.Ş.’nin desteğiyle 1 milyon lira bütçeyle gerçekleştirilen sergi, Kuran’ın indirildiği Kadir Gecesi’nde açılacak. Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, “Sergiyi Mısır istiyordu” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK ve İslam Eserleri Müzesi’nde bulunan el yazma Kur’an’ı Kerim ve cüzlerin yanı sıra Kur’an’ın ilk nüshaları olarak kabul edilen 250 bin yapraklık Şam Evrakı’nın da içinde bulunduğu 300’den fazla eser Kur’an-ı Kerim’in indirilişinin 1400’ün yılında sergilenecek. Yıldız Holding (Ülker) ve Antik A.Ş.’nin sponsorluğunda 1 milyon lira bütçeyle gerçekleştirilen “1400. yılında Kur’an sergisi” ile bu eserler ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Projenin hayata geçirilmesinde ise Mısırlı iş adamlarının kendi ülkelerinde bu eserleri sergilemek istemesi rol oynadı. Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, “Bu koleksiyonu alıp Mısır’da sergilemek istiyorlardı. Bunun Mısır’dan önce Türkiye’de sergilenmesinin faydalı olacağını düşündük. Bütçesi ve organizasyonunu üstlenerek eserlerin Türkiye’de sergilenmesini sağladık” dedi.
Antik A.Ş. olarak müzayede düzenledikleri ve bu nedenle müzelere sık sık ziyaretlerde bulunduklarını ifade eden Turgay Artam, serginin ortaya çıkış hikayesini şöyle anlattı: “Türk İslam Eserleri Müzesi’ne gittiğimde, Mısırlıları orada gördüm. Müze müdürüne sorduğumda, çok önemli bir Kur’an-ı Kerim koleksiyonumuz bulunduğunu, bunu Mısır’da sergilemek istediklerini söyledi. Müzede Kur’an-ı Kerim koleksiyonunda 500’e yakın eser var ancak 4-5 tanesini sergilenebiliyor. Koleksiyonun Mısır’da değil, burada sergilenmesini önerdik. Ancak bütçe ve organizasyon sıkıntısı olacağını söylediler. Bunun üzerine organizasyonu üstlenmeye karar verdik. Bundan 3 yıl önce karar verildi ancak Kur’an’ı Kerim’in indirilişinin 1400. yılı olması nedeniyle bu yılı bekledik ve Kadir Gecesi’ne denk getirdik.”
100 eser onarılacak
Bu sergi ile bugüne kadar sergilenmemiş eserlerin gün yüzüne çıkarılarak tüm dünyanın ilgisinin üzerine çekileceğini belirten Turgay Artam, şunları söyledi: “Bu eserlerin yüzde 95’i ilk kez sergilenecek. Müzenin bünyesinde 500 eser bulunyuor ancak tamamını sergileme imkanımız yok. Sergi, iki bölümde yapılıyor. İlk bölümde birçok eser müzenin sergi salonunda çağdaş bir şekilde, özel bir sunumla sunulacak. İkinci bölümde ise, müzenin üst katlarındaki vitrinlerin Kur’an’lara ayrılacak. 300’ü geçen eser sergilecek. Yıldız Holding’in restorasyon ve konservasyon desteğiyle müzenin deposunda bulunan eserlerin onarılması için özel ekip çalışma yapıyor. 100’ün üzerinde eser onarılıyor. Kültür valıklarının geleceğe aktarılması açısından çok önemli bir adım oldu.”
1 milyon ziyaretçi
1400. Yılında Kur’an Sergisi’nin 5 Eylül-5 Aralık tarihleri arasında açık kalacağını dile getiren Artam, “1 milyona yakın ziyaretçi bekliyoruz. Türkiye’de ilk kez böyle bir sergileme olacak. Eserlerin tamamını anlatan 465 sayfalık kitapçıklar da basıyoruz. Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak basılması planlanıyor. Bu kitapçıkların da basılmasıyla serginin bütçesi toplam 1 milyon lirayı bulacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sergide hangi eserler var

Haberin Devamı

Kur’an’ın ilk nüshaları olarak kabul edilen 250 bin yapraklık Şam Evrakı’nın nadir parçaları,
Hz. Osman’ın ve Hz. Ali’nin yazdığı Kur’an-ı Kerim’ler,
Emevi, Abbasi, Selçuklu, İran, Osmanlı dönemine ait el yazması cüzler ve Kur’an-ı Kerim’ler,
Şeyh Hamdullah, Ahmet Karahisari, Hafız Osman, Kazasker Mustafa İzzet gibi Osmanlı döneminin hattatlarının kaleminden çıkan Kur’an-ı Kerimler yer alıyor.

Eserler büyük özenle gün yüzüne çıktı

YILDIZ Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Zuhal Şeker, yaşamın her alanında toplum hayatına somut katkılar sağlamayı önemli bir görev olarak gördüklerini belirterek, şöyle konuştu: “Ülker ile 23 Nisan ücretsiz sinema gibi odağına çocukları yerleştirdiğimiz sosyal sorumluk projelerimizi güçlendirerek sürdürüyoruz. Yıldız Holding de, kültür- sanat alanında, topluma yararlı projelerde yer almaya çalışıyor. Bu sergi de, bu projelerden biri. Bu kadar kıymetli eserlerin, bunca emekle sanatseverlerle buluşmasına
katkıda bulunmak bizler için gerçekten gurur verici. Birbirinden kıymetli ve heybetli bu eserler, büyük bir özenle ve emekle gün yüzüne çıktı. Projede çok emeği geçen cilt restorasyonu öğretim elemanı Gürcan Mavili’ye ve Süleymaniye kütüphanesi pataloğu Hatice Karagöz’e “ellerinize sağlık” diyorum.”

Haberin Devamı

Özel güvenlik koruyacak

TÜRK ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergilenecek eserler için değer biçmenin çok zor olduğunu kaydeden Turgay Artam, “Biz müzayedelerde Kur-an’ı Kerim sattığımız zaman 500 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişiyor. Yurtdışındaki müzayedelerde 3-4 milyon liraya çıkanlar oluyor. Bunların hepsi nadir eserler, değer biçmek çok zor. O nedenle değer çalışması yapmadık. Ancak özel bir güvenlik ekibi eserleri koruyacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!