Ufuk Sandık: Üretilen her 100 otodan 54'ü Renault

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Üretilen her 100 otodan 54ü Renault
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Geçen yılın ikinci yarısında başlayan krizin etkileri kendisini üretim rakamlarında gösteriyor. 7 otomobil üreticisi 1999 ocak-mayıs döneminde 69 bin 559 adet üretim yaptılar. Üretim, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 oranında geriledi.

Türk otomobil sektörünün iki büyük devi Tofaş ve Renault, beş aylık otomobil üretiminin yüzde 82.8'sini gerçekleştirdi. Geriye kalan 5 üretici ise toplam üretimin yüzde 17.2'sini gerçekleştirdi. Ocak-mayısta Türkiye'de her 100 otomobilden 54.8'ini Renault, 28'ini ise Tofaş üretti.

Toplam üretimde Renault ve Tofaş'ı yüzde 6.6 ile Hyundai, yüzde 4.5 ile Toyotasa, yüzde 3.1 Honda, yüzde 1.9 ile Opel izledi. Bir süre önce yeni yatırımı tamamlana kadar otomobil üretimine ara veren Ford Otosan ise beş aylık üretimin yüzde 1.9'unu gerçekleştirdi.

Mayıs ayında 7 firmanın toplam üretimi 21 bin 243 adet oldu. Toplam üretimin yüzde 54'ünü Renault, yüzde 31'ini Tofaş, yüzde 6'sını Hyundai, yüzde 5'ini Toyotasa gerçekleştirdi. Honda ve Opel beş ayda toplam otomobil üretiminden yüzde 2 pay aldılar. 7 üreticiden Renault ve Tofaş'ın sürüklediği otomobil ihracatı ise ocak-mayıs döneminde 25 bin 365'e yükseldi. Oyak-Renault bu dönemde toplam 21 bin 157 otomobil ihracatı gerçekleştirdi. Renault, her 100 otodan 83'ünü, Tofaş ise her 100 otodan 16'sını ihraç etti. Diğer otomobil firmalarının ihracatı ise yüzde 1'de kaldı.

Beş ayda pazarda 50 bin 542 adeti yerli, 38 bin 481 adeti ithal olmak üzere toplam 89 bin 23 adet otomobil satıldı. Geçen yılın aynı döneminde 119 bin 712 adet otomobil satılmıştı.

Ocak-Mayıs ayındaki ithal otoların pazar payı daha önceki yıllara göre yüzde 43 gibi yüksek bir orana yükseldi. Buna göre Türkiye'de beş ayda satılan her 100 otomobilden 43'ü ithal oldu.

Otomobilde çocuk var

Goodyear toplumsal hayata katkılarıyla da kendinden söz ettiriyor. Trafik kazalarının sıradan karşılandığı ülkemizde Goodyear tarafından hazırlanan yeni çıkartmalar otomobilde bulunan çocuklara dikkati çekiyor. ‘‘Dikkat ben varım’’ metni ile hazırlanan çıkartmalar, sürücüleri dikkatli araç kullanmaya teşvik ediyor. Yapılan bunca uyarı ve alınan önlemlere rağmen artış gösteren trafik kazalarının azalması yönünde çalışan Goodyear, özellikle araçlarda bulunan küçük çocuklara sürücülerin dikkatini çekmesi için çıkartmalar hazırladı.

Temmuz'da Taşıt Pulu'nu ödemeyi unutmayın!

Taşıt Pulu olarak bilinen ve iki eşit taksitte ödenen Motorlu Taşıt Vergisi'nin ikinci taksit dönemi yaklaştı. Birincisi ocak ayında ödenen Taşıt Pulu'nun ikinci taksidinin temmuz sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

Buna göre, 1999 model 1-6 yaş arasında 950 kg ve aşağı otomobilin Motorlu Taşıt Vergisi 24 milyon 20 bin lira, 1-6 yaş arasına 950-1200 kg. otomobillerin vergisi 36 milyon 555 bin lira olarak ödeniyor. En yüksek Motorlu Taşıt Vergisi de, 244 milyon 492 bin lira ile 1801 kg ve yukarısı otomobiller için ödeniyor.

Kia'dan ehliyeti olanlara ferdi kaza sigortası

KIA otomobillerin Türkiye distirübütörü olan İhlas Motor, ehliyeti olan herkese ücretsiz ferdi kaza ve yangın sigortası hediye ediyor. İhlas Motor, otomotiv sektöründe bir ilke imza atarak, otomobil veya ticari araç alsın veya almasın, ehliyeti olan herkesi sigortalıyor. Bunun için sadece Kia-İhlas Motor bayilerine uğramak ve Kia araçlarını test etmek gerekiyor.

İhlas Sigorta ile İhlas Motor işbirliğiyle düzenlenen kampanyada ehliyeti olanlara 1 milyarlık ferdi kaza sigorta ve 1 milyarlık ev eşyası yangın sigortası veriliyor.

Farklı heyecanlar için Chimaera

El yapımı otomobillerin kalesi sayılabilecek İngiltere'nin sportif otomobilleri de kendine özgü farklı bir yere sahip... İngiliz spor otomobillerin karakteristik özelliği, sürücüye saf sportif kullanım sağlaması olarak gösteriliyor.

Ürettiği tüm otomobillerde cam elyafı takviyeli polyester kullanan ve şaşisi çelik borulardan oluşan TVR'da bu firmalardan biri. 1949 yılından buyana üretim yapaman TVR halen Chimaera, Griffith ve Cerbera modellerini üretiyor.Chimaera ilk kez 1993 Birmingham Otomobil Fuarı'nda tanıttığı Chimaera, iki kişilik hard toplı bir cabrio... Chimaera'nın 4.0 litre 240 beygir, 4.5 litre 285 beygir ve 5.0 litre 340 beygirlik versiyonları bulunuyor. Yüksek performansı ve sıradışı görünümü ile Chimaera 20'inci yüzyılın klasikleri arasında yerini aldı. Chimaera'da iç mekan kişiye özel ayarlanabiliyor ve terzi usulü isteğe göre üretim yapılıyor. Bu nedenle TVR tarafından üretilen otomobiller birbirinden farklı özelliklere sahip bulunuyor.

Chimaera'nın 4.0 lt. motorlu versiyonu 244 km. maksimum hıza sahip. 0'dan 100 km'ye 4.8 saniyede ulaşan Chimaera 4.0'nin satış fiyatı 51 bin İngiliz Sterlini. Chimaera'nın en güçlü motora sahip olan versiyonunun beygir gücü 320 hp. 0'dan 100 km'ye sadece 4.2 saniyede çıkabilen Chimaera 5.0 lt.'nin fiyatı ise 57 bin İngiliz Sterlini.

5 dakikada 47 litre yakıt tüketen Jet Twingo

İlk olarak 1992’de piyasaya çıkan Twingo, hemen herkesin beğenisini kazandı. Sevimli çizgileri, kendi sınıfındaki otomobiller arasında en geniş iç mekana sahip olması gibi özellikleriyle dikkat çeken Twingo, bu özellikleriyle kısa sürede tanındı. Twingosever sayısındaki artışla birlikte, dünyada birçok Twingo kulübü kuruldu. Twingoseverler bu kulüplerde, otomobilleriyle ilgili gelişmeleri takip edebiliyorlar. Ayrıca bazı Twingoseverlerin, otomobillerinde yaptıkları değişiklere şahit oluyorlar. Bunlardan birisi de ‘‘Jet Twingo’’ adı verilen ve bir jet motoru takılan Twingo. 1500 beygir gücündeki bu motorun hızı 300 km. Jet Twingo, 5 dakikada 47 litre uçak yakıtı tüketiyor.

CİTROEN Türkiye Genel Distribütörü Baylas Otomotiv A.Ş. geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin her köşesinde Citroen elçiliği yapan yetkili satıcılarını Fethiye Hillside Beach Club'da buluşturdu.

ISUZU, her yıl tekrarlanan uzun yolculuklarının beşincisini Moğolistan'a gerçekleştiriyor. Dünyanın dört bir yanına giden maceracı gezginlerin tercih ettiği Isuzu konvoyu, Moğolistan'a doğru yola çıktı.

BP Koruma Ödülü'nü Türk öğrenciler kazandı. Boğaziçi Üniversite'sinden dört öğrencinin, İstanbul Boğazı'nın iki yakasında yaşayan yarasalarla ilgili koruma projesi BP Koruma Programı bünyesindeki ‘‘Tehlikede Olan Nesiller Kategorisi Ödülü’’nü aldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!