Ufuk Sandık: Otomobilde ihracat patladı

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Otomobilde ihracat patladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

BU yılın ocak-ekim döneminde otomobil ihracatında patlama yaşandı. Otomotivde taşıt araçları içinde en fazla ihracat artışı, yüzde 176'lık oran ile otomobilde oldu. Ocak-ekim aylarında toplam 58 bin 389 otomobil ihraç edildi. Geçen yılın aynı dönemindeki otomobil ihracatı 21 bin 187 adet olarak gerçekleşmişti.

Bu dönemde en fazla ihracatı 47 bin 433 adet ile Oyak Renault yaptı. Tofaş'ın otomobil ihracatı 10 bin 577 adet olurken, diğer üreticilerin ihracatı ise 379 adet olarak gerçekleşti.

YÜZDE 118 ARTIŞ

İhracatın gözde sektörü haline gelen otomotiv sektöründe, taşıt araçlarındaki toplam ihracat yılın 10 ayında yüzde 118 arttı. Otomotiv Sanayii Derneği verilerine göre, taşıt ihracatı bu yılın 10 ayında 70 bin 614'e ulaştı. Toplam taşıt aracı ihracatı, geçen yılın aynı döneminde 32 bin464 olarak gerçekleşmişti.

Söz konusu dönemde taşıt araçlarından ticari araç ihracatı, geçen yılın 10 ayında 6 bin 8 iken, bu yıl aynı dönemde 7 bin 150 adete yükseldi. Bu dönemde traktör ihracatı ise yüzde 4 azalarak, 5 bin 75'egeriledi. Traktör ihracatı geçen yılın ocak-ekim döneminde 5 bin 269 adet idi.

Bu yılın ocak-ekim döneminde kamyon ihracatı yüzde 27, kamyonet ihracatı yüzde 19, midibüs ihracatı yüzde 29, otobüs ihracatı yüzde 37 oranında artarken, minibüs ihracatı da yüzde 82 oranında azalma gösterdi.

Skoda'nın yenisi Fabia

SKODA'nın son ürünü Fabia, yıl sonunda Avrupa'da piyasaya çıktıktan sonra, 2000 Mart ayında da Türkiye'de satışa sunulacak. Fabia, Felicia ve Octavia'dan sonra Skoda'nın iddialı olduğu bir model.

Fabia'nın Türkiye'deki satış fiyatları 19 bin mark (yaklaşık 5 milyar lira) ile 25 bin 500 mark (6 milyar 700 milyon lira) arasında olması bekleniyor.

Fabia'da ilk etapta 1.4 lt. (68 hp) ve 1.4 lt. 16V (101 hp) gücünde iki değişik benzinli motor ile 1.9 lt. SDI (64 hp) gücünde bir dizel motor seçeneğiyle sunuluyor. Tamamen yeni bir şasi üzerine yerleştirilen ve aks mesafesi 2461 mm.'ye çıkartılan yeni otomobilin uzunluğu 3960 mm. genişliği 1646 mm. ve yüksekliği de 1451 mm.'dir. Fabia, ‘‘EU 4 Egzos Emisyon Normu’’ gibi (2005 yılından itibaren uygulanacak) gelecek yıllarda zorunlu olarak istenecek özelliklere daha şimdiden sahip.

Fabia'nın rakipleri arasında; Renault Clio, Peugeot 206, Toyota Yaris, Opel Corsa, Ford Fiesta, Seaz Ibiza, Polo, Nissan Micra, Hundai Accent, Citroen Saxo bulunuyor.

Fabia'nın sınıfındaki otomobiller için istenen aktif ve pasif güvenlik sistemi, büyük otomobiller için talep edilenlerden, özellikle teknik gereksinimler bakımından oldukça farklı. Skoda Fabia'nın son derece sert ve güçlü gövdesiyle bilgisayar tasarımlı kıvrım bölümleri herhangi bir çarpma sonucu oluşacak enerjiyi emerek, otomobilin içine yansıtmıyor. Fabia, modeline göre standart ya da isteğe bağlı olarak sunduğu ABS freni ve çekiş kontrolü sağlayan EDL sistemiyle donatılmış. ASR sistemi ise sürücüye sağladığı kontrol sayesinde, otomobilin istenmeyen dönüşlerine (spin) engel olunuyor.

Standart olarak sunulan sürücü ve ön yolcu hava yastıkları; bazı modellerde standart, bazılarında isteğe bağlı olarak sunulan yan hava yastıkları ile emniyet kemeri bağlayıcıları bir çarpışma anında yolcuları koruyor. Hava yastıkları aktif hale geldiği anda, bir sensör vasıtasıyla yakıt akışı duruyor.

2000’in üstü açığı BMW’den

YENİ BMW 3 serisinin performans, yenilik ve estetik gibi temel değerler gözönüne alınarak üretilen yeni BMW 3 serisi cabrio, Mayıs 2000'de otomobilseverlere ulaşacak.

BMW 3 serisi ailesinin 1999 yazında satışa sunulan coupe modeliyle ön tampondan A-direğine kadar aynı tarzda tasarlanan BMW 3 serisi cabrio, daha belirgin yan hatları ve güçlü arka kısmı ile coupe modelinden ayrılıyor.

Mayıs 2000'de 6 silindirli 2.5 litre, 170 beygir gücündeki motorla satışa sunulacak BMW 323Ci'nin diğer motor seçenekleri 2000 sonbaharında yollarda olacak.

BMW 323Ci modelinde ön koltukta entegre kemer sistemi, otomatik olarak devreye giren standart takla koruma barları, ısıtmalı çizilmez plastik cama sahip softtop'ı, ön ve yan hava yastıkları, Patinaj Kontrol Sistemi (ASC+T) ve Savrulmayı Engelleyen Sistemi (DSC) gibi güvenlik ekipmanları bulunuyor.

Honda S2000 31.5 milyar

ANADOLU Honda Otomobilcilik tarafından ithal edilen Honda S2000, Türkiye'de pazara sunuldu. Honda S2000 modelinin fiyatı 31 milyar 500 milyon lira olarak belirlendi. Yeni Honda S2000, önde motorlu, arkadan çekişli, 240 beygir güce sahip iki kişilik bir raodster. Yüksek performanslı eko motor, 0'dan 100 km'ye 5.0 saniyede ulaşıyor. Maksimum hızı 241 km. S 2000, Honda mühendislerinin dünya çapındaki yarış pistlerinde 40 yıldır süren motor spor aktiviteleri sonucu geliştirdikleri uzmanlığın bir ürünü. Honda S2000, Honda'nın 1965'de ürettiği S800 spor otomobilinin manevi varisi ve o modelden bu yana Honda'nın arkadan çekişli ilk otomobili. Küçük deri kaplı direksiyon simidi, deri koltuklar, Formula 1'den esinlenerek tasarlanan dijital göstergeler, elektronik takometre ve hız göstergesi S 2000'e ayrı bir hava veriyor.

Audi'nin Yenikapı'sı: Şenyıldız

AUDİ bayii Şenyıldız Otomotiv'in Yenikapı sahil yolu üzerindeki Deniz Otobüsü İskelesi karşısında bulunan yeni show-room'u hizmete girdi. Almanya'nın Ingolstadt şehrindeki Audi binasının benzeri olarak tasarlanan mekanda, metalik renkli cam ve kapılar ve iç tasarım dikkat çekiyor. Türkiye'de geçen yıl otomobil satışlarını yüzde 30 arttırdığı belirtilen Audi'nin, Şenyıldız Oktomotiv'le daha büyük satış rakamlarına ulaşılacağını belirten Audi Avrupa Satış Direktörü Michael Renz, ‘‘Böyle bir satış show-room'uyla artık İstanbul'da daha güçlü olacağız’’ dedi. Süleyman ARAT/İSTANBUL

Test sürüşüne katıl Clio Symbol kazan

RENAULT, her yıl geleneksel olarak düzenlediği Açık Kapı Festivallerinin 4'üncüsünü 19-21 Kasım tarihleri arasında gerçekleştiriyor. Bu yılki Açık Kapı Festivali'nin teması, tanıtımı kasım ayı başında gerçekleştirilen Clio Symbol. Kampanya süresince Renault Yetkili Satıcı ve Şubelerine gelen herkes Clio Symbol'ü yakından tanıma ve deneme imkanına sahip olacak. Ayrıca çekilişe katılarak 2 Clio Symbol kazanma şansına sahip olacaklar.

Toyota Yaris 2000 yılının otosu seçildi

TOYOTA Yaris, Avrupa Yılın Otomobili Jürisi'ni oluşturan, 21 Avrupa ülkesinde 56 profesyonel otomobil yazarınca, 2000 yılının otomobili seçildi. Ön elemelere 1999 yılında Avrupa'da piyasaya çıkan 27 otomobil katıldı. İlk aşamada, 22 otomobil elendi. Finale Fiat Multipla, Opel Zafira, Skoda Fabia, Rover 75 ve Toyota Yaris kaldı. Yaris, yarattığı yeni stil, konfor, emniyet, ekonomi, sürüş rahatlığı, yol tutuş, performans, fonksiyonellik, sürücü memnuniyeti kriterleri değerlendirilerek, birinci seçildi.

HYUNDAI Assan Otomotiv, 9 trilyon lira olan sermayesini 30 trilyon 625 milyar liraya çıkardı. Yaşanan ekonomik kriz ve darboğaza rağmen yatırımlarını hızlandıran ve bunları özkaynaklarıyla karşılamayı hedefleyen Hyundai Assan, bu amaçla sermayesinde 21 trilyon 625 milyon liralık bir artış yaptı.

OPET akaryakıt istasyonlarını ‘‘Sismik tahrikli enerji kesme cihazları’’ ile donatmaya başladı. Opet, böylelikle Türkiye'de deprem nedeniyle çıkabilecek yangınlara karşı teknolojik önlem alan ilk akaryakıt kuruluşu oldu.

GOODYEAR'da iki yeni atama. Goodyear Lastikleri Satış Direktörlüğü'ne Bora Selimoğlu, Adapazarı ve İzmit Fabrikalarından sorumlu İmalat Direktörlüğü'ne ise Can Kurtuluş atandı.

TEMSA Otomotiv, Uluslararası Ticari Araç Fuarı'na bu yıl 525 metrekarelik bir alanda Mitsubishi Dragon, Prestij Midibüs, Mitsubishi Canter, Mitsubishi L300, Mitsubishi L200 ve Mitsubishi Pajero ile katılıyor.

ÖLÜMLE sonuçlanan trafik kazalarını azaltmak için yapılan çalışmalar, ilginç sonuçlar veriyor. Sait Kaya isimli bir vatandaş, trafik kazasında yeğenlerini kaybettikten sonra, çarpışma anında darbenin şiddetini azaltan bir tampon sistemi konusunda çalışmaya başlamış. 3 yıllık bir araştırmadan sonra, kamyonlara monte edilebilen ve çelik yaydan oluşan bir tampon sistemi geliştirmiş. Bu sistem, arkadan çarpmalarda darbenin şiddetini azaltıp, otomobilin kamyon altına girmesini önlüyor. Sait Kaya'nın telefon numarası: 0.212. 235 08 73

BRIDGESTONE, ‘‘Farım da hep açık yolum da’’ kampanyası İstanbul, Ankara ve Bursa'dan sonra, İzmir'de devam ediyor. Kampanya sonucunda İstanbul'da gündüzleri farlarını yakanların oranı yüzde 0.7'den 9.8'e yükseldi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!