Ufuk Sandık: Otoda ek vergi indirimi vergi gelirini yüzde 67 artırdı

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Otoda ek vergi indirimi vergi gelirini yüzde 67 artırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Ek Taşıt Alım Vergisi'nde nisandan bu yana uygulanan yüzde 6'lık vergi indiriminin 3 ay daha uzatılması hem tüketicinin hem otomobil firmalarının hem de Maliye'nin işine yarayacak. Otomobil firması satışlarını artırırken, tüketici daha uygun fiyatlarla otomobil satın alabilecek. Maliye ise vergi gelirlerini artıracak.

Otomobil İthalatçıları Derneği'nin yaptığı çalışmaya göre, Ek Taşıt Alım Vergisi'nde yüzde 6'lık indirim Maliye Bakanlığı'nın gelirlerini yüzde 67.4 oranında artırdı. Maliye Bakanlığı, sadece ithal otomobil satışlarından nisan ayında 12.9 trilyon lira vergi geliri elde etti. Nisan ayında 8 bin 711 adet otomobil satışı gerçekleşti. Vergi indirimi olmasa ve Nisan ayı ithal otomobil satışları geçen yıl nisan ayındaki 4 bin 560 adet seviyesinde kalsaydı, Maliye'nin vergi geliri 7.7 trilyon seviyesinde kalacaktı.

Vergi indiriminin, ister satışları sayısal olarak artırması, ister satışlardaki düşüşü azaltması yolu ile olsun pozitif bir etki yaptığını söylemek yanlış olmaz.

Ek Taşıt Alım Vergisi'ndeki indirim, 1600 cc. motor hacminin altında kalan ve alt, alt-orta sınıf otomobiller için uygulandı. Bu segmentlerdeki ithal otomobiller 1998 yılına kıyasla Nisan 1999'da yüzde 91, Mayıs 1999'da ise yüzde 16 arttı. Haziran ayında da artış devam ediyor. Sektör genelinde otomobil satışlarında duraklama ve düşüş belirgin bir şekilde yaşanır ve devam ederken, nisan ve mayıs aylarında görülen sıçramanın vergi indirimi dışında bir açıklaması mümkün görünmüyor. Vergi indiriminin uygulanmadığı segmentlerde ise ciddi düşmeler var. Üst sınıf otomobillerde nisanda yüzde 8, mayısda ise yüzde 29 düşüş görüldü.

Yerli otomobillerde ise nisan ve mayıs aylarında herhangi bir artış olmamasına rağmen, ocak-nisan aylarındaki yüzde 39'luk yüksek düşüş, vergi indiriminin etkisiyle yerini yüzde 9 gibi mutedil bir düşüşe bıraktı.

VAKIFBANK'tan 1 milyar liralık taşıt kredisi alanlar; 3 ayda 383 milyon 456 bin lira, 12 ayda 128 milyon 993 bin lira, 18 ayda 104 milyon 374 bin lira, 24 ay vadede aylık 96 milyon 507 bin lira taksit ödüyorlar.

* ESBANK'tan 1 milyar taşıt kredisi alanlar; 3 ayda 383 milyon 455 bin lira, 12 ayda 130 milyon 530 bin lira, 18 ayda 105 milyon 204 bin lira, 24 ayda ise 96 milyon 57 bin lira taksit ödüyorlar.

NISSAN Motors'un tüm distribütörleri arasında düzenlediği ‘‘Uluslararası Servis Teknisyenleri Yarışması-NISTEC’’ Dubai'de yapıldı. NISTEC Türkiye Birincisi Cihan Deniz, bu yarışmada ikinci olarak Japonya'da yapılacak olan dünya finaline katılmaya hak kazandı.

NESTLE-Mis Süt, ‘‘Trafik’’ konusunda yeni bir çalışma başlatıyor. Nestle-Mis Süt bir toplumsal soruna katkı sağlayabilmek amacıyla piyasaya verdiği süt kutularında çocuklara yönelik trafik eğitimi verecek.

TEMSA Avrupa yollarında. 1997 yılında ihracatına başlanan Euro Prestij midibüslerin ihracatı ilk iki yılda 40 adete ulaştı. 1999'un ilk altı ayında Temsa Otomotiv'in ihraç ettiği araçların sayısı 100 adeti bulurken, toplam ihracatın yıl sonuna kadar 200'ü aşması hedefleniyor.

Nissan'dan 3 yıl/100 bin km. garanti

Nissan Otomotiv A.Ş. bu yıl başından bu yana tüm araçlarına 3 yıl/100 bin km. garanti veriyor. Bunun dışında tüm araçlar 6 yıl da gövde ve kaporta garantisi altında. Yurt çapındaki Nissan servislerinde araçların periyodik bakımları yapıldığı sürece araçlar, satın alındığı günden itibaren 3 yıl süreyle ya da 100 bin km. garanti altındayken; birinci yıl da sınırsız km. garanti hizmeti veriliyor. Nissan Otomotiv, 3 yıl/100 bin km. garanti hizmetini, ticari araçtan binek otomobile, 4x4'ler de dahil olmak üzere bütün Nissan araçlarına uyguluyor. 23 yıldır Avrupa'nın en çok satılan Japon otomobili ünvanına sahip olan Nissan, Türkiye'de de aynı ünvana sahip bulunuyor. 1998 yılında toplam ithal otomobil satışları içinde dördüncü sırada bulunan Nissan, gerek 4 S projesi gerekse garanti hizmeti ile Nissan sahiplerine yenilikler sunuyor.

Yeni Seat Toledo'da sıra var

Türkiye'de ‘‘başdöndüren teknoloji’’ sloganı ile pazara sunulan yeni Seat Toledo büyük ilgi gördü. Otomotiv sektöründe yaşanan durgunluğa rağmen, ithal edilen ilk parti Toledo'ların tümü satıldı.

Haziran ayı başında Türkiye'de satışa sunulan yeni Seat Toledo, yepyeni dizaynı, fonksiyonelliği, konforu ve teknoloji ile dikkat çekti. Doğuş Holding-Yüce Auto ortaklığı kuruluşu olan Katalonya Oto tarafından ithal edilen yeni Seat Toledo, 1.6 litre 100 hp düz ve otomatik vites, 1.8 litre 125 hp düz ve otomatik vites, 1.9 TDI 110 hp, 2.3 litre V5 150 hp seçenekleri ile pazara sunuluyor.

Yeni Toledo'nun tasarımında, Italdesign firması yöneticisi Giorgiaro, Seat, Audi ve Volkswagen'in eşit payla sahip oldukları İspanya Sitges'deki Design Center Europe ve Seat Martorell Fabrikası'ndaki Centro Tecnico Seat'ın imzaları bulunuyor. Yumuşak ve çekici Latin kökenli çizgilerin fonksiyonellikte buluştuğu yeni Toledo'da karakterli ve dengeli bir dış görünüm hakim. İçerde ise ergonomi herşeyden önde tutulmuş. Şık ve dinamik tasarımı ile Seat'ın yeni yüzü Toledo; güvenlik ve konforla beraber mekanik aksamda da çok yeni gelişmeler sunuyor. 4.44 metrelik boyu ile eski Toledo'dan 12 cm daha uzun olması ve 500 litrelik bagaj hacmi onu bir üst sınıfa koyuyor.

Yeni Seat Toledo'da standart yan koruma çıtalarından dört hava yastığına, ABS'den EDS'ye (1.8 20 V ve 2.3 V5 motorlarda standart), EBV'den (Elektronik Fren Güç Dağılımı) TCS'ye (Daimi Patinaj Kontrol Sistemi), dört disk frenden aktif gergili ön emniyet kemerlerine kadar birçok aktif ve pasif güvenlik aksesuarları dikkat çekiyor.

Yaz bakımı yüzde 20 indirimli

Otomobil firmaları yazla birlikte ‘‘servis kampanyaları’’ düzenlemeye başladı. Servis kampanyalarında, otomobillerin kontrolleri ücretsiz yapılırken, işçilik ve yedekparçalarda da indirim uygulanıyor. Hyundai de, ücretsiz ‘‘check-up’’ kampanyası düzenliyor. 21 Haziran-3 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecek kampanyada Hyundai, periyodik bakım parçlarında ve periyodik bakım işçilik ücretlerinde yüzde 20 indirim uyguluyor. Ayrıca, otomobillerin motor ayarları, yağ seviyeleri, kayışlar, soğutma-ısıtma ve klima sistemi, silecek ve cam yıkama sistemleri ücretsiz olarak kontrol ediliyor.

Sürücüsünün yerine frene basan otomobil

Direksiyona, gaz ve fren pedallarına yerleştirilen optik alıcılar sayesinde, aracınız yapmaya hazırlandığınız hareketi önceden tahmin edebilecek. Bu sistem sayesinde olası kazalar da azalacak.

İngiliz New Scientist dergisinde çıkan bir yazıya göre, Japon otomobil firması Nissan'da görevli araştırmacı Andrew Liu ile MIT'den Alex Pentland ‘‘sürücünün davranışlarını önceden bilen’’ bir sistem üzerinde çalışıyor.

Önce; sürücü direksiyona geçerek trafikte aracını belli bir süre kullanıyor. Bilgisayar alıcıları, sürücünün, bir viraja girmeden önce, sollamadan, şerit değiştirmeden veya frene basmadan önce yaptığı hareketleri inceliyor ve hafızasına kaydediyor.

Ve Nissan'ın akıllı otomobili, yüzde 5 hata payıyla sürücünün yapacağı hareketi 12 saniye öncesinden tahmin edebiliyor. Bu sayede gereken uyarılar veya güvenlik sistemleri harekete geçiriliyor. Nissan'ın bilgisayarı bundan sonra da sürücünün hareketlerini devamlı kaydettiği için, giderek daha ‘doğru karar’ vermeye başlıyor. Hatta, sistemin daha da geliştirilmesi halinde, sürücünün gözlerinden bile yapacağı hareketi önceden tahmin edebilmenin mümkün olacağı belirtiliyor.

Uzmanlar tarafından bu tür çalışmalar, sürücünün alışkanlıklarına daha çok önem verilmeye başlandığının ve kişiselleştirilmiş güvenlik önlemleri çağının bir işareti olarak yorumlanıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!