Ufuk Sandık: Beşinci Vites

Güncelleme Tarihi:

Ufuk Sandık: Beşinci Vites
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2001 00:00


Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

4x4 araçlara Türk imzası

Otomotiv dünyası, 4x4 araçlarda yeni bir diferansiyel sistemi icat ederek devrim yaratan Türk makine mühendisi Murat Okçuoğlu'nu konuşuyor. 80'li yıllarda Türkiye'de ralli yaparken icat ettiği 4x4 sistemi ve kilitli diferansiyellerle başlayan mucitlik kariyerine, ABD'de devam eden Okçuoğlu'nun geliştirdiği sistemler, DaimlerChrysler, Ford, General Motors gibi dev otomotiv üreticilerinin araçlarında kullanılıyor.

1999 yılında otomobil sektörünün Oscar'ı PACE'yi kazanan Murat Okçuoğlu'nun geliştirdiği diferansiyel sistemini Ford Mustang Cobra R modelinde, GM ise Pontiac Aztek modelinde kullandı. Yüksek performansı, daha az yer kaplayarak ve daha düşük maliyetle sağlayan bu sistem GM'in 2002'de çıkaracağı yeni 4x4 Buick Rendezvous ve Saturn Vue modelinde de kullanılacak.

Okçuoğlu'nun buluşlarındaki ortak özellik sürücünün müdahalesine gerek kalmadan devreye girerek, motorun gücünü ihtiyacı olan tekerleklere otomatik olarak paylaştırması. Dünyada büyük yankılar uyandıran buluşun sırrı ise sadece bir hidrolik pompadan kaynaklanıyor. Aslında Okçuoğlu'nun sistemi ile çalışmayan 4x4 araçlar gerçekte motor gücünü sadece bir ön ve bir arka olmak üzere iki tekerleğe iletebiliyorlar. Bu durumda sağ tekerlekleri buz üzerinde olan bir 4x4 otomobil mahsur kalabiliyor. Okçuoğlu'nun buluşunun kullanan otomobiller ise motorun gücünü tutunan tekerleklere iletiyor ve gerçek anlamda 4x4 tekerlekte güç kullanılabiliyor. Bu sistem, aynı ebatlarda ve en yakın rakibi viscous sistemlerden 10 misli daha fazla tork kapasitesine sahip, üstelik imalat maliyeti de çok daha düşük.

Anadol'un yağ pompasından esinlendi

Murat Okçuoğlu, sahibi olduğu Murat 131'e yeni diferansiyel sistemleri icat ederek, gelecekte devrim yaratacak buluşlara imza atmış. Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Amerika'ya giden Okçuoğlu, 7 yıl boyunca çok yoğun ve zorlu bir çalışma dönemi sonrasında otomotiv devlerine kendisini kanıtlamış. 1999 yılında model değişikliğine giden Jeep Grand Cherokee modelinde Okçuoğlu'nun 4x4 sistemini kullanmaya başlamış. Ayrıca ön ve arka diferansiyellerde yine Okçuoğlu'nun icadı olan kilitli diferansiyelleri kullanan Cherokee, üç tekerleği boşta olsa dahi hareket yeteneğini kaybetmeyen modeliyle tarihe geçti.

Okçuoğlu, esin kaynağının ‘‘Anadol’’un motor yağ pompası olduğu söylüyor. Sistem, tekerlekler arasıda devir farkı olduğu zaman devreye giren hidrolik yağ, balatalara gereken basıncı uygulayarak tekerlek devirlerini eşitliyor.

Buluşlarında GeroDisc ve Twindisc isimlerini kullanan Okçuoğlu'nun buluşlarının lisans haklarına sahip olan şirketler sistemi, Quadro-Drive, Quadro-Trac II, VariLok, HyraLok, GeroMatic ve VersaTrak gibi kendi verdikleri isim altında pazarlıyorlar.

Gençleri fikirlerinin takipçisi olmalarını öneren Okçuoğlu, otomobil sektörünün çok tutucu ve yavaş olduğunu söylüyor. Türkiye'de en çok rallileri özlediğini söyleyen Okçuoğlu, ‘‘Türkiye'de ralli çevresinde çalışırken tanıdıklarım arasında en değerli beyinler olduğunu dünyanın bir numaralı otomotiv uzmanları ile çalışırken anladım’’ diyor.

Haberin Devamı

Yeni Civic güvenlik ödüllerini üçledi

AMERİKAN güvenlik kuruluşları NHTSA ve IIHS tarafından sınıfının en güvenli otomobili seçilen yeni Honda Civic'e bir ödül de Japonya'dan geldi.

Japon Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı'nın 2000 yılında Japonya'da satılan 24 adet en popüler otomobil arasında gerçekleştirdiği çarpışma testlerinde, Honda Civic sürücü ve yolcu güvenliği standartlarını tamamen karşılayarak birinci oldu. Testler 55 km sürat ile önden ve yandan gelen tehlikelere karşı sürücü ve yolcu güvenliğini amaçlıyor. Yeni Honda Civic, sürücü güvenliği açısından 6 üzerinden 5, yolcu güvenliği açısından ise 6 üzerinden 6 yıldız alarak testleri en yüksek puanlarla tamamladı. Bu yıl ilk kez, değerlendirmelere 64 km. sürat ile sürücü tarafından duvara sürtme şeklinde gerçekleştirilen testler de eklendi.

Renault'dan ‘Biri Bizi Gözetliyor’ taksisi

RENAULT, taksi piyasasından gelen talepler üzerine Kangoo modelinin özel olarak dizayn edilen taksi versiyonunu hazırladı. Taksi için son derece elverişli boyutlara sahip olan araç, sürücüsüne sürüş keyfi ve emniyet sağlarken, inme binme kolaylığı sağlayan tasarımı ve geniş iç hacmi ile yolculara da konfor sunuyor. Oldukça geniş bir bagaj hacmi bulunan Kangoo takside elektrikli ön camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, hırsızlığa karşı motor bloke sistemi, direksiyondan kumandalı radyo-teyp ve çift sürgülü kapı standart olarak sunuluyor. Ayrıca, opsiyonel olarak sağlanan özellikler arasında klima ve taksi sürücülerini dışarıdan gelebilecek tehlikele karşı koruyacak koruma kabini de yer alıyor.

Yeni Elantra'ya çarpma testinden 5 yıldız

HYUNDAİ'nin Yeni Elentra modeli otomobili, Amerika Ulusal Otoyol Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yürütülen US.NCAP çarpışma testinden en yüksek derece olan 5 yıldız aldı. Tüm dünya otomotiv üreticileri tarafından güvenilirliği ve doğruluğu ile ünlü test, geçen ay Yeni Elantra'ya da uygulandı. Yedi ayrı firmanın aynı segmentindekivmodelleri ile birlikte yapılan testte, araç içindeki yolcuların çarpışma anında nasıl etkilendiği değerlendirildi. Hem aracın kendisinin, hem içindeki yolcuların güvenliğinin kontrol edildiği testte, Yeni Elantra'nın ulaştığı derece, bu araç ile seyahatedenlerin, kaza anında ağır yaralanma riskinin yüzde 5'den de daha az olduğunu ortaya koydu.

SOL ŞERİT

TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. ile pazarlama şirketi Tofaş Oto Ticaret A.Ş., birleşme için gün sayıyor. Tofaş Türk Otomobil Fabrikası'nın, Tofaş Oto Ticaret'i devralmak suretiyle gerçekleşecek birleşme konusu ile birleşme sözleşmesinin ele alınacağı ilgili şirketlerin olağanüstü genel kurul toplantıları 14 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Üretim ve pazarlama şirketinin birleşmesiyle birlikte, çalışma verimliliğinin artacağı belirtildi. İki şirketin birleşmesinin, Tofaş Oto Ticaret A.Ş.'nin ortaklık yapısını etkilemeyeceği kaydedildi.

MITSUBISHI markasının Türkiye temsilcisi Temsa Otomotiv, 24 saat bilgi ve yardım istenebilen ‘‘Mitsubishi Dost Hattı’’nı uygulamaya soktu. ‘‘0 800 211 61 33 ve 0 212 224 28 14’’ numaralarından ulaşılabilen hizmet sayesinde, satış, servis, parça, ürün, garanti ve periyodik bakım bilgilerinin yanı sıra, yol durumu, uçak seferleri, nöbetçi eczane, döviz kurları ve resmi kurum adres ile telefonlarına ulaşılabilecek. Ayrıca, ambulans, uçak, otobüs ve otel rezervasyonları, tercüme servislerinden de ücretsiz olarak yararlanılabilecek.

GOODYEAR'ın yeni standart yaz lastiği GT3'ün tanıtımı için İstanbul'dan Diyarbakır'a kadar 6038 kilometre yol kateden Showman Beyaz, toplumun çevre güvenliği, güvenli sürüş ve bilinçsiz lastik kullanımı konularında hassas davranması gerektiğini söyledi. Goodyear yetkilileri Beyaz'a GT3 tanımıtı ve halkı doğru lastik kullanımı konusunda yaptığı bilgilendirme çalışmalarından dolayı, GT3 lastikten özel olarak hazırlanan bir koltuk hediye etti.

OPEL Türkiye tarafından düzenlenen ‘‘Çocuk ve Opel’’ konulu fotoğraf yarışmasının sonuçları belli oldu. Yarışmada Muhsin Divan birinciliği, Fatih Gürsel ikinciliği, Hakan Dere üçüncülüğü kazandı. Teşvik ödüllerini ise Aylin Dinçel Sofuoğlu, Cem Turgay, Çetin Canbazoğlu, Hakan Dere ve Mustafa Kamarı aldılar.

NISSAN International Service Technical Contest (Nissan Servis Teknisyenleri Yarışması'' Türkiye Finalı yapıldı. Kısa adı NISTEC olan yarışmada Nissan 4S Plaza Bostancıoğlu'ndan Doğan Ünal en iyi teknisyen seçilerek, Türkiye'yi Haziran'da Fransa'da yapılacak olan Avrupa Finali'nde temsil etme hakkı kazandı.

AUDI A4 sürüş ve güvenlik testlerinde birçok ödül kazandı. Auto Bild tarafından gerçekleştirilen ‘‘süper test’’ sonucunda, yeni A4 diğer rakiplerini geride bırakarak en yüksek puanları topladı. Auto Bild tarafından bugüne kadar yapılan 64 km. çarpma testinde alınan en düşük hasarı yapan yeni A4, geçtiğimiz günlerde de Euro NCAP çarpma testinde başarılı bir sonuç almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!