Ucuz doÄŸalgazın yolu açıldı

Güncelleme Tarihi:

Ucuz doğalgazın yolu açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2002 12:27

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz piyasasının hazırlık dönemine ait ikincil mevzuat çalışmalarını tamamladı ve bugün itibariyle, doğalgaz piyasası açıldı. Düzenleme ile doğalgazın daha ucuza tüketilebilmesi olanaklı kılınacak.

Haberin Devamı

EPDK'ndan yapılan açıklamada, bugünden itibaren, doğalgaz piyasasında ithalat, iletim, depolama, toptan satış, dağıtım, sıkıştırılmış doğalgaz ve ihracat faaliyetlerinde bulunmak isteyenlerin, lisans veya sertifika almak üzere kuruma başvurabilecekleri bildirildi.

Açıklamada, piyasanın açılması ile birlikte, çok aktörlü, özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterilecek ve fiyatların gerçek maliyetleri yansıtacağı bir piyasa yapısının oluşmaya başlayacağı bir döneme girildiği ifade edilerek, şöyle denildi:

''Serbest rekabet koşullarının geçerli olacağı yeni yapıda, şirketler, yüksek standartlarda ve düşük maliyetlerde hizmet üretmek ve verimli işletmecilik yapmak zorundadır.

Yatırımlar, merkezden yapılan planlara göre, kamu tarafından değil, mali yük ve ticari risklerin kendilerince üstlenilmesi suretiyle özel sektör tarafından yapılacak.

Haberin Devamı

Her girişimci, kendi hesabını kendisi yapacak, dolayısıyla, zaman içerisinde vatandaşlarımızın doğalgazı, çok daha ucuza tüketmelerine olanak sağlayan bir rekabet ortamı oluşacak.''
   Â
DÃœZENLEME NELER GETÄ°RÄ°YOR?
 
Doğalgaz piyasasının açılmasının, tüketiciler ve yatırımcılar  açısından, bazı temel yenilikleri beraberine getirdiği vurgulanan açıklamada, bunlar da şöyle sıralandı:

''Piyasanın serbestleştirilmesindeki en önemli unsurlardan biri serbest tüketici kavramıdır. 2 Kasım 2002 tarihi itibarıyla, yıllık doğalgaz tüketimleri, kurulca belirlenen miktarın üzerinde olan tüketiciler, diledikleri kaynaktan, fiyatlarını ve koşullarını tedarikçiler ile müzakere ederek doğalgaz temin edebilecekler.

Piyasa faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan hiçbir unsur tarifelerde yer almayacak.

Tüm tüketiciler kullandıkları enerji kadar para ödeyecekler.
   Â
YATIRIMCILAR AÇISINDAN YENİLİKLER
 
BOTAŞ'ın ithalat ve toptan satış faaliyetlerindeki tekeli kalkacak.

İletim, dağıtım ve depolama sistemlerine giriş, Kurumumuzun gözetimi altında, eşit taraflar arasında ayrım gözetilmeksizin şeffaf olarak sağlanacak.

Dağıtım faaliyeti yapabilme yetkisi, rekabet ortamında, Kurumumuz tarafından yapılacak ihale ile verilecek.

Haberin Devamı

Belediyeler dağıtım şirketlerine en fazla yüzde yirmi oranında iştirak edebilecekler.

BOTAŞ'ın mevcut doğalgaz alım veya satış sözleşmeleri devredilecek.
   Â
TARÄ°FELER EDPK TARAFINDAN BELÄ°RLENECEK
 
Bilindiği gibi, halen ülkemizde sadece 5 şehirde doğal gaz kullanılmaktadır. Bu sayının talep doğrultusunda hızla artması beklenmektedir. Kurulumuz dağıtım alt yapısının en kısa sürede tesis edilmesini ve fiyatların sağlıklı bir şekilde düşürülmesini hedeflemektedir.

Doğalgaz piyasasında rekabetçi ortam oluşuncaya kadar, tarifeler EPDK tarafından tespit edilecek.''
   Â
DAĞITIM İHALELERİNE ÇIKILACAK
 
Piyasanın açılması ile birlikte aÅŸamalı olarak doÄŸalgaz ÅŸehiriçi dağıtım ihalelerine de çıkılacağı bildirilen açıklamada, şöyle devam edildi:Â

Haberin Devamı

''Şehiriçi doğalgaz dağıtım lisansı, ihaleyi kazanan şirkete, mahalli doğalgaz dağıtım şebekesinin mülkiyeti de dahil olmak üzere şehrin gelişmişlik düzeyi, tüketim kapasitesi ve kullanıcı sayısı gibi hususlar dikkate alınarak belirli bir lisans süresi için verilecek.
 Â
Kurumumuz tarafından hazırlanarak, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere gönderilen Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre, dağıtım ihalesine teklif vermek isteyen şirketler, ihale ilanında verilen usul ve esaslara uygun olarak Kuruma başvuruda bulunacaklar.

İhale komisyonu, şirketleri yeterlilik açısından değerlendirmeye tabi tutacak. Şirketlerin yeterliliği, ihale yapılacak şehirdeki şebeke yatırımı ve işletme faaliyetlerinin yürütülmesi açısından şirketin ve/veya ortaklarının mali güç ile tecrübelerine göre değerlendirilecek. Değerlendirme sonuçları Kurul onayına sunulacaktır.

Haberin Devamı

Kurul tarafından yeterli bulunan şirketler, Kurumdan ihale dosyası alarak ve tekliflerini ihale dosyasına uygun şekilde hazırlayarak belirtilen süreler içinde Kuruma sunacaklar.
Â
Teklifler, bir KWH doğalgazın sunumu için tek bir bedel olarak verilen birim hizmet ve amortisman bedeli üzerinden değerlendirilecek. En düşük uygun ilk üç teklifin sahipleri, açık eksiltme yapacaklar. Kurul, eksiltme sonucu en düşük teklifi vererek, dağıtım lisansı almaya hak kazanan şirketi belirleyecek.''
Â
Öte yandan, kanunla, kuruma verilen görevin, doğalgazın, kaliteli, sürekli, ucuz, rekabete dayalı esaslar çerçevesinde ve çevreye zarar vermeyecek şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması amacıyla, doğalgaz piyasasının serbestleştirilerek mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir piyasasının oluşturulması ve piyasada bağımsız düzenleme ve denetimin sağlanması olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!