Üçüncü havalimanının ardından Atatürk Havalimanı

Güncelleme Tarihi:

Üçüncü havalimanının ardından Atatürk Havalimanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2013 12:22

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, 42 ay içinde tamamlanması planlanan üçüncü havalimanının faaliyete geçmesinin ardından Atatürk Havalimanı'nda (AHM) tarifeli uçak seferlerinin yapılmayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Sözlerini sürdüren Birdal, "Atatürk Havalimanı'nda özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık terminali devam edecek. Bakım onarım hangarları, kargo faaliyetlerine devam edecek, şirketler burada kalmayı istedikleri sürece kalacak. Atatürk Havalimanı'nın mevcut alanında her hangi bir küçülme olmayacak. Farklı fonksiyonlar için kullanılabilir, havacılık sektöründe. Dünya'da havacılık fuarlarının yapıldığı çok büyük yerler var, neden İstanbul bunlardan birisi olmasın. Kongre merkezi kurulabilir. İstanbul’un büyük ihtiyacıdır" diye konuştu.

Atatürk Havalimanı’nda görev yapan gazetecilerle her yıl yaptığı değerlendirme toplantısında, ihaleye çıkacak yeni havalimanı ile ilgili soruları cevaplayan ve geçtiğimiz yılın bir özetini yapan Birdal, İstanbul’a yeni yapılacak havalimanının mimari formu için “Hem moderniteyi hem de kültürümüzden esinlenmiş motifleri içerisinde barındıracak" dedi. Birdal, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) olarak geçen yıl yaklaşık 900 milyon lira kar ettiklerini, devlete de 1,4 milyar liralık bir katkıda bulunduklarını aktardı.

Haberin Devamı

2013’TE YOLCU SAYISI 145 MİLYON

Birdal geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yaparken verdiği rakamlarla Türk Sivil Havacılığının Dünyada ve Avrupa'da önemli aşamalar kaydettiğini belirtti. Birday, “ 2012 yılında iç hat yolcu trafiği bir önceki yıla göre yüzde 10,8 artış göstererek 64,5 milyon yolcuya, dış hat yolcu trafiği ise yüzde 10,2 artış göstererek 65,4 milyon yolcuya ulaştı. Üst geçişlerle birlikte 2012’de hizmet verilen uçak sayısı 1,37 milyona çıktı. Bu bağlamda 2013 yılında yolcu trafiğinin toplamda 145 milyona, uçak trafiğinin ise 1,5 milyon olacağı tahmin ediliyor" dedi.

YENİ İSTANBUL HAVALİMANI

Yeni Havalimanı'nın ihale başvurularının, 28 Ocak'tan itibaren 'şartname' satışı ile başlayacağını belirten Birdal,"Kim şartname aldı, kim almadı; biraz işin stratejisi gereği, ihale gününe kadar kamuoyuyla paylaşmayı düşünmüyoruz. Yerli yabancı pek çok şirket ilgi gösterdi, inşallah bu ilginin ihaleye de yansımasını bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Atatürk Havalimanı'nı işleten şirketin anlaşması süresinin bitip bitmediğiyle ilgili duruma ilişkin soru üzerine ise Birdal, 'Türkiye bir hukuk devleti, altında devletimizin imzası bulunan hiç bir sözleşme içeresinde yer alan hak ve hükümlülükler zayi olmaz. Kimin ne hakkı varsa o yerine getirilecektir. İhaleyle ilgilenen firmalar da görecektir, ne şuanda Atatürk Havalimanı'nı işleten firmayla ilgili, ne de geleceğiyle ilgili hiç bir kaygıya mahal verilmeyecek bir şartname hazırlandı."

Yeni Havalimanı’nda THY'nin kullanacağı alan ile ilgili soruya ise Birdal, "İhaleyi alan firmayla anlaşmak kaydıyla o terminalleri isteyen her hangi bir şirket kullanabilir. Yeni havalimanında kapasite çok daha fazla olacak" dedi.

Haberin Devamı

ÜLKENİN YÜZ AKI OLACAK

DHMİ Genel Müdürü Birdal, yeni havalimanının yapısal özellikleriyle ile ilgili bir soruya ise, " Yapılacak proje ülkenin yüzü olacak, yüz akı olacak. Ülkenin gelişmişliğini de göstermiş olacak. Hem moderniteyi hem de kültürümüzden esinlenmiş motifleri içerisinde barındıracak. Yani bu ikisini beraber bütünleştirmiş bir proje olacak. Biz bütün terminal projelerimizde bunu gözetiyoruz. Örneğin Diyarbakır Havalimanı Terminal binasını yapıyoruz. İhaleye çıktı. Onun projesinde o yörenin Selçuklu tarzında Güneydoğu Bölgemize ait motiflerin olduğunu göreceksiniz.Yeni havalimanı Türkiye’nin modern yüzünü gösterecek. Kültürümüzden geçmişimizden esintileri orada hissedeceğiz. İnşallah Mimar Sinan’dan da motifler göreceğiz" şöyle cevap verdi.

Haberin Devamı

YENİ HAVALİMANI PROJESİ 80 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK

“Sivil havacılık sektörü devletin kazasına ne kadar katkı sağladı?" şeklindeki soruya da Birdal, “Devletin kasasına gelir olarak getirilen para 10 milyar doların üzerinde. Yaklaşık 4,5 milyar dolar da yatırımı var bunun, yani 14,5-15 milyar dolar civarında para devletin kazanaç hanesine yazılıyor. Bu devletin derken ekonomiye katkı sağlıyor. Havacılık sektöründe çalışan sayısı bugün 150 milyonlara yaklaştı. Yeni havalimanı devreye girdiğinde sırf oranın projesinde 80 bin kişi çalışacak. O kadar aileye ekmek girecek, aş girecek. Ekonomide hareketlilik yaşanacak" karşılığını verdi.

LONDRA-İSTANBUL TRAFİĞİNE DİKKAT

Haberin Devamı

Orhan Birdal, "Bugüne kadar yolcu bazında Avrupa sıralamasında 7. olan ülkemiz bugün itibariyle Hollanda’yı geride bırakarak 6. sıraya yerleşti. Atatürk Havalimanı 10 milyon ve üzeri yolculu havalimanları arasında, Avrupa’da ve Dünya’da birinci oldu. İkinci Moskova havalimanı. Yolcu trafiğinde ise en çok yolcu hareketi İstanbul Atatürk Havalimanı ile Londra arasında yaşandı. Düseldorf-Antalya ve Paris-İstanbul hatları da arkasından sıralandı. Türkiye yeni rotalar sıralamasında dünyada 9. sıraya yükseldi" diye konuştu.

DÜNYA İLE BİRLİKTE İLERLİYORUZ

Son 10 yılda havacılık sektörüne çok büyük yatırımlar yapıldığını söyleyen Birdal, Van Havalimanı’nı örnek vererek, “Van’da ilk defa uygulanmaya koyduğumuz uyduya dayalı yaklaşma sistemini faaliyete geçirdik. Şu anda gece de veya düşük görüşlü havalarda Van Havalimanı’nda tüm uçuşlar sorunsuz olarak yapılıyor. ILS konulması mümkün olmayan yerlerde hassas yaklaşma olarak uyduya dayalı sistemi dizayn ediyoruz. Bu sistemler çok yoğun bir çalışma gerektiriyor.Dünyada bu çalışmalar şimdi yapılıyor. Biz şuanda dünyayı geriden takip etmiyoruz. Dünya ile aynı anda ilerliyoruz. Hatta bazı uygularımızda bir adım öndeyiz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!