‘Üçün biri’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

‘Üçün biri’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2002 02:09

54 Ülkede iş yapan 1500 işadamının katıldığı 4'üncü Dünya İşadamları Kurultayı'nda işadamı Sakıp Sabancı ile Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu arasında ‘‘üçün biri’’ tartışması yaşandı. Sabancı, ‘‘200 milyar dolardan fazla borcumuz var. Öbür elimizde üçün biri var’’ dedi. Karakoyunlu ise, ‘‘Üçün birinin içinde Sabancı Holding de var’’ diye yanıt verdi.

54 ülkeden 1500 işadamının katıldığı ‘‘4'üncü Dünya Türk İşadamları Kurultayı’’, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı ile Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu arasında ‘‘üçün biri’’ tartışmasına sahne oldu. Kurultay'da konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, çok heyecanlanınca herkesi şaşırtan, ancak büyük alkış alan cümleler kurdu. Sabancı, Türkiye'nin 200 milyar dolardan fazla borcu olan bir ülke haline geldiğini belirterek, ‘‘Bir elimize 200 milyar dolar koyalım, öbür elimize de bu 200 milyar dolarla neler yaptığımızı koyalım. Öbür elimize ne yaptık diye bakıyoruz, üçün biri var be...’’ dedi. Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu'nun buna yanıtı, ‘‘Üçün birinin içinde Sabancı da var’’ oldu.

Sabancı'nın Kurultay'a katılmayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i, Başbakan Bülent Ecevit ve diğer davetli siyasileri eleştirdiği konuşmasından sonra salondaki kalabalık ‘‘Var ol ağam!’’ diye bağırdı ve alkış tufanı koptu.

Sabancı'nın 200 milyar dolar borç karşılığında Türkiye'nin üçün birini aldığını söylemesine Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu'dan yanıt geldi. Karakoyunlu, ‘‘Üçün birinde ne var diye düşündüm. Mesela Sabancı Holding var, mesela TOBB var. Gene üçün biri içinde başarılı olduğumuz kuruluşlar var’’ dedi. Karakoyunlu, Kurultay'daki konuşmasında şunları söyledi:

‘‘Sayın Sabancı ve ben bu toplantıda zuhuratız. Danışmanlarımızın hazırladığı konuşma metinleriyle değil, içimizden geldiği gibi konuşuyoruz. 200 milyar dolarlık borcun sonunda üçün biri var diyorsa ve bunun karşılığında alkış alıyorsa, bazılarınız da ayağa kalkıp 'Var ol ağam' diyorsa, o zaman üçün birinde ne var diye sormak lazım. Üçün birinde ne var diye düşündüm. Mesela Sabancı Holding var, mesela TOBB var. Gene üçün biri içinde başarılı olduğumuz kuruluşlar var diye düşünüyorum.’’

Karakoyunlu, yıllar önce kendisine tarih öğretmeninin ‘‘Boş zihin şeytaniyet düşünür’’ diyerek satranç öğrettiğini söyledi ve satranç oyununda değersiz taşları hareket ettirmeden en önemli taşları hareket ettirmenin mümkün olmadığını belirtti.

Karakoyunlu, yıllardan beri devlet ile özel sektör arasında tartışma yaşandığını, devletin özel sektöre güvenmediğini, özel sektörün de hep devletten şikáyetçi olduğunu belirterek, ‘‘Artık aklı selim ile meselelere yaklaşmak gerektiğini’’ vurguladı. Karakoyunlu, Nazım Hikmet'in uluslararası bir kişilik olabilmesini de örnek göstererek 15-20 yıl sonra Kemal Şahin, Ahmet Çalık, Rifat Hisarcıklıoğlu gibi isimlerin uluslararası platformlarda anılabilmesi gerektiğini vurguladı.

SEZER VE ECEVİT'E SİTEM

Kurultay'da heyecanlı ve sık sık alkışlanan bir konuşma yapan Sakıp Sabancı, dünyanın dört bir yanından gelen Türk girişimcilere şöyle seslendi: ‘‘Daha güzel Türkiye'yi konuşmak için Ankara'dan diğer yetkililerin de buraya gelmelerini gönlümüz isterdi. Biz buraya gelenleri alkışlıyoruz. İhtiyacımız yürekten hissetmek, el ele vermek, moral içinde Türkiye'yi layık olduğu yere götürmektir. Kurban olayım iş ver diyenler varken, neden benim sermayem Bulgaristan'a Romanya'ya gidiyor. Ahmet, Mehmet giderken George'lar gelir mi? Bugün AB'ye sizi alıyoruz deseler bu yabancı sermaye için bir vize olur. O zaman aşsızlara iş gelir. AB'yi hálá istiyor muyuz, istemiyor muyuz, bu tartışılıyor. Ne inanılmaz şey.’’

Sabancı'nın Avrupa Birliği konusundaki sözlerine Devlet Bahçeli yerine Tunca Toskay cevap verdi. Toskay, ne olursa olsun, AB'ye girelim şeklinde teslimiyetçi bir yaklaşımı kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, bu şekilde düşünenleri çok yanlış yolda olduğunu söyledi. Toskay, milli menfaatleri sonuna kadar savunarak ve çetin pazarlıklar yaparak bir devlet politikası sonucu AB'ye girmekte kararlı olduklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!