Ücretsiz iş için 3 kat çalışma

Güncelleme Tarihi:

Ücretsiz iş için 3 kat çalışma
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2022 07:00

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, (TSKB) Ekonomik Araştırmalar, ‘TSKB Kalkınma Perspektifi’ yayını kapsamında ‘Çocuklar Bizim!’ başlıklı bir rapor yayımladı. Rapor, dünya genelinde kadınların erkeklere kıyasla, yemek, temizlik, alışveriş, yaşlı, engelli ve çocuk bakımı gibi ücretsiz görevlere 3 kat daha fazla zaman harcadıklarına değindi.

Haberin Devamı

Türkiye’de kadınların yüzde 46’sının ev ve bakım görevleri nedeniyle işgücüne katılamadığına dikkat çeken rapor, ebeveynlerin istihdama daha yüksek katılımı için çocuk bakım hizmetlerinin öneminin altını çizdi. Raporda, Türkiye’de çalışmayan kadınların yüzde 42.5’inin iş hayatına katılamamasındaki birincil nedenin çocuk bakımı olduğu; babaların çocuk bakım görevlerini paylaşmasının çocukların gelişimine, aile hayatına ve kadınların kariyerlerine devam edebilmesine pozitif katkı yapacağı belirtildi.

TSKB Ekonomik Araştırmalar Yöneticisi Cihan Urhan tarafından hazırlanan rapora göre; tüm dünyada işgücü piyasalarına dahil olmayan kadınların yüzde 41.6’sının bakım sorumlulukları sebebiyle iş hayatından uzak kaldıklarına dikkat çekilirken, Türkiye’nin de yer aldığı orta gelirli ülkelerde bu oranın daha da artığı vurgulandı. Türkiye’de 2021 yılı itibarıyla çalışma çağında olup işgücüne dahil olmayan
31 milyon kişi olduğunun altı çizilen raporda, bu kişilerin yüzde 32’sinin ev ve bakım görevleri sebebiyle iş piyasalarına katılamadıkları belirtildi. Kadınlarda ise bu oranın yüzde 46’ya çıktığı yer aldı. Çocuk bakımı üzerine gerçekleştirilen özel çalışmalar, Türkiye’de çalışmayan kadınların yüzde 42.5’inin küçük yaşta çocukları olması nedeniyle iş hayatında yer alamadığını söylüyor.

BAKMADAN GEÇME!