Üç sıfır hilecilerine ‘Ava giden avlanır’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Üç sıfır hilecilerine ‘Ava giden avlanır’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2023 07:00

İKİNCİ el araç fiyatlarının sıfır araç liste fiyatlarından yüksek olmasını yasaklayan Resmi Gazete kararı, bazı fırsatçıların durmasına yetmedi.

Haberin Devamı

Yasak 1 Ocak 2024’e kadar geçerli olmasına rağmen bazı ikinci el otomobil satıcıları karar sonrası internet sitelerinde yer alan fiyatları düşürerek sahte uygulamaya yöneldi.

Konu Tüketici Konfederasyonu’nun radarına takıldı. Konfederasyon Başkanı Aydın Ağaoğlu, durumu şöyle özetledi: “Tüketici Kanunu 54. madde 2. fıkra der ki, etiket tarifi ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark bulunması durumunda tüketici lehinde olan fiyat uygulanır. Yani, 2 milyon 500 bin TL’lik araca 250 bin TL yazdıysa ben onun ekran görüntüsünü alırım, 250 bin TL’yi gönderirim. Tabii ki arabamı teslim etmeyecek, Tüketici Mahkemesi’ne gider hâkime derim ki, ‘Bu maddeye göre siz bu aracı bana teslim ettirmek zorundasınız. Ava giderken avlanırlar.”

Haberin Devamı

HUKUK NE DİYOR

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fiyatları manipüle eden ilanların, hukuki yönüyle ilgili konuştu. Ağaoğlu, “Ticaret Bakanlığı ek bir bildiri yayınladı. Yanıltıcı ilan ve reklam nedeniyle 300 bin liraya kadar ceza uygulanır. Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici ticari reklam yapılamaz” ifadelerini kullandı.

UCUZ FİYAT GEÇERLİDİR

TÜKETİCİ Konfederasyonu Hukuk Komitesi Üyesi Avukat Yasemin Bal da, “Tüketici Kanunu’nda bir maddemiz daha var. Etiket fiyatıyla, ödeme fiyatı arasında eğer bir fark varsa, bu tüketici lehine yorumlanır. Hangi rakam daha ucuzsa o rakam üzerinden tüketicinin bu malı satın alması sağlanır. Yalnız Tüketici Kanunu’nun uygulanabilmesi için taraflardan birinin tüketici diğerinin tacir olması gerekiyor. Araba alım satımı yapan bir galeri ya da direkt şirket olması gerekiyor. Diğer tarafın da tüketici olması gerekiyor. Satan da eğer ticari işletmeyse Tüketici Kanunu uygulanmaz” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!