Üç büyük şehrin gücüyle dünyaya yayılmak istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Üç büyük şehrin gücüyle dünyaya yayılmak istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2005 02:12

Tepe-Vie-Akfen (TAV) ortaklığı, Havaş’ın yüzde 60 hissesini 110 milyon dolara Turgay Ciner’den satın alarak, İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir terminalini de bünyesine katmış oldu. Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, ‘Bölgenin en büyüğü olmak istiyoruz. Bunun için de önce ülkemizde güçlü olmak zorundayız’ dedi.

HAVAŞ’ın yüzde 60’ını yaklaşık 110 milyon dolara satın alarak, Ankara ve İstanbul’dan sonra İzmir dış hatlar terminalini de bünyesine katan TAV, üç büyük şehrin gücüyle dünyaya yayılmak istiyor.

TAV’ın ortaklarından Akfen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, bölgenin en büyüğü olmak istediklerini belirterek, ‘Biz önce ülkemizde güçlü olmak zorundayız. Havaş’ı alarak üçüncü büyük şehri de bünyemize katmış oluyoruz. Bu da gücümüze güç katacak ve yurtdışındaki yeni ihalelerde bize önemli bir avantaj sağlayacak’ dedi.

Türkiye’de yer hizmetleri sektörü pazarının yüzde 50’sine sahip olan Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş.’nin (Havaş) yüzde 60’ının TAV’a satışı konusunda önceki gün anlaşmaya varıldı. TAV ile HAVAŞ, satın alma konusunda görüşmeye başladıktan 2 gün sonra hızlı bir şekilde imzayı attılar. TAV, HAVAŞ’ın yüzde 60’ı için yaklaşık 110 milyon dolar öderken, geri kalan yüzde 40’lık hisseye sahip Swissport şirketi ile de ortak olmuş oldu.

YENİ ŞİRKET KURACAKTIK:

Akfen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, TAV’ın uzun süredir yer hizmetleri konusunda yatırım yapmayı düşündüğünü belirterek, ‘Biz TAV olarak yer hizmetleri konusunda bir şirket kurmayı planlamıştık ve şirketin lisansını bile almıştık. Ancak daha sonra Park Holding’in turizm ve havacılık sektöründen çıkmayı planladığını öğrenince kendileri ile masaya oturduk ve kısa sürede anlaşmaya vardık’ dedi.Hamdi Akın, TAV’ın yurtdışında bir çok terminalin ihalesine girdiğini belirterek şöyle konuştu:

EN BÜYÜK OLMAK İSTİYORUZ:

‘Biz bölgenin en büyüğü olmak zorundayız. Önümüzdeki günlerde Katar Doha, Yemen, Sanaa ve Hindistan’da Bombay ve Yeni Delhi terminalleri için ihalelere gireceğiz. Bu ihalelerde güçlü olmak için önce ülkemizde güçlü olduğumuzu göstermeliyiz. Ankara Esenboğa ihalesini kazandık, İstanbul’un işletmesi bizde ve yeni işletme ihalesinde şanslı konumdayız. Havaş’ın yüzde 65’ine sahip olduğu İzmir dış terminalini de bünyemize katıyoruz. Üç büyük şehir gücümüze güç katacak ve bize yurt dışındaki ihalelerde önemli bir avantaj sağlayacak.’

SWİSSPORT İLE ORTAK OLDUK:

Havaş’ı almalarının diğer önemli bir nedenini ise Swissport olduğunu kaydeden Akın, ‘Havaş’ın yüzde 40’ına sahip Swissport şirketi 37 ülkede 137 noktada yer hizmetleri alanında faaliyet gösteriyor. Biz bu şirketle ortak olduk ve bundan büyük avantaj elde edeceğiz’ dedi. Akın, Swissport ile birlikte yurtdışında bir çok iş yapacaklarını ve birlikte yeni yer hizmetleri alanlarına gireceklerini söyledi. Akın, ‘Bu satın almada kazan-kazan durumu söz konusu. Hem biz kazandık, hem de bu sektörden çıkmak isteyen Park Holding kazandı’ dedi.

Havaş’ı 1 yıldır satmayı planlıyorduk

TAV ve Ciner Grubu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Havaş’ın TAV’a devredilmesi sürecinde anlaşmaya varıldığı ve ilgili resmi prosedür için işlemlere başlandığı belirtildi. Açıklamada, kararın Ciner Grubu tarafından bir yıl öncesinden hazırlıklarını başlanan stratejik bir plan olduğu belirtilerek, ‘Çok sayıda talip arasından en uygun teklifi veren ve Havaş’a katma değer getireceğine inanılan TAV’ı tercih etmiştir.’

Ciner, 10 yıl önce Havaş’ı 60 milyon dolara almıştı

Türkiye’nin ilk yer hizmetleri şirketi olan Havaş, 1933 yılında devlet tarafından havayollarına yer hizmetleri ve ikram servisi sağlamak üzere kurulmuştu. İkram hizmetleri 1987 yılında USAŞ adı altında ayrılarak özellleştirilirken, yer hizmetleri bölümü de Havaalanı Yer Hizmetleri A.Ş. olarak faaliyetlerine devam etti. 1995 Nisan ayında Havaş hisselerinin yüzde 60’ını Park Holding’in patronu Turgay Ciner satın aldı. 1997’de de Ciner Grubu ile Swissport International Ltd. arasında bir yönetim anlaşması imzalandı. SwissportInternational Ltd., 1998 Mart’ın da da Havaş hisselerinin yüzde 40’ını alarak Ciner Grubu ile birlikte şirketin ortağı oldu. Havaş’ın yüzde 60’ı Ciner’e 60 milyon dolara satılmıştı.

Özelleştirme öncesinde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Trabzon ve Dalaman olmak üzere Türkiye’de 7 uluslararası havalimanında hizmet veren Havaş, 1997’de Bodrum, 2002 yılında Nevşehir Havalimanları’nı hizmet bölgeleri arasına kattı. 2004’te iç hatlar uçuş pazarının rekabete açılması ve dış hatlar uçuş pazarının ihtiyaçları doğrultusunda, Kayseri, Erzurum ve Gaziantep Havalimanları’nda da hizmet verilmeye başlandı. Havaş, Bayındır İnşaat ile birlikte, DHMİ’nin İzmir Adnan Menderes Havalimanı yeni Dış Hatlar Terminali binası ihalesini de 10 Ağustos 2004’te kazanmıştı. Terminal inşaatı için yaklaşık 125 milyon Euro’luk yatırım öngörülmüştü. Havaş’ın TAV’a satılmasının yanısıra İzmir Adnan Menderes Terminali’nin de TAV’a devri öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!