UBS: Türkiye’ye olumlu bakıyoruz ama ‘cari açığı’ merak ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

UBS: Türkiye’ye olumlu bakıyoruz ama ‘cari açığı’ merak ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2011 00:00

İsviçre’nin 150 yıllık geçmişe sahip servet yönetimi ve yatırım bankacılığı hizmetleri ile dünya çapında bilinen bankası UBS’in Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Reinhard Cluse, “UBS’in Türkiye’nin orta ve uzun vadeli geleceği için son derece olumlu bir bakışı var.

Haberin Devamı

Ancak cari açığı nasıl finanse ettiğini daha net anlatmalı. Türkiye’de cari açığını nasıl finanse edildiği tam olarak bilinmiyor. Kısa vadeli para girişleri, varlık barışı, vergi barışı gibi adımlarla bir süredir ödeniyor. Ama bunlar birer ikişer defa yapılabilir. Cari açık için hiç bitmeyen sürekliliği olan kaynaklar bulunmalı” dedi.

Enerji faturasına dikkat

Türkiye’de konuştuğu birçok yatırımcının doların 1.80’lerin üzerindeki seyrinden memnun göründüğünü söyleyen Cluse, “Evet bunun nedenini anlayabiliyorum. Yüksek dolar kuru, Türkiye’yi ihracatta daha rekabetçi bir konuma getiriyor, ihracatçıya yardımcı oluyor. Turizmci de bundan memnun olabilir. Ama Türkiye, petrol ithalatçısı bir ülke. Yüksek dolar kuru petrol faturasını da kabartıyor. Türkiye bunu göz ardı etmemeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

İç talep daraltılmalı

Türkiye’nin her zaman büyük bir petrol ithalatçısını ve bunun faturasını da dolarla ödediğini hatırlatan Cluse, şunları söyledi: “Dolayısıyla Türkiye’nin zayıf TL ile ihracatı artırarak cari açığı çözebileceği konusunda şüphelerim var. Onun yerine iç talebin daraltılması ve kamu harcamalarının kısılması gibi yöntemler daha etkili olabilir şu dönemde. Tabi bu da kısa vadeli bir çözüm. Esas olarak Türkiye orta ve uzun vadede, enerji ihtiyacı konusunda alternatif yaratarak eğitim, işgücü piyasaları gibi alanlarda yapısal reformlarla cari açığını azaltmanın yollarını bulabilir.” 

Ekonomik devrim yaptı

Cari açık konusundaki çekincelere rağmen Türkiye’nin ekonomik performansı, coğrafi konumu ve insan kalitesi açısından gelişmekte olan ülkelerin birinci sınıfında yer aldığını belirten Cluse, şöyle konuştu: “Türkiye’nin 10-11 yılda geldiği yere baktığınızda, bir ekonomik devrim gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Türkiye grur duyulacak bir başarı elde etti. 10 yılda sallantıda olan bir gelişen ülke konumundan sağlam duran bir gelişen ekonomiye ulaştı. Makro ekonomik istikrar ve siyasi istikrar alanında kattettiği mesafe ile gelecekteki olumlu gelişmeler için çok sağlam bir altyapı oluşturdu. Bütün bunlara rağmen Türkiye’nin her açıdan istediği başarıyı yakalayamaması büyük bir paradoks. Bunu artık cari açık için bulduğu kısa vadeli yöntemlere aşamaz. Orta ve uzun vedeli çözümlerin yolunu bulmalı.”

Haberin Devamı

Doğrudan yatırım azalıyor, Türkiye 10 milyar doları yine aşıyor

TÜM dünyada kriz nedeniyle doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının düştüğünü kaydeden Reinhard Cluse, “Türkiye yine iyi durumda sayılır. Avrupa’dan kriz dışındaki farklılığı bir de genç nüfusu. Türkiye’de her yıl 1 milyon kişi işgücüne katılıyor. Bu müthiş Avrupa’da ise eksiliyor. Türkiye’ye bu yıl 10 milyar dolardan fazla yatırım gelmesini bekliyoruz. Gelecek yıl da yine aynı şekilde 10 milyar doları aşar” dedi.

Türkiye bizim için süper önemli bir ülke

TÜRKİYE’nin UBS için süper önemli ülkelerden biri olduğunu söyleyen Reinhard Cluse, “Türkiye bizim için kilit bir pazar, Türkiye’deki faaliyetlerimizi daha da artırmayı istiyoruz” dedi. Yatırımcıların bugünlerde sadece ülkenin rating’ine bakmadığını kaydeden Cluse, “Ülke ratingi dışında bir çok faktör var ve Türkiye bu faktörleri ile öne çıkıyor. Notunun da yakın bir zamanda artacağı yönünde olumlu görüş söz konusu. Dolayısıyla bu konuda endişe edilecek bir durum yok”
diye konuştu.

Haberin Devamı

Yatırımcılar ‘Türkiye yumuşak iniş yapar mı’ diye soruyorlar

TÜRKİYE’nin son yıllarda yatırımcıların en çok merak ettiği ülkelerden biri olduğunu söyleyen Reinhard Cluse, “Özellikle bugünlerde en çok ‘Türkiye bir yumuşak iniş ülkesi mi’ diye soruyorlar. Çünkü Türkiye hızlı büyümesi ile dikkat çekiyor. Yatırımcılar da bu hızlı büyümenin ardından sert bir şekilde düşüş gelir mi diye korkuyorlar. Çünkü global ekonominin gidişatı çok parlak değil. İnsanlar en çok, gelecek yıl ne olacak Türkiye küçülecek mi, ne kadar küçülecek bunu soruyorlar” diye konuştu.

Skandala takılmayacak kârlılığa odaklanacak

UBS’in bir çalışanının yetkisiz işlem gerçekleştirmesi işlem nedeniyle 2.3 milyar dolar zarar etmesinden kaynaklanan skandal ile ilgili banka yönetiminin gerekli
tüm açıklamaları yaptığını kaydeden Reinhard Cluse şunları söylemekle yetindi: “Söylenebilecek her şey söylendi. Ben sadece bizim UBS olarak bu süreçte son derece başarılı olmasına ve müşterilerimize en iyi hizmeti vermeye odaklanacağız.”

Haberin Devamı

Çin Yuanı’nın uluslararası para birimi olması zaman alır

ÇİN’in her geçen gün daha güçlü bir ekonomik oyuncu olduğunu belirten Reinhard Cluse, yuanın dolara alternatif bir döviz kuru olması konusunda şunları söyledi: “Çin Yuanı’nın uluslararası para birimi olup olmayacağı yerinde bir soru. Ancak yuanın uluslararası piyasalardaki kabulü, Çin ekonomisinin yükselişi kadar hızlı değil. Düşünülenden daha uzun bir zaman alacak. Orta ve uzun vadede söz konusu olabilir. Buda bizim için 10-20 yıl demek. Yuanın uluslararası piyasalarda dolara alternatif olduğunu bence en erken 2020 yılına kadar görmeyiz. Sunum yaptığım toplantılarda seyircilere, ‘Yanında yuan olan var mı’ diye soruyorum. Henüz yanında yuan olan görmedim. Hatta kimse yuanın neye benzediğini bile bilmiyorlar eğer Çin’e gitmedilerse.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!