U.N Ro-Ro'nun satışında nihai anlaşma imzalandı

Güncelleme Tarihi:

U.N Ro-Ronun satışında nihai anlaşma imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 16:00

U.N Ro-Ro İşletmeleri A.Ş'nin çoğunluk hisselerinin satışı ile ilgili nihai anlaşma imzalandı.

Haberin Devamı

 Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) tarafından yapılan yazılı açıklamada, KKR'nin, yüzde 100'ü, danışmanlığını yaptığı yatırım fonlarının iştiraki olarak kurulan yeni bir şirket olan Trieste Bidco Denizcilik ve Taşımacılık A.Ş tarafından, U.N Ro-Ro İşletmeleri A.Ş'nin (U.N Ro-Ro) yüzde 97,6 hissesi ile iştirakleri U.N Deniz Taşımacılığı A.Ş, U.N Deniz İşletmeciliği A.Ş ve U.N Gemicilik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (U.N Ro-Ro Grubu) çoğunluk hisselerini (sırasıyla yüzde 98,125, yüzde 99.25 ve yüzde 98,875) satın almak için nihai anlaşma imzalandığı duyuruldu.
Açıklamada, anlaşmayla U.N Ro-Ro Grubu'nun toplam değerinin, şirketin nakit ve borcu hariç, 910 milyon avro olarak belirlendiği bildirildi.

Bu anlaşmanın, Türkiye'de değeri 1 milyar doları geçen ilk özel sermaye fonu (private equity) satın alma işlemi olarak bir dönüm noktası olduğuna işaret edilen açıklamada, satın almada kullanılan kredinin, Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankasından temin edildiği, ayrıca KfW de siparişi verilmiş olan dört yeni geminin finansmanını sağlamayı taahhüt ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, satın alma işleminin Türkiye, İtalya, Avusturya ve Almanya'daki rekabet kurullarının onayını da içeren bazı genel prosedürler tamamlandığında sonuçlanacağı, sürecin bu yıl bitmeden tamamlanmasının beklendiği belirtildi.
KKR ortağı John Pfeffer de konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye ile Avrupa arasında ticaretin büyümeye devam edeceğine ve U.N Ro-Ro'nun bu büyümedeki önemli rolüne inandıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
“U.N Ro-Ro'nun gelecekteki başarısı, yüksek kaliteli ve güvenilir hizmetleri rekabetçi fiyatlarla sunmasına, yeni gemilere yapacağı kapasite yatırımlarına ve hizmet verdiği taşımacılarla ihracatçıların başarılarına katkıda bulunmasına dayanıyor.

Türkiye pazarı ile yakından ilgileniyoruz ve özel sermaye fonlarının (private equity) yatırımlarıyla Türk ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacağına inanıyoruz. U.N Ro-Ro bizim buradaki ilk yatırımımız ve gelecekte Türkiye'de başka yatırım fırsatları da bulmayı umuyoruz.”

Haberin Devamı

U.N Ro-Ro Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Solakoğlu da, U.N Ro-Ro'nun son yıllarda uluslararası saygınlığı olan, finansal açıdan güçlü ve başarılı bir Türk şirketi haline geldiğini, KKR'ın küresel operasyonel ve finansal uzmanlığını da arkalarına alarak U.N Ro-Ro'yu daha da büyütüp geliştirebileceklerini kaydetti.

Verilen bilgiye göre, U.N Ro-Ro, Türkiye ile Avrupa arasında faaliyet gösteren bir intermodal taşıma operatörü. Şirketin İstanbul'da Pendik ve Ambarlı limanları ile İtalya'daki Trieste limanı arasında taşımacılık yapan 9 ro-ro gemisi bulunuyor. U.N Ro-Ro'nun yaptığı taşımacılık, Türkiye ile Avrupa arasındaki TIR trafiğinin yüzde 37'sine tekabül ediyor. KKR, merkezi Türkiye'de bulunmaya devam edecek olan U.N Ro-Ro'yu geliştirip büyütmeyi amaçlıyor.
1976'da kurulan KKR'nin ana faaliyeti ise Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da özel sermaye yatırımları yapan fonları kurmak ve yönetmek. KKR'ın kurduğu ve yönettiği fonlar arasında, KKR'ın yaptığı yatırımlara ortak olarak katılan daimi sermaye fonu KKR Private Equity Investors, L.P. ile iki kredi stratejisi fonu olarak KKR Financial ve KKR Strategic Capital Funds var.

Haberin Devamı

KKR'ın New York, Menlo Park, San Francisco, Londra, Paris, Hong Kong ve Tokyo'da ofisleri bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!