TZOB’a, ’deprem yardımı amaç dışı harcandı’ suçlaması

Güncelleme Tarihi:

TZOB’a, ’deprem yardımı amaç dışı harcandı’ suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2007 00:00

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 18 Mayıs’ta genel kurul yapmaya hazırlanan Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) yönetimi hakkında, suç duyurusunda bulundu.

Bakan onayı ile TZOB’da yapılan inceleme sonrası hazırlanan denetim raporunda, Başkan Şemsi Bayraktar ve yönetim kurulu üyelerinin ’harcırah ve yol harcamalarının çok yüksek gösterildiği’ ifade ediliyor. Bakanlık denetim elemanları tarafından hazırlanan raporda, Japonya’dan, 1999’da deprem yardımı olarak gönderilen ve bu yıl itibariyle 1.7 milyon YTL’ye ulaşan paranın amacı dışında kullanıldığı savunulurken, Manisa mitinginde kullanılan posterlerde başkan ön plana çıktığı için posterlerin parasının TZOB Başkanı Bayraktar’dan alınması gerektiği kaydedildi.

İHBAR VE ŞİKAYET:

Eski TZOB muhasip üyesi Şahin Tekin’in yaptığı ihbarlar ve eski Kütahya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dereköylü’nün şikayeti üzerine, geçen yıl Aralık ayında, bakan oluru ile TZOB’da inceleme başlatıldı. İnceleme için görevlendirilen 4 müfettiş, raporlarını Mart ayında tamamladı. Raporda yer alan tespitler üzerine, TZOB yöneticileri hakkında, Nisan ayında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Suç teşkil ettiği belirtilen konular arasında, "yönetim kurulu üyelerinin kendi bölgelerinde yaptıkları görevler için toplam 15 bin 187 YTL akaryakıt harcaması göstermesi", "ABD’de yapılan IFAP, Atina’da yapılan CEA genel kurullarına katılımda toplam 11.3 bin YTL fazladan harcırah ve konaklama bedeli ödenmesi", "usulsüz personel alımı ve yönetim kurulu üyelerinin yakını öğrencilere burs verilmesi", "yönetim kurulu toplantılarına katılmadıkları halde üyelere huzur hakkı ödenmesi" sayılıyor.

DEPREM YARDIMI VE MİTİNG:

Müfettişlerin raporunda, Marmara Depremi’nden sonra Japonya Tarımsal Kooperatifler Birliği (JAZENCHU) tarafından gönderilen ve denetim tarihi itibariyle 1 milyon 691 bin YTL’ye ulaşan deprem yardımının amacı dışında kullanıldığı belirtildi. Konu hakkında işlem yapılmak üzere ayrıca Başbakanlık’a bilgi verildi. Raporda, "TZOB tarafından 22 Eylül 2005’te Manisa’da yapılan miting için bastırılan posterlerde TZOB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar’ın ön plana çıktığı, bu nedenle de posterlerin başkanın şahsi reklamını yapmaya yönelik olduğu" ifadesine yer verilirken, şöyle devam edildi: "Dolayısıyla şahsi harcaması olduğundan, toplam 29 bin 129 YTL tutarındaki poster baskı, çerçeveleme ve postalama giderinin Şemsi Bayraktar’dan yasal faizi ile birlikte tahsili, Ordu Mitingi’ne katılınması konusunda herhangi bir yönetim kurulu kararı bulunmadığı halde birlik kaynaklarından yapılan bin 30 YTL’lik yönetim kurulu üyelerinden tahsili, Trafik cezaları ve bilet iptalleri kişisel sorumluluk gerektirdiğinden, bunlar için ödenen 6 bin 130 YTL’nin yönetim kurulu üyelerinden tahsili gerekmektedir."

Yurtiçi ve yurtdışı görevlerde 17.6 milyon YTL harcadınız ödeyin

DÖRT müfettiş tarafından hazırlanan yolsuzluk raporunda Birliğin, ziraat odaları üzerindeki denetim yetkisini de kötüye kullandığı ifade edildi ve yönetimin, bazı ziraat odalarının kapatılmasına karar vererek hem personelin hem de çiftçilerin mağduriyetine neden olduğu ileri sürüldü. TZOB yöneticilerinin bu konuda da cezalandırılması için ayrıca suç duyurusu yapılması gerektiği vurgulandı. TZOB yönetiminin arabalarda kullanılan yakıt bedelleri dışında, fazladan ödenen, yurtiçi görevlerle ilgili 1.1 milyon, yurtdışı görevlerle ilgili olarak 16 milyon 587,9 bin YTL’nin TZOB yönetim kurulu üyelerinden tahsili de istendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!