Tuskon 175 işadamı ile Angola'ya çıkarma yaptı

Güncelleme Tarihi:

Tuskon 175 işadamı ile Angolaya çıkarma yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 10:38

Dünyanın bir çok ülkesine ticaret köprüleri kuran TUSKON, rotayı yıllık 70 milyar dolarlık petrol geliri olan Angola’ya çevirdi. Yıllık 25 milyar dolarlık ithalat yapan ülkenin Uluslararası Luanda Genel Ticaret Fuarı’na 95 şirketle çıkarma yaptı.

Haberin Devamı


Yurt dışındaki ilk büyük fuar organizasyonunu gerçekleştirdiklerini belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, fuardan umutlu olduklarını söyledi. “Angola nın dünyanın en pahalı şehri olduğunu görünce burada ekmek var diye düşündük” diyen Meral, “TUSKON olarak ilk defa güçlü bir katılımlımlı heyet geldi.  Öncesinden reklamları yapıldı. ‘Türkler 100 firma ile geliyorlar’ diye konuşuluyormuş.” dedi.

Angola’nın 25 milyar dolarlık ithalatının artmasını beklediklerini ifade eden Meral, en geç beş yıl içerisinde Türkiye’nin ihracatının beş yılda beşe katlanarak 1 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.

Fuara gelen firmalar arasında inşaat, gıda, tüketim malları, mobilya, tekstil, aydınlatma, mutfak malzemeleri gibi çok farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketler yer alıyor. Organizasyona katılan firma temsilcileri özel Luanda’ya gelen uçağın tamamını da doldurdu. Meral, 105 standın kurulduğu Her yıl düzenlenen karma fuara ağırlıklı olarak Almanya, Portekiz, Brezilya,Kore ve Çinli şirketler katılıyor.
 
TUSKON olarak potansiyelin ve boşluğun olduğu ülkelere gittiklerini ifade eden Meral, Angola’nın bütçesi artı veren bir ülke olduğunu söyledi. Cari işlemler açığının yüzde 13,5 artı vermesinin beklendiğini dile getiren Meral, “Milli gelirlerinin yüzde 85’ini petrol oluşturuyor.  Toplam ihracatlarının ise yüzde 97,5 petrol. Milli gelirinin yüzde 5’i elmas. Fırsatlarla zorluklar bir arada bir ülke. 18 milyon nüfusu var.  Yoksul sınır yüzde 36. Hükümet sosyal projelere ağırlık veriyor. Bütçesinin üçte birini sosyal harcamalara yapıyor. Su ve elektrik problemleri var.  Önümüzdeki yıllarda alt yapı yatırımları (tren, karayolu, havayolu) enerji projelerine yatırımlar yapıyorlar. Bu tür yerlerde göremediğiniz fırsatlar var. Burada 14 tane bölge var.” diye konuştu. Meral’in verdiği bilgilere göre Angola, dünyada petrol ihracatında 14. büyük ülke. İspat edilmiş petrol rezervleri açısından ise 18. büyük ülke. Afrika’nın ikinci büyük ülkesi olan Angola’nın günlük 1,9 milyon varil petrol üretimi bulunuyor. Petrol geliri 70 milyar doları bulurken doğalgaza yönelik de 9 milyar dolarlık gelir hedefleri bulunuyor.
 
Ticaret köprülerinden fuara
 

Petrol nerede işadamları orada olmalı

TUSKON Baskanı Rızanur Meral, iş adamlarına petrolün çıktığı ülkeleri tavsiye ettiklerini dile getirerek, “Petrol nerde iş orada önceliğimiz bu. Potansiyeli belirlemek için en kısa yol petrolün olduğu yerler. Angola, 2012’de yüzde 8.1 büyüme hedefliyor. 2013 de ise hedefleri yüzde 7.1. Angola dünyada petrol ihracatında 14. ülke, Afrika’nın 2. büyük petrol üreticisi. Yılda 70 milyar dolarlık petrol geliri var. Bu bakımdan Afrika bizim için önemli bir ülke. Bu fuarlarla birlikte Angola’ya ihracatımız artacaktır. En geç 5 yılda ihracatımızı beşe katlarız” dedi

İş forumlarından önemli bir basari elde ettiklerini soyleyen TUSKON Başkanı Meral, büyük fuar organizasyonlarının devam edeceğini soyledi. Angola’nın ardından fuar organizasyonu Mozambik ve Gana ile devam edecek. Fuarın imaj oluşturmada önemli olduğunun altını çizen Meral, “Ürünü görmeden insanlar iyi algılayamıyorlar. Zaman kazandırıyor iş görüşmelerinde. İnsanlar katoloklarda ürünlerini görüyorlar ancak tekrar gelmeleri lazım ürünleri görmek için.” dedi. Meral iş forumları ve gezilerinin ise devam edeceğini kaydetti. Organizasyonların ‘dünyada ayak basmadık ülke’ hedefiyle planlandığını belirten Meral, üye sayılarının 43 bin olduğunu aktardı. Birr yıl içerisinde 450-500 heyet giderken Türkiye’ye gelen heyet sayısı ise ortalama 600.
 

Haberin Devamı

Standları geri götürmeyin bize satın

Haberin Devamı

Angola’daki potansiyelin önemine değinen Meral,  iki ülke arasındaki iş hacminin düşük olduğunu söyledi. Fuar sonrasında güzel şeyler olacağını dile getiren Meral, şu değerlendirmede bulundu:

 “Türkiye’nin burada daha etkin var olmasını istiyorduk. Gecikmiş ama çok doğru bir faaliyet. Standlarımızdan çok etkilendiler. Hatta geri götürmeyin dediler. Türkiye Luanda fuarının kalitesini yükseltti. Türk malları ve Türkiye’yi çok iyi temsil etmeyi amaçlıyorduk.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!