TÜSİAD'dan önemli mesajlar

Güncelleme Tarihi:

TÜSİADdan önemli mesajlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 10:18

TÜSİAD'ın bugün yapılan Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısından önemli mesajlar çıktı. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner açılımın içeriğinin bir türlü tanımlanmamasının sürece sekte vurduğunu belirtirken, TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç ise seçimlerden önce yapılacak referandumun Türkiye'ye yarardan çok zarar verebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İŞTE O AÇIKLAMA / WEB TV

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nin (YİK) 2010 yılı ilk toplantısı İstanbul Çırağan Sarayı'nda yapılıyor. Toplantıda bir konuşma yapan  YİK Başkanı Mustafa Koç, terör konusunda artık  kınama ve lanetleme söylemlerinin ötesinde, konuyu bütün unsurlarıyla ele alan ve  ortak akılla geliştirilecek yaklaşım ve eylemlere acilen ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.

"Unutmamalıdır ki siyaset sahnesinde elbirliğiyle yaratılan gerginlik ve  saflaşmalar, terör için en verimli zemini oluşturmakta...” diyen Mustafa Koç, bu  bilinçle Türkiye'deki tüm kurum ve vatandaşların sağduyuyu bırakmaması, barışçıl,  insancıl ve demokratik politikalara inançlarını ve bağlılıklarını yitirmemesi  gerektiğini kaydetti.

Son zamanlarda diğer gündem maddelerini “adeta derin dondurucuya  kaldıran” Anayasa ve referandum konusuna bir de bu pencereden bakmayı öneren  Koç, bugünkü kutuplaşmada ülkenin yönetim esasları üzerindeki uyuşmazlığın önemli  bir rolü olduğunun görüldüğünü, bu konuda bir uzlaşma belgesi olması gereken  Anayasa'nın, Türkiye'deki gelişmelerin “gerisinde kaldığı için fonksiyonunu  yerine getirmede maalesef zorlandığını” söyledi. Anayasa'nın kapsamlı biçimde değiştirilmesi gerektiğinin tüm taraflarca  kabul edilen bir gerçek olduğunu sandığını ifade eden Koç, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"REFERANDUM ZARAR VEREBİLİR"

"Ancak bu değişikliğin şekli de özü kadar önem arzediyor. Mevcut  Anayasamızda öngörülen değişikliklerin siyasal ve toplumsal uzlaşmanın ürünü  olması gerekirken, bazı maddelerin aksine kutuplaşmayı artıran bir etkiyi  doğurmasından da aynı zamanda endişe duyuyoruz. Referandumu bekleyen pakette tek  başına değerlendirdiklerinde, bizim de desteklediğimiz ve toplumsal uzlaşmanın  kolaylıkla sağlanabileceği değişiklik maddeleri mevcut. Bunlar Anayasa'nın ruhunu  değiştirmeyen, ancak demokratik açıdan savunulabilecek düzenlemeler...

Buna karşılık yargı bağımsızlığını geliştirmek yerine, yürütmenin yargı  üzerindeki etkisini artıran, siyasi parti yasaklarını kaldırmak yerine parti  kapatmayı siyasi pazarlık alanına taşıyan düzenlemeler de mevcut. Zaten ardı  ardına gelecek yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri varken, bunların  önünde bir de referandum eklenmiş bulunuyor. Bu tablonun ülkeye yarardan çok  zarar getireceği endişesini taşıyoruz.”

Haberin Devamı

İZOLASYON UYARISI

"Türkiye'nin doğu ile batı arasında köprü olma özelliği basit bir retorik değildir. Ekonomimiz iki tarafla da sıkı bir ilişki içindedir" diye konuşan Koç, "Türkiye'nin komşuları ile sıfır sorun politikası izlemesi ve sorunların masada çözülmesini istemesi yargılanacak bir durum değil. Ancak bazı aşırı girişimlere dikkat etmek lazım. Ufak bir dikkatsizlik ilişkileri tahrip edebilir, arzu edilmeyen bir izolasyona sürükleyebilir. Türkiye tek coğrafyada liderlik peşinde koşmak değil, her iki coğrafyada da güçlü bir konumda olmalıdır" dedi.

Koç, Türkiye'nin Doğu dünyası ile olduğu gibi Batı dünyasıyla ilişkilerinde de iyi tasarlanmış, tutarlılık içinde uygulanan ve biri diğerini  bütünleyen bir politikalar kümesine sahip olduğunu göstermeye ihtiyacı  bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

“Tek coğrafyada liderlik peşinde koşmak dış politikamızın ekonomide  bugün ulaşmış olduğumuz küresel perspektifin gerisine düşmesine neden olacaktır. Doğru olan here iki coğrafyada da güçlü bir konum edinebilmektir” diyen Mustafa  Koç, Türkiye'nin Batı'daki gücünün Doğu'daki itibarını, Doğu'daki gücünün de  Batı'daki itibarını artıracağını kaydetti. Koç, “Yeter ki doğru eylemleri ve söylemleri seçebilelim. Doğru  eylemlerin yaratacağı olumlu etkileri yanlış söylemlerle yok etmeyelim. Uluslararası camiaya birbiriyle çelişmeyen duruşumuz ile ilgili kuşku yaratmayan mesajlar verelim. Uluslararası ilişkilerle ilgili konuları iç politikanın  malzemesi haline getirmeyelim” diye konuştu.

BOYNER: ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUZ

Haberin Devamı

TÜSİADdan önemli mesajlar


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, " Bunca yıldır daha çok öldürerek terörü çözemedik. Siyasette ise otoriter yöntem arayışına girmek çıkmaz yoldu. Hukuk ve demokrasi dışına çıkarmak zarar getirir. Neden Kürt açılımının önemini kaybettiğini anlamak zorundayız" dedi.

Boyner, "Kürt sorunu Türkiye'nin en önemli ve çözülmesi gereken konudur. Bu konu üzerinden toplumsal gerilim artıyor. Açılımın kötü yönetilmesi ve içeriğinin tanımlanmaması ve tutuklamaların artması moral bozucudur. Ama bunların hiçbiri terörü meşru kılmaz. Gencecik çocukların neden öldüklerinin muhasebesinin yapılması gerekiyor. Sivil toplumun tüm barışçıl unsurları biraraya gelmelidir. Şiddeti kesinkes reddeden bir platformda ortak çözümler aramalıyız" dedi.

Boyner şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Geçen yıl büyük umutlarla  ortaya atılan Kürt açılımının neden kamuoyundaki ilk destek düzeyini  kaybettiğini, giderek ülkedeki kutuplaşmayı arttırıcı bir nitelik kazandığını da  iyice düşünmek zorundayız. Bir yanıyla, açılımın içeriğinin bir türlü  tanımlanmaması sürece sekte vurdu. Diğer yandan, geriye dönüp baktığımızda körü  körüne desteğin de inadına ret cephesi mantığıyla hareket etmenin de açılıma,  dolayısıyla topluma verdiği zararları görüyoruz.”

Boyner, "Terörle mücadele kararlıkla sürmelidir ancak, bu mücadele tüm vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin korunacağı, tehlikeli fay hatlarının harekete geçmemesi için azami dikkatin gösterileceği bir ortamda yapılmalıdır. Bunları talep ediyoruz. Zira Türkiye'nin giderek zihinlerde etnik temelli bölündüğünü, böyle bir ruh halinin sinsice, toplumun kılcal damarlarına nüfuz etmeye başladığını kaygısını yüreğimizde taşıyoruz" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!