TÜSİAD yeni anayasa raporunu açıkladı

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD yeni anayasa raporunu açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2011 16:14

Türkiye Sanayi ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) yeni anayasaya ilişkin yaptığı çalışmaları ayrıntılarını açıkladı. Ancak TÜSİAD, gazetecilerin tutuklanması ve iletişim özgürlüğündeki sorunlar konusunda uyarılarda bulundu. Toplantıya kurumun eski başkanlarından Cem Boyner'in uyarısı damga vurdu.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor        

 

Yüksel Göçmez
hurriyet.com.tr

40'ıncu yılını kutlayan Türkiye Sanayi ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD), üç ay sonra düzenlenecek seçimler sonrasında temel hak ve özgürlüklere daha fazla saygı duyulan, daha demokratik bir Türkiye istiyor.

 

Yüksek İstişare Konseyi Toplantısını gerçekleştiren TÜSİAD, Japonya'da yaşanan deprem felaketiyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da patlak veren isyanların, küresel ekonomik büyümeye etki edeceğini Türkiye'nin de bu durumdan olumsuz etkileneceğine dikkat çekti.

 

Haberin Devamı

Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu’ndan sonra kürsüye TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner çıktı.

 

Boyner, TÜSİAD 40'ıncı yılını kutlarken Türkiye'nin 40 yıl öncesinde olduğu gibi çözemediği temel sorunlarını olduğuna dikkat çekti.

 

Boyner, Bütün dünya Japonya ve Ortadoğu'daki gelişmelere odaklanırken Türkiye'de de can sıkıcı gelişmeler olduğuna ve ülkenin son dönemde Avrupa Birliği üyelik sürecinden uzaklaştığına dikkat çekti.

 

DEMOKRASİ İÇİN HAYIRLI DEĞİL

Boyner, son günlerde Türkiye’nin gündemini meşgul eden gazeteci tutuklanmalarıyla ilgili de önemli mesajlar verdi.

 

Boyner bu konuda, “İletişim özgürlüğünün fütursuzca ayaklar altına alınması, nefret söyleminin yaygınlaşması karşısında sergilenen duyarsızlık, kadınlara yönelik şiddet söz konusu olduğunda gördüğümüz vurdumduymazlık demokrasimiz açısından hayırlı gelişmeler değildir.

 

“Görünürdeki suçları mesleklerini icra etmek olan ve bu uğurda bir hayli risk de üstlenen gazetecilerin neyle suçlandıklarını bilmeden tutuklanmaları, tutuklama işleminin giderek cezanın bir parçası haline gelmesi vicdanları rahatsız etmektedir” dedi.

 

YÜCAOĞLU: BÜYÜMEDE YAVAŞLAMA KAÇINILMAZ

 

Haberin Devamı

Yücaoğlu ise Türkiye'nin son dönemde makro ekonomik gelişmelerden çok etkilenmeyen bir ülke olmasına rağmen yaşanan sıkıntılardan dolayı büyümede bir yavaşlama beklemenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

 

Yücaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) halihazırda sıcak para akışını önlemek için aldığı önlemler yabancı yatırımcıları kaçırsa da; Türkiye'nin kendi içindeki ekonomik sorunlarını önleyemediğin görüldüğünü söyledi. Yücaoğlu, "Her ne kadar sıcak para akışı engellenmiş olsa da, ülkenin çözmesi gereken iki ekonomik sorun var. Bunlardan ilki cari açık diğeri ise istihdam yaratma sorunu. Küresel ekonomide yaşanan gelişmelerden dolayı, cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranında bir düzelme beklemiyoruz" dedi.

 

Haberin Devamı

Yücaoğlu, aynı zamanda Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faizleri yükseltmesini beklediğini de söyledi. Türkiye'nin istihdam sorununa dikkat çeken Yücaoğlu, çözüm olarak özel sektör, devlet ve düzenleyici kurumların birlikte hareket etmesinin gerektiği bir sistemin oluşması gerektiğini söyledi.

 

Bu bağlamda vergi teşviklerinin gerçekleştirilebileceğini ifade eden Yücaoğlu, kadın ve gençleri istihdam eden şirketlere uygulanan vergi teşviklerinin kapsamının genişletilebileceğine dikkat çekti.

 

SEÇİM ÖNCESİNDE GEREKENLER YAPILMADI

 

Yücaoğlu, 10 sene öncesinde demokratikleşme adına yapılması gereken önemli reformlar olduğunu ancak bugün bunların birçoğunun gerçekleşmiş olmadığını gördüklerini söyledi.

 

Haberin Devamı

Yüksek seçim barajının, seçmenlerin kararlarını etkilediğini belirten Yücaoğlu, dokunulmazlıkların kaldırılması, ifade özgürlüğü, adil yargılama gibi konularda ciddi yetersizliklerin olduğunu söyledi.

 

ÖNCELİĞİ ANAYASA OLACAK

 

Yücaoğlu ve Boyner, üç ay sonra yapılacak seçimlerden sonra yeni yazılacak anayasanın temel öncelikleri olduğunu vurguladı. Yeni anayasada hak ve özgürlükler konusunda atılacak adımların, TÜSİAD'ın ana gündem konusu olacağını söyledi.

 

TÜSİAD, demokrasi açığı bulunmayan bireye odaklı, çoğulcu ve parlamenter sistemi amaçlayan bir anayasa istiyor.

 

CEM BOYNER'DEN İLGİNÇ ÇIKIŞ

 

TÜSİAD'ın eski başkanlarından Cem Boyner, raporun açıklandığı toplantıda ilginç bir çıkışta bulundu.

 

Haberin Devamı

Cem Boyner, yeni anayasada insan haklarına dayanan devlet ilkesinin özellikle vurgulanması gerektiğini ve bu bağlamda anayasanın devlet temelli değil insan ve birey temelli düzenlenmesi gerektiği çağrısından sonra TÜSİAD'ın önerilerinin kendi içinde çok önemli bir teste tabi tutulacağını belirtti.

 

Boyner, "Şimdi kendimize sormamız gereken bir takım sorular var. Bu öneriler açıklandığında Türkiye'den şu şekilde tepkiler gelecek; Evrensel ilkeler tamam da bunlar bize uyar mı? Bu söylenenler Türkiye'nin gerçeklerine uymaz. Özgürlükler bizi bozar. Bu kadar özgürlük bizi böler" dedi.

 

"Ya Türkiye gerçekleri bu şekilde devam edecek ya da TÜSİAD önerilerine sıkı sıkıya sarılacak" diyen Boyner, TÜSİAD'ın önerilerin arkasında duramayacaksa bu işten şimdiden vazgeçmesi gerektiği söyledi.

Cem Boyner, mevcut Başkan Ümit Boyner'in de eşi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!