TÜSİAD, ‘Türkiyeli Yahudileri inceledi

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD, ‘Türkiyeli Yahudileri inceledi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2003 01:55

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) yayın organı Görüş Dergisi, ‘‘Türkiyeli Rumlar’’ ve ‘‘Türkiyeli Ermeniler’’ başlıklı özel sayılarına ‘‘Türkiye Yahudileri’’ni ekledi.

Türkiyeli Yahudiler'in birçok yönüyle ele alındığı derginin 56'ıncı sayısında, 500 yıl önce İspanya'dan gelen Yahudiler'in kültürleri, diasporadaki yaşamları, Türk-İsrail ilişkileri, dini kurumları, Aşkenaz Yahudilerinin yaşamları, 1900'lü yılların başında gayri müslim azınlığın tekstil faaliyetleri hakkında bilgiler aktarılıyor.

Edebiyatçı Mario Levi'nin ‘‘Çoğunluktan Bir Dosta Mektup’’ ile okurlarına hitap ettiği dergide, araştırmacı yazar Naim Güleryüz, ‘‘İber'den Günümüze Türk Yahudileri'nin 500 Yıllık Yolculuğu’’ başlıklı yazısında, Yahudilerin Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi süresince nasıl bir yaşam kurdukları, önemli dönüm noktalarına dair bilgiler veriyor.

Günümüzde Türk Yahudilerinin sayısının 24 bin civarında olduğunu ve bunların 21 bininin İstanbul'da, 2 bin kadarının İzmir'de, diğerlerinin Ankara, Bursa, Antakya, Adana, Çanakkale ve Kırklareli'nde yaşadığını belirten Güleryüz, Türkiye'de yaşayan Yahudilerin yüzde 96'sının Sefarad (Almanya) kökenli olup Aşkenaz (İspanya) sayısının bin civarında olduğunu kaydediyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Karen Gerson Şarhon, Aşkenaz Yahudileri'nin dili ‘‘Judeo-Espanol’’un özelliklerini aktarırken, Viki Koronya Sefarad Yahudileri'nin mutfağını yemek tarifleriyle, Selim Hubeş de Sefarad müziğini tanıtıyor. Türkiye Yahudi Cemaati Müşaviri Silvyo Ovadya'nın, Yahudiler'in Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde basım ve basın faaliyetlerini anlattığı dergide, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hatice Doğan Hahambaşılık kurumunun Osmanlı'dan buyana izlediği süreç hakkında bilgi veriyor ve İstanbul'un fethinden günümüze 33 hahambaşının görev yaptığına değiniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!