TÜSİAD: IMF ile ciddi ilerleme gördük

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: IMF ile ciddi ilerleme gördük
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2009 00:00

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Başbakan Tayyip Erdoğan ile dün yaptıkları görüşmenin ardından IMF anlaşmasına ilişkin olarak, "Gördük ki, ciddi bir ilerleme var" açıklamasını yaptı. TÜSİAD Başkanı, "Tespit ve önerilerimiz paralellik gösteriyor ama mesafe almamız gerekli" dedi.

TÜRK İşadamları ve Sanayicileri Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Başbakan Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede, Uluslararası Para Fonu (IMF) konusunun gündeme geldiğini belirterek, "Gördük ki ciddi bir ilerleme var" dedi. Arzuhan Doğan Yalçındağ ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Koç, TÜSİAD’ın 39’uncu Genel Kurulu’nun ardından yeni yönetim olarak Başbakan Erdoğan’a nezaket ziyaretinde bulunduklarını, gündemdeki konuları değerlendirdiklerini belirterek, sözü Arzuhan Doğan Yalçındağ’a bıraktı.

Arzuhan Doğan Yalçındağ şunları söyledi: "Birçok konuyu tartışma fırsatı bulduk ve gördük ki tespitlerde paralel yönde düşünüyoruz. Öneriler konusunda da paralellik arz ediyor, ama mesafe almamız gerekiyor. Sanayi ve Ticaret Bakanımız da bizi ağırladı. Bölgesel ve sektörel teşviklerle ilgili bir sunum yaptı.

IMF ile ciddi ilerleme

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ı da ziyaret ettiklerini hatırlatan Arzuhan Doğan Yalçındağ, şu bilgileri verdi: "Orada da yoğun bir gündemimiz vardı. AB’deki son gelişmeler, bizim faaliyetlerimiz, onlar ne yapıyor yine fikir alışverişinde bulunduk. Sayın Başbakan’a geldik. Yine aynı şekilde, büyük ölçüde ekonomiydi gündemimiz. IMF konusunu da konuştuk. Gördük ki ciddi bir ilerleme var. Genel olarak ziyaretimiz bunları kapsadı."

Oldukça aydınlatıcıydı

Başbakanlık Merkez Bina’da basına kapalı olarak yapılan ve 1.5 saat süren toplantıya ilişkin olarak, "Sayın Başbakan, IMF ile anlaşılamayan hususlarda bilgi verdi mi" sorusunun yöneltiğini Arzuhan Doğan Yalçındağ, şu yanıtı verdi: "Evet, oldukça aydınlatıcı bir toplantıydı. Burada hepsini paylaşamam, ama karşılıklı birbirimizi anlamamız açısından çok faydalı oldu."

IMF: Heyetimizin geliş tarihi henüz belli değil

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) sözcüsü David Hawley, Türkiye’ye ne zaman geleceğinin belli olmadığını açıkladı. Haftalık basın toplantısında konuşan Hawley, Türkiye ve IMF arasındaki görüşmelerde orta vadeli mali reform konularının ele alındığını söyledi. Hawley, "Bunun yanında, konjonktürel konularda da görüşmeleri sonlandırmamız gerekiyor" dedi. Hawley, IMF heyetinin Türkiye’ye ne zaman geleceği konusunda belirlenmiş bir tarih olmadığını belirtti.

İşte IMF’yle anlaşmazlık konusu olan 2 madde

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Davos’ta IMF’yle olan ilişkilere ara verilme nedenlerini anlatırken, "İki madde var ki bunları kabul etmemiz mümkün değil" dediği, ancak içeriği hakkında bilgi vermediği 2 maddenin ne olduğu ortaya çıktı. Başbakanlık çevrelerinden edinilen bilgiye göre IMF ile anlaşmazlık iki öneriden kaynaklanıyor:

Mali Kural:

IMF, Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesinde olduğu gibi mali performansa ilişkin kriterler konulmasını öneriyor. Bu kritere uyulmaması halinde hükümetin gerekçelerini kamuoyuna duyurmasını istiyor. IMF, daha yüksek oranların vergi gelirlerini artırmadığı, vergi tabanının yaygınlaştırılması gerektiği görüşünü de taşıyor. Bu amaçla servet ve gelirlerin daha yakından izlenmesi için yeni mekanizma kurulması talebinde bulunuyor. AKP bu uygulamaya 2002’de iktidara geldiğinde ilk iş olarak kaldırdığı "Nereden Buldun" yasasını anımsattığı için karşı çıkıyor.

Üst Kurul:

IMF’nin, SPK, BDDK ve TMSF’nin bağlanacağı bir mali üst kurul önerisini uzun zamandır Hükümetin önüne koyduğu biliniyor. Hükümet böyle bir düzenlemeye sıcak bakmıyor. Başbakanlık çevreleri, IMF ile kredi pazarlığının sürdüğünü, henüz rakamda anlaşmaya varılamadığını da bildiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!