TÜSİAD: Dışa bağımlılık nanoteknoloji ile azalır

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD: Dışa bağımlılık nanoteknoloji ile azalır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2011 00:00

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, nanoteknolojinin gelecekte gelişmiş ülkelerin ekonomilerinin temelini oluşturacağını belirterek, “Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye’nin, nanoteknoloji alanı gibi bilgi yoğun alanlarda yatırım ve işbirliği faaliyetlerini hızla yoğunlaştırması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Nanoteknoloji alanında Almanya ile işbirliği imkanlarının artırılması gerektiğini kaydeden Boyner, TÜSİAD’ın Alman Ticaret ve Yatırım Ajansı (GTAI) ile işbirliği yaparak düzenlediği ‘Nanoteknolojide Türk-Alman işbirliği ve yatırım olanakları’ toplantısında, “Nanoteknoloji gibi ileri teknoloji alanlarında uzmanlaşma, Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu enerji gibi alanlarda da çözüm üretme  potansiyeline sahip” diye konuştu.

Türk-Alman CEO forumu

Almanya’nın Türkiye’nin bir numaralı ticari partneri olduğunu belirten Boyner, Almanya-Türkiye arasındaki toplam ticaret  hacminin 2010 yılında 25.6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. TÜSİAD’ın Almanya ile ekonomik ilişkilere verdiği önemin altını çizen  Boyner, “Bunun bir göstergesi olarak, ilki bu yıl ekim ayında Berlin’de olmak  üzere, Almanya’daki muadil kuruluşumuz Alman Sanayi Federasyonu (BDI) ile  işbirliği içerisinde ‘Türk-Alman CEO Forumu’nu düzenleyeceğiz. İki ülke arası  işbirliği imkanlarının ele alınmasını planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

350 bin kişilik istihdam

Almanya’dan 2010’da gelen doğrudan yabancı yatırımın 498 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu ve Almanya’nın doğrudan yabancı yatırımlarda,  Avusturya, Fransa ve Hollanda’nın ardından dördüncü sırada geldiğini söyleyen  Boyner, Türkiye’de kurulu yabancı sermayeli firmalar bakımından  Almanya’nın 4 bini aşkın firma ile ilk sırada yer aldığına işaret ederek,  “Almanya’daki Türk yatırımları 350 bin kişiye  istihdam sağlıyor” dedi.. Almanya  eski Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Michael Glos da, geleceğin nanoteknolojide olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!