TÜSİAD, deprem için bağımsız kurum istedi

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD, deprem için bağımsız kurum istedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Bülent Ecevit'e deprem ve ek vergi konusunda iki mektup gönderen TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, deprem bölgesinin kalkınması için Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'na bağlı çalışacak ‘Körfez Deprem İdaresi’ adıyla yeni bir özerk kurum oluşturulmasını önerdi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, depremde zarar gören bölgelerin yeniden inşaası için, Körfez Deprem İdaresi Kurumu'nun (Körfez DİK) kurulmasını önerdi. Başbakan Bülent Ecevit'e, iki mektup gönderen TÜSİAD, depremde zarar gören şehirlerin yeniden inşaası için görüşlerini sıralarken, Ek Vergi Yasası ile ilgili diğer mektubunda ise, ekim ayında görüşülecek Ek Vergi Yasası'nın düşük ve yaygın bir usülle ve 1999 yılının iktisadi şartlarına uygun olarak ele alınması gerektiğini savundu.

TÜSİAD Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği ilk mektupta, depremde zarar gören bölgelerde, sosyal projelerin hayata geçirilmesi (Eğitim, sağlık, çocuk eğitimi), altyapı çalışmaları, şehirlerin yeniden kuruluması için, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'na bağlı, Körfez DİK adlı özerk bir kurumun kurulmasını önerdi. TÜSİAD mektubunda, bu kurumun yurtiçi ve yurtdışından gelecek ayni ve nakdi yardımın sürekli akacağı, ‘‘Muhatap Referans Kurum’’ olarak dünyaya ilan edilmesi ve tüm yardımların bu kurum tarafından organize edilmesi gerektiğine işaret etti.

TAHVİL YETKİSİ

TÜSİAD Körfez DİK'in başkan ve üyelerinin atanmasının yanı sıra yetki ve görevleri ile ilgili önerilerini de şöyle sıraladı:

‘‘Körfez DİK'in Hazine garantili tahvil ihraç etme yetkisi olmalı. Başkan ve üyeleri Rekabet Kurulu'na benzer şekilde atanmalı. Yöneticileri mal beyanında bulunmalı. Bu yöneticilerin parlemento ve siyasi partilerin yetkili kurullarında yer almamış olmalarının yanı sıra görevlerinin bitiminde de yer almayacakları konusunda yasal bir bildirimde bulunmaları sağlanmalıdır. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'na bağlı olmalı. Uluslararası kuruluşlar ve uzmanlarca desteklenmeli. Merkezi Ankara değil, deprem bölgesi olmalı.’’

VERGİDE ACELE ETMEYİN

TÜSİAD, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Hüsamettin Özkan ile ANAP lideri Mesut Yılmaz'a gönderdiği ikinci mektupta, Türkiye ekonomisinin depremden önce sıkıntıdan çıkma eğiliminde olduğu vurgulandı. Mektupta, gerçekçi bir hasar tespiti yapılmadan ve bu hasarın finansmanı için dış yardım imkanları tümüyle belirlenmeden çıkarılacak bir Ek Vergi Yasası'nın zaten sıkıntıda olan ekonomiyi üretim ve istihdam kayıplarına sürükleyeceği vurgulandı. Mektupta, dışarıdan gelecek kaynağa göre Ek Vergi Yasası'nın çıkartılması gerektiği vurgulanırken, ‘‘Ek Vergi Yasası düşük ve yaygın usülle ve 1999 yılının iktisadi şartlarına uygun ele alınmalı’’ denildi. Ebru BAKİ

Çağlayan'dan bedelli askerlik mektubu

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Marmara'da yaşanan depremin yaralarının sarılabilmesi amacıyla bedelli askerlik önerisini mektupla Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve diğer devlet üst yönetimine iletti. ASO'dan yapılan yazılı açıklamada, ASO Başkanı Çağlayan'ın bedelli askerlik önerisini mektupla Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'a, Başbakan Bülent Ecevit'e, başbakan yardımcılarına, Milli Savunma Bakanı Sabattin Çakmakoğlu'na, Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'na ve Meclis'te grubu bulunan partilerin genel başkanlarına ilettiği bildirildi. Açıklamada, Çağlayan'ın önerisine kamuoyundan destek geldiği belirtilerek, bedelli askerlikle 2 milyar dolarlık kaynak yaratılabileceği kaydedildi.

Kobe'yi yeniden kuran Japon TÜSİAD'a geliyor

JAPONYA'nın Kobe şehrinde meydana gelen ve 6 bini aşkın kişinin yaşamını yitidiği depremin ardından, Kobe'yi yeniden inşaa etmek üzere Hyogo eyaletine Vali Yardımcısı olarak atanan Choji Ashio TÜSİAD'ın konuğu olacak. 10 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirilecek TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'na konuk konuşmacı olarak katılacak Ashio, Kobe'de yaptığı çalışmaları ve yaşadığı deneyimi TÜSİAD üyeleri ile paylaşacak. Yoshio, sanayiinin tekrar nasıl yerleşmesi gerektiği, depreme dayanaklı bir şehrin yeniden nasıl kurulabileceği, hangi tedbirlerin alınması gerektiği, altyapının nasıl oluşturulacağı konusunda bilgi verecek. Kobe'de görevini tamamlayan Choji Yoshio, şu anda Japonya'nın en büyük bankalarından biri olan Minatobank'ın Yönetim Kurulu Başkanı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!