Turlara referandum ayarı çekildi bayram tatilcisi 100 bini bulacak

Güncelleme Tarihi:

Turlara referandum ayarı çekildi bayram tatilcisi 100 bini bulacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2010 00:00

49 milyon seçmenin sandık başına gideceği 12 Eylül’deki referandum, bayram turlarının kısa kesilmesine neden olacak. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Turlar 8-11 Eylül tarihlerinde düzenleniyor ya da 13 Eylül başlangıç olarak alınıyor. Oy kullanmak isteyen tatilci geri dönecek” dedi. Bayram tatilcisi sayısının 100 bini bulması bekleniyor.

Haberin Devamı

ANAYASADAKİ değişikliklerin oylanacağı 12 Eylül referandumu, bayram turlarını da etkiledi. Oy kullanmak isteyenler yurtiçinde kısa tatili tercih ederken, yurtdışına gidenler ise oy kullanma haklarına karşı herhangi bir sorun yaşamamak için 11 ve 12 Eylül’de dönüşü seçiyor. Rezervasyonda geç kalanların ise bu iki günde uçaklarda yer bulmasının çok zor olduğu belirtiliyor.
Referanduma göre tur
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, tatile gideceklerin oy kullanmak istemesi nedeniyle tur programlarının buna göre ayarlandığını belirterek, şöyle konuştu: “Turlar 8-11 Eylül tarihlerinde düzenleniyor ya da 13 Eylül başlangıç olarak alınıyor. Satışlar iyi ama referandum nedeniyle bazı tatilciler kalışını kısa tutacak. Acenteler herkesin ihtiyacına göre turlar düzenliyor. Yurtiçinden de yurtdışından da referandum için dönüş yapacak olanlar var. Yurtiçi ve yurtdışından referandum için dönecek olanları sayızı 100 binleri bulur.”
‘Evet’çiler tatile gitmiyor
Club İremtur Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Ulubay da, referandum ve okulların açılmasının bayramda tatile gideceklerin sayısını azalttığını dile getirerek, şunları söyledi: “Bu bayramda 40 bini yurtdışı, 60 bini yurtiçi olmak üzere 100 bine yakın kişi tatile gidecek. Turların dönüşleri genelde 11 Eylül olarak ayarlandı. ‘Evet’ demeyi düşünen taraf zaten tatile gitmeyi düşünmüyor. Oy mu, tatil mi ikilemine düşenler de erken dönme planları yapıyor. Ailesini ziyarete gidecek olanların da dönüş de ulaşım sorunu yaşaması büyük olasılık.”
Turlar kısa tutuldu
Prontotur Pazarlama Müdürü Sarp Özkar da, havalimanında oy kullanma şansı olduğu için yurtdışı tatil seçeneğinde canlılık görüldüğünü belirterek, şunları dile getirdi: “Yurtiçi turları tercih edenler de referandumda oy kullanmak için 11 Eylül dönüşünü tercih ediyor. Yurtdışına gidenlerden, oyumu kullanamam endişesiyle 11-12 Eylül’de dönmek isteyen çok. Genelde yurtiçi ve yurtdışı bayram turları referandum nedeniyle bu yıl kısa tutuluyor. Turlar için yurtdışında en çok Balkan ülkelerine ilgi var. Sicilya, Budapeşte, Viyana ve Prag gözde destinasyonlardan. Kuzey Afrika ülkelerinden Tunus ve Fas da ilgi görüyor.”

Haberin Devamı

Havada 12 Eylül yoğunluğu yaşanacak, ek sefer olacak

Haberin Devamı

TÜRKİYE Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, referandumun bayram tatili sonrasına denk gelmesinin uçaklarda yoğunluğa neden olacağını dile getirdi. Alioğlu, “Referanduma önem veren duyarlı kesim oy kullanmak için dönmek isteyeceğinden 11-12 Eylül tarihlerinde yoğunluk bekleniyor. Bunun için ek sefer planları yapılıyor. Ya da daha büyük uçaklar devreye sokulabilir. Ama o tarihte dönmek isteyenlerin yer bulamama sorununa karşı şimdiden biletlerini almaları gerekiyor.”

Yine de bayramda yer kalmayabilir

ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, ramazan ayının iç turizmi düşürdüğünü bunun da fiyatlarda yüzde 25’e varan oranlarda azalışa neden olduğunu aktararak, şöyle konuştu: “Hemen bayram tatili sonrasına denk gelen referandumun da etkisi görülüyor. Mutlaka oy kullanmak isteyenler biraz erken tatile çıkıp 11 Eylül gibi dönme planları yapıyor. Her talebe göre tur planları yaptık. Ama bayramda tatile yoğun talep var. Rezervasyonunu son ana bırakanların yer bulamama ihtimali var. Mevsimin iyi olması ve okulların tatilden sonra açılması talebi artırıyor. Tatiline kaldığı yerden devam isteyenler de var. Bayrama 20 güne yakın bir süre var. Bayrama yakın yer bulma sorunu olabilir. En çok talep gören yerler arasında Antalya var. Kişi başı 70-380 TL arasında değişen fiyatlarda yer bulmak mümkün. Sanatçı organizasyonları da Kıbrıs’a ilgiyi artırıyor. Kültür turları ve Bodrum’da iyi satıyor.”

Haberin Devamı

İç turizmdeki düşüşü Rus turistler kapattı

RAMAZAN ayı nedeniyle iç piyasada yüzde 30’un üzerinde daralma yaşayan turizm sektörü bu açığı başta Ruslar olmak üzere yabancılarla dolduruyor. Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Ahmet Barut, otel doluluklarında ramazan dolayısıyla yüzde 30’lara varan düşüşün yabancı turistlerle telafi edildiğini belirterek, “Özellikle Ruslar iç turizmdeki düşüşü telafi etti. Zaten bayram tatili ve eylül, ekim aylarındaki doluluklarla turizmde toplamda bir kayıp beklemiyoruz. Bayram tatilinde ciddi doluluk oranları bekliyoruz. Eylül turistin yoğun olduğu bir ay. Bayramda doluluklar yüksek olacağı için tatil yapmak isteyenlerin rezervasyonlarını erken yaptırmaları gerekiyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!