TÜRKŞEKER'den ihracatçılara kolaylık

Güncelleme Tarihi:

TÜRKŞEKERden ihracatçılara kolaylık
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2009 10:04

Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) Genel Müdürü Mehmet Azmi Aksu, küresel ekonomik kriz nedeniyle zor dönemler geçiren ihracatçılara destek amacıyla 6 ay vadeli şeker satışı başlattıklarını bildirdi.

Aksu,  şekerli mamul ihracatçılarının, isterlerse, üretimde kullandıkları şekeri, yurt içi satış fiyatlarından 6 ay vadeli alabileceklerini, böylece üretimi gerçekleştirme aşamasında ihracatçıya bir ön finansman desteği sağlanmış olduğunu söyledi.

Şekerli mamul ihracatçılarının, ihracatı gerçekleştirdikten sonra, tahsis kapsamında uluslararası piyasa fiyatından şeker alma hakkının da bulunduğunu hatırlatan Aksu, şu bilgiyi verdi:
“İhracatçı, önce ihtiyacı olan şekeri yurt içi piyasa satış fiyatından 6 ay vadeli olarak alabilecek. ihracatını gerçekleştirdikten sonra da C şekerinden, uluslararası piyasa fiyatından, hak ettiği tahsis kadar şeker alabilecek. İhracat öncesi sağlanan vadeli şeker alma imkanı ile ihracatçılara önemli bir finansman desteği verilmiş oluyor.”

Aksu, ihracatçılara yönelik uygulamanın Şubat'ta başladığını kaydetti.

Bu arada, 2008 yılı pancar bedellerinin ödemesi, 23 Mart Pazartesi günü tamamlanacak. Türkşeker ile sözleşme yapan 300 bin civarında çiftçiye, pancar
bedeli olarak aynı ve nakdi şekilde geçen yıl 592 milyon lira ödeme yapılmıştı. Kalan 360 milyon liralık bedel, pazartesi günü çiftçilerin hesabına yatırılacak. Böylece Türkşeker, 2008-2009 dönemi için çiftçilere toplam 952 milyon lira ödemiş olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!