Türkler'in Almanya'da cirosu 41 milyar mark

Güncelleme Tarihi:

Türklerin Almanyada cirosu 41 milyar mark
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Almanya’daki 2 milyon 300 bin Türk’ün ekonomiye yıllık katkısı 41 milyar marka yükseldi.

Almanya'ya 37 yıl önce çalışmaya giden ve günümüzde sayıları 2 milyon 300 bini bulan Türk vatandaşlarının Alman ekonomisine yıllık katkısı 41 milyar marka, sağladıkları istihdam ise 206 bin kişiye ulaştığı açıklandı.

Merkezi Almanya'nın Essen kentinde bulunan Türkiye Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Yunus Ulusoy, ‘‘Türkler'in Alman Ekonomisi'ne Katkıları'' başlıklı bir araştırma yaptı. Ulusoy'un araştırmasında, bu yıl yasallaşması beklenen ‘‘Çifte vatandaşlık'' hakkı ile yeni bir sürece girecek Türk vatandaşlarının başlangıçta misafir olarak görülmesine karşılık, girişimcilik ruhunu Almanlar'a bile öğrettiği vurgulandı.

Amerika'nın Sesi Radyosu'nda araştırma sonuçlarını anlatan Ulusoy, Türkler'in Almanya'da 37 yıllık geçmişleri bulunduğunu, günümüzde 2 milyon 100 bin Türk'ün bu ülkede yaşadığını, Alman vatandaşlığına geçenlerle birlikte bu rakamın 2 milyon 300 bini aştığını anlattı. Bu nüfus potansiyelinin Almanya'nın federal yapısında 4 eyalette yaşayanlardan fazla, diğer 5 eyaletinde ise nüfusun yarısına eşit, bir çok Avrupa Birliği ülkesinden fazla olduğunu kaydeden Ulusoy, şu bilgileri verdi:

1985 yılında Almanya'da 22 bin Türk girişimci vardı. Bu rakam, 1997 yılında 47 bine çıktı. Yatırım tutarı 3.5, ciro tutarı ise 17 milyar 200 milyon mark kadardı ve 77 bin insana iş sağlıyorlardı.

1980'li yıllarda girişimcilerimizin çoğu kendi toplumlarına yönelik, Almanya piyasasında bulunmayan, Türkiye'den kaynaklanan tüketim alışkanlıklarını karşılamak amacıyla işletmeler kuruyordu. Parekende satış yapan girişimcilerimizin oranı yüzde 40, toptancıların oranı 14-15'ti, kalan bölümü diğer branşlar oluşturuyordu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!