Türkiye’yi SUV’un merkezi yapacak... Renault, 400 milyon Euro yatırımla Bursa’da 4 yeni model üretecek

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’yi SUV’un merkezi yapacak... Renault, 400 milyon Euro yatırımla Bursa’da 4 yeni model üretecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2023 07:00

Renault, Türkiye’ye dair iddialı planlarını duyurdu. Marka, Türkiye’deki iş ortağı OYAK ile 400 milyon Euro’nun üzerinde yatırımla 2027 yılına kadar 4 yeni Renault modelini Bursa’da üretecek. Üçü SUV olacak modellerin ilki 2024 yılının ikinci yarısında satışa çıkacak yeni Duster olacak. Duster, Türkiye’de ‘Renault’ logosoyla üretilecek. Renault’un hedefi pazarda liderlik ve Türkiye’yi Avrupa dışında 50 potansiyel ülkeye de ihracat yapan bir merkez haline getirmek.

Haberin Devamı

Otomotiv devi Renault, elektrikli araç dönüşümü kapsamında dünyadaki oyun planını değiştirdi. Yeni planda Türkiye’nin üstlendiği rol; hibrit ve içten yanmalı motorlarla çoğunluğu SUV yeni modellerin üretilmesi ve bu modellerin Avrupa’nın dışında 50 potansiyel ülkeye de ihraç edilmesi oldu. Böylece, Bursa’daki Oyak Renault fabrikası hem Avrupa hem de dünyanın diğer noktalarına ihracat yapan bir merkez haline gelecek. Bu doğrultuda, Oyak Renault fabrikasında 2027 yılına kadar 4 yeni Renault modeli üretilecek. Bu modellerden 3 tanesi B ve C SUV segmentinde yer alacak. SUV ailesinin ilki olan yeni Duster, hibrit motor seçeneğiyle ve ‘Renault’ logosuyla 2024 yılının ikinci yarısında Türkiye’de satışa sunulacak. Renault Group bu kapsamda, Türkiye’deki güçlü iş ortağı OYAK ile 400 milyon Euro’nun üzerine yatırım planlıyor.

Haberin Devamı

YERLİ ÜRETİM VURGUSU

Dev yatırımlar, dün Renault CEO’su Fabrice Cambolive’nin de katılımıyla İstanbul’da düzenlenen toplantıda açıklandı. Otomotiv gazetecilerinin sorularını da yanıtlayan Cambolive, “Avrupa’da hibrit motorlu otomobil pazarında büyüme potansiyeli çok fazla. Bu, Türkiye’nin gelecek yıllarda hibrit üretimi konusunda büyük bir avantaja sahip olacağı anlamına geliyor. Türkiye’de ürettiğimiz her modeli artık sadece Avrupa’ya değil, farklı pazarlara da göndereceğiz. Burada lider olmak için yerli üretim gerektiğini de biliyoruz. Bursa’yı bu yüzden seçtik ve ihracat merkezi olarak da burayı öne çıkaracağız” dedi. Cambolive, Türkiye’den Ortadoğu, Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) gibi ülkeleri kapsayan 50 potansiyel ülkeye ihracat yapabileceklerini söyledi.

Türkiye’yi SUV’un merkezi yapacak... Renault, 400 milyon Euro yatırımla Bursa’da 4 yeni model üretecek

Jan Ptacek - Fabrice Cambolive - Dr. Berk Çağdaş - Thierry Charvet

YENİ PLATFORM YOLDA

Renault Group Türkiye CEO’su Jan Ptacek ise Bursa’da devreye alınacak yeni platformla ilgili önemli bilgiler verdi. Yenilenecek hibrit motorun da 2025 yılından itibaren yerelleştirilerek Oyak Renault’da üretileceğini açıklayan Ptacek, “Renault Group’un yeni modüler platformunun 2026 yılına kadar Bursa fabrikamızda devreye alınmasıyla, bir adım daha ileriye gidiyoruz. Esnek ve son derece verimli olan bu platform, çok çeşitli güç aktarma mekanizması teknolojilerini barındırıyor. Toplam uzunluğu 4 ile 5 metre arasında değişen araç yelpazesi, 2.6’dan neredeyse 3 metreye kadar dört farklı dingil mesafesi uzunluğu olanağı sunuyor” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Toplantıda verilen bilgilere göre, her yeni yerelleştirilmiş modelde bir hibrit motor seçeneği de sunulacak. 2027 yılında Türkiye’deki elektrikli araç satışları ise toplam Renault satışlarının 3’te 1’ini oluşturacak.

YENİ DUSTER ARTIK BURSALI

OYAK ve Renault işbirliğiyle hayata geçirilecek yeni yatırımların önemini vurgulayan MAİS A.Ş. CEO’su Dr. Berk Çağdaş, Türkiye’de üretilecek yeni Duster’ı şöyle duyurdu: “Bugün, 2024 yılından itibaren Türkiye’de yerlileştirmeyi planladığımız 3 SUV arasından ilki olacak Yeni Renault Duster’ı duyurmak istiyorum. Yeni Renault Duster’ın, Duster modelinin başarı hikâyesini sürdüreceğine eminim. Gerçek bir ikon olan Duster, kariyerinin 13 yılı aşkın süresinde dünya çapında büyük bir başarı elde etti. Duster dünya genelinde 1.7 milyondan fazla satış rakamına ulaştı. Yeni Renault Duster, önceki nesillerini başarılı kılan tüm özellikleri koruyor. Duster ve yeni SUV’larla birlikte, Renault markası tam bir SUV yelpazesine sahip olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!