Türkiye'deki yabancı bankalara yeni düzenleme

Güncelleme Tarihi:

Türkiyedeki yabancı bankalara yeni düzenleme
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 12:13

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yurtdışında bankalararası devir işlemlerinin artması nedeniyle, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankalar açısından yeni düzenlemelere gitti.

Buna göre, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankalar, bankanın ortaklık yapısında meydana gelen değişiklikleri BDDK'ya bildirecek. Başka bir banka tarafından devralınan bankaların, Türkiye'de faaliyetine devam edebilmesi için, devralan bankanın 6 ay içinde BDDK'dan izin alması gerekiyor.
BDDK'nın, Bankaların İzne Tabi İşlemleri İle Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmelik'te yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle yabancı bankaların temsilciliği, “Yurtdışında kurulu bankaların bir temsilci tarafından sevk ve idare olunan Türkiye'deki irtibat büroları” olarak tanımlandı.

Yönetmeliğe göre, Türkiye'de şube açmak suretiyle faaliyet gösteren yurtdışında kurulu bir bankanın ortaklık yapısında meydana gelen değişiklikler hakkında, kanun kapsamında değerlendirilmek üzere BDDK'ya bilgi verilecek.

BAŞKA BİR BANKA TARAFINDAN DEVRALINAN YABANCI BANKA

Türkiye’de şube açma ve faaliyet izni almış olan yurtdışında kurulu bir bankanın, bu izinleri almamış olan yurtdışında kurulu diğer bir bankaya tüm hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle devrolması halinde, şubenin faaliyetlerine devam edebilmesi için, devralan bankanın BDDK'dan şube açma izni alması gerekiyor. Devralan banka, şube açma izni almak için, mevzuatta sayılan belgeler ile birlikte 6 ay içinde BDDK'ya başvuracak. Devralan bankaya gerekli izinlerin verilmesine kadar devrolunan bankaya verilen izinler geçerli olacak. Bu süre içinde gerekli başvurunun yapılmaması halinde, devrolan bankaya verilmiş olan faaliyet izni geçersiz hale gelecek.

Türkiye’de kurulu bankaların yurt dışında şube veya kanunda yer alan tanımdaki sınırlamalara bağlı kalmaksızın temsilcilik açmaları, ortaklık kurmaları veya kurulmuş ortaklıklara katılmaları, kanunda yer alan kurumsal yönetim hükümleri ile koruyucu hükümlere uyulması kaydıyla, BDDK'nın iznine tabi olacak. İzin başvuruları, yurt dışında şube veya temsilcilik açılmasının, ortaklık kurulmasının veya kurulmuş ortaklıklara katılınmasının gerekçelerini ayrıntılı bir şekilde açıklayan bir raporla birlikte BDDK'ya yapılacak.

TÜRKİYE'DE TEMSİLCİLİK AÇILMASI

BDDK, yabancı bankaların Türkiye'de temsilcilik açma ve faaliyet gösterme usul ve şartlarını da yeniden düzenledi.

Buna göre, Türkiye'de temsilcilik açılması BDDK'nın iznine tabi olmaya devam edecek. Temsilcilikler mevduat veya katılım fonu kabul edemeyecek, kredi kullandıramayacak ve kanunun 4'üncü maddesinde belirtilen diğer faaliyetlerde bulunamayacak veya bunlara aracılık edemeyecek. Temsilciliklerin faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar, BDDK tarafından düzenlenecek.

Temsilciliklerde, temsilci unvanlı sadece bir kişi çalışabilecek. Temsilcilik başvurusunda bulunan bankaların sağlam bir mali bünyeye sahip olmaları, başvuru tarihi itibariyle merkezlerindeki özkaynaklarının Türkiye’de kurulacak bankaların sahip olmaları gereken asgari ödenmiş sermaye miktarından az olmaması, faaliyetlerine ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmaması ve asgari 3 yıldır faaliyet gösteriyor olmaları gerekiyor. Temsilcilik açma talebinde bulunan banka birden fazla bankanın birleşmesi ile kurulmuşsa birleşen bankalardan birinin asgari 3 yıldır faaliyet göstermesi yeterli sayılacak.

TEMSİLCİLİK AÇMAK İSTEYEN BANKALARDAN İSTENECEK BELGELER

Yurt dışında kurulu bankaların Türkiye’de temsilcilik açmak üzere BDDK'ya verecekleri başvuru dilekçelerine, asgari 3 yıldır faaliyet gösterildiğini tevsik eden finansal raporlar ile bağımsız denetimden geçmiş faaliyet raporlarını ekleyecekler.

Ayrıca, bankanın kurulduğu veya faaliyette bulunduğu ülkede mevduat veya katılım fonu kabul etmesinin, kredi kullandırmasının veya kanunda belirtilen diğer bankacılık faaliyetleri de dahil olmak üzere bankacılık işlemleri yapmasının yasaklanmamış olduğuna ve faaliyetlerine ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmadığına ilişkin ilgili resmi makamdan alınmış belge sunulacak.

Türkiye'de temsilcilik açılmasına dair yetkili kurullarından alınmış karar örnekleri, Türkiye’de yerleşik bankalar ile diğer gerçek ve tüzel kişilerle gerçekleştirilen işlemlerin tür ve hacmini de kapsayacak şekilde hazırlanmış Türkiye’de temsilcilik açılma nedenlerini gösterir ayrıntılı bir rapor da BDDK'ya verilecek.
Banka hakkında, varsa derecelendirme şirketlerince hazırlanan rapor, bankanın teşkilat ve organizasyon yapısı ile uluslararası mali piyasalardaki faaliyetleri hakkında bilgi ve dokümanlar, görevlendirilmesi düşünülen temsilcinin son 10 yılda mali bir kurumda görev alıp almadığına ilişkin bilgileri de içeren ayrıntılı özgeçmişler de dilekçeye eklenecek.

Bankanın kurulu bulunduğu ülkenin mevzuat hükümlerinin izin vermesi kaydıyla, BDDK tarafından istenilen belgelerin temin edileceğine ilişkin olarak bankadan taahhütname de alınacak.

DEVRALINAN BANKALAR

Türkiye’de temsilcilik açma izni bulunan yurtdışında kurulu bir bankanın ortaklık yapısının önemli ölçüde değişmesi veya bu bankaya başka bir bankanın devrolması hali ile unvan değişikliklerinde, BDDK'ya bu hususlarla ilgili bilgi verilecek.

Türkiye’de temsilcilik açma izni bulunan yurtdışında kurulu bir bankanın temsilcilik açma izni bulunmayan diğer bir bankaya tüm hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle devrolması halinde, temsilciliğin faaliyetlerine devam edebilmesi için devralan bankanın kuruldan temsilcilik açma izni alması gerekiyor. Devralan banka temsilcilik açma izni almak için, yönetmelikte belirtilen belgeler ile birlikte 6 ay içinde BDDK'ya başvuracak. Devralan bankaya gerekli izinlerin verilmesine kadar devrolunan bankaya verilen izin geçerli olacak. Bu süre içinde gerekli başvurunun yapılmaması halinde, devir olan bankaya verilmiş olan temsilcilik açma izni geçersiz hale gelecek.

Kurulca açılmasına izin verilen temsilciliğin adresi, telefon ve faks numaraları ile bunlardaki değişiklikler, açılış tarihini izleyen onbeş iş günü içinde BDDK'ya bildirilecek.

Kapatılan temsilciliklere ilişkin olarak da BDDK'ya bilgi verilecek. Temsilciliğini kapattığını bildiren bankanın Türkiye’de yeniden temsilcilik açmak istemesi halinde, izin almak için yeniden BDDK'ya başvurması gerekiyor.

Temsilcilik açma izni, BDDK'ca verilecek izni takip eden 6 ay içinde temsilciliğin açıldığının BDDK'ya bildirilmemesi, iznin gerçeğe aykırı beyanlarla alınmış olması, bağlı bulunulan bankanın, kurulu bulunduğu ülkede herhangi bir nedenle faaliyetlerinin sınırlandırılması, durdurulması veya faaliyet izninin kaldırılması, iflas veya tasfiyesine karar verilmesi veya konkordato ilan etmesi, temsilciliğin yasaklanan faaliyetlerde bulunduğunun tespit edilmesi, BDDK tarafından istenilen bilgi ve belgelerin temsilcilik veya bağlı bulunulan banka tarafından, bildirilen süreler içinde gönderilmemesi hallerinden herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda, BDDK kararıyla iptal edilebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!