Türkiye’de ilk kez kullanılacak sistemle kuşlar tehlikeye girmeyecek: Göçmen kuşlar için radar

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de ilk kez kullanılacak sistemle kuşlar tehlikeye girmeyecek: Göçmen kuşlar için radar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2024 07:00

Cengiz Enerji İcra Kurulu Üyesi Mustafa Eskiçırak, rüzgâr enerji santrali (RES) ve güneş enerji santralinden (GES) oluşan Sinop’taki Hamsi Hibrit Enerji Santralı’nda bir grup gazeteci ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Şirket olarak Edirne Gökçetepe’de kurmayı planladıkları RES projesiyle birlikte Türkiye’de ilk olacak bir teknoloji üzerine çalıştıklarını dile getiren Eskiçırak, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü değerlendirme süreci devam eden projemizle RES’lerde kullanılacak radar ve optik teknolojinin kuş hareketlerini tespit etmesini sağlayacağız. 10 kilometreye kadar uzaklıkta kuşları tespit edebilme yeteneğine sahip kuş radarları gece gündüz çalışabiliyor. Aynı anda yüzlerce kuşu tespit edebilme kapasitesine sahip olan bu radarlar, her kuşun rotası üzerinde sadece birkaç metrelik bir hata payına sahip” bilgisini verdi.

Türkiye’de ilk kez kullanılacak sistemle kuşlar tehlikeye girmeyecek: Göçmen kuşlar için radar

Haberin Devamı

TÜRBİN OTOMATİK DURUYOR

Eskiçırak’ın verdiği bilgiye göre, radarlar, santralin izleme ve kontrol sistemine (Scada) entegre edilebiliyor ve tespit edilen kuşların rotalarına bağlı olarak otomatik olarak türbinleri durduruyor. Sistem yaklaşan kuş sürülerini tespit ettiğinde, ilk aşamada ses dalgaları aracılığıyla kuşları tehlikeli bölgenin dışına yönlendiriyor. Kuşların riskli bölgeye girme durumunsa ise bu bilgiyi SCADA üzerinden ileterek türbini otomatik olarak durdurabiliyor. Oynar başlıklı optik sensörlerin altında bulunan kameralar, kuşları tespit etme görevini üstlenirken, üstteki döner kamera, kuşun türünü ve uçuş rotasını belirleme amacıyla Zoom yapabiliyor.

HİBRİT SANTRAL YATIRIMINA DEVAM

-Şirketlerinin devam eden ve tamamlanan yatırımlarının toplam gücünün 4 bin 937 megawatt olduğunu ve portföylerinin yüzde 60’ını yenilenebilir enerjinin oluşturduğunu anlatan Eskiçırak, şuanda 2 bin 800 megawatt olan güneş, rüzgâr ve sudan oluşan yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimlerini önümüzdeki birkaç yıl içinde 3 bin 900 megawatta çıkaracaklarını belirtti. Türkiye’deki ilk hibrit enerji santralini yapan şirket olarak, iki kaynaktan elektrik üretimine olanak veren yatırımlarının süreceğini dile getiren Eskiçırak, “Rüzgâr enerji santrallerinin sahasına güneş enerji santrali kurulumlarına Sinop’ta başladık. Bunu diğer rüzgâr santrallerimizde de sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!