Türkiye’yi üs seçen CEO’ya ev bile bulduk, ’çöplük yatırım’a kapalıyız

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’yi üs seçen CEO’ya ev bile bulduk, ’çöplük yatırım’a kapalıyız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2009 00:00

Türkiye’ye yatırım çekmek için görevleri kapsamına giren her türlü hizmeti vermeye çalıştıklarını belirten Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, "GE Healthcare’in bölge CEO’su Richard de Benedetti, İstanbul’da ev ararken bizden yardım istedi. Bu konuda yardımcı olduk" dedi.

BAŞBAKANLIK Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Türkiye’ye yatırım çekmek için görevleri kapsamına giren her türlü hizmeti vermeye çalıştıklarını belirtti. Korkmaz, verdikleri hizmetlerin ayrıntılarından söz ederken, General Elektric (GE) Healthcare’in 80 ülkenin bağlı bulunduğu bölge merkezini Türkiye’ye taşımasını örnek gösterdi. Korkmaz. "GE Healthcare’in bölge CEO’su Richard de Benedetti, İstanbul’da ev ararken bizden de yardım istedi. Kendisine bu konuda yardımcı olduk" dedi.

Operasyonel merkez

GE Helthcare’in operasyonel merkezlerinden birini Türkiye’ye yönlendirmesinin Yatırım Ajansı’nın girişimleriyle gerçekleştiğini hatırlatan Alpaslan Korkmaz, şöyle konuştu: "Bu merkezde yönetici pozisyonunda 240 kişinin çalışması söz konusu. Bunun en az 200’ü iyi eğitim almış Türk personel olacak. Sanırım 150 dolayında personel alımını gerçekleştirdiler. Bu merkez, Türkiye’den yeni Muhtar Kent’ler (The Coca-Cola Company CEO’su) çıkmasını sağlayacak."

’Ne olur gel abi’ yok

Bir yandan Türkiye’ye uluslararası yatırımcı çekmeye çalıştıklarını, içerideki yatırımcıların sorunlarını da çözmeye çalıştıklarını ifade eden Korkmaz, şunları dile getirdi: "İşimizi belli ilkeler ve kriterler çerçevesinde yürütüyoruz. Hiçbir zaman yatırımcılara, ’Abi ne olursan ol gel, ne olur yatırım yap’ şeklinde yaklaşmıyoruz. Türkiye’yi ne Avrupa’nın, ne dünyanın ’çöplük yatırımı’ alanı haline getirmeye niyetimiz yok. "

100 büyük yabancı

Korkmaz, "Türkiye’ye yatırım yapmaları için nakit zengini olan şirketlerle ve spekülatif alanlara yatırım yapmayan hedge fonlarında aralarında bulunduğu 100 büyük yabancı yatırımcıyı hedef seçtik ve onlarla temas kurduk" diye konuştu. Korkmaz şunları söyledi: "Yani deyim yerindeyse tüfeği diğer omuzumuza aldık. Artık şirketlerin önemli bölümü kendi dertlerinde. Ya konkordatoya doğru gidiyorlar ya da büyük sıkıntı içindeler. Bunlarla görüşmeye başlasanız, masaya otursanız başlasanız, masaya otursanız boşa vakit geçirmiş olacaksınız. Bu nedenle bugün hedefimiz olarak nakit zengini şirketleri seçtik. Bugün Amerika’da veya Avrupa’da yakın geçmişte önemli miktarda nakit biriktirmiş olan şirketler var. Bunların borcu yok. Krizden çıkışta fırsatlardan ilk yararlananlar olmak istiyorlar, yatırım yapma hevesleri mevcut. Türkiye gibi bir ülke bu yatırımcıları kolaylıkla çekebilir. Biz bunu sağlamak için çalışıyoruz."

Korkmaz, Yatırım Ajansı’nın faaliyete geçmesinden bu yana yüzde 65’i yerli, toplam 1133 şirkete hizmet verdiğini ve vermeye de devam ettiğini kaydetti.

Bir İtalyan uçaktan inip aradı, 20 milyon Euro yatırım geldi

ALPASLAN
Korkmaz, Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında gerçekleştirdikleri tanıtım çalışmalarına önümüzdeki günlerde beş yıldızlı otelleri de katacaklarını belirterek, "Otel odalarına koyacağımız tanıtım broşürleriyle de yatırımcı çekmeye çalışacağız" dedi. Korkmaz, "Uçaklarda yararını gördünüz mü" sorusuna, "Elbette. Örneğin bir İtalyan yatırımcı broşürü havada okumuş. Uçaktan inince bizi aradı. Görüşmeler yaptık. Sonunda Tekirdağ’a 20 milyon Euro’luk bir yatırım çekmiş olduk. Miktar daha da artabilir" yanıtı verdi.

Türkiye10 yeni AB üyesine bedel

ALPASLAN
Korkmaz, Almanya’da önde gelen şirketlerin CEO’larının bulunduğu bir toplantıya katıldığını, yatırımların artık Doğu Avrupa ve Türkiye gibi ülkelere yöneleceği izlenimi edindiğini vurguladı. Korkmaz şöyle konuştu: "Bu noktada biz yine avantajlıyız. 10 yeni Avrupa ülkesini toplayın. Ancak bir Türkiye edebiliyor. Yani, yatırımcı iç pazar da arıyorsa, Türkiye’den daha iyi iç pazar olabilir mi? Yatırımcılara dönük tanıtımlarında hiçbir zaman, ’Türkiye’de işçilik çok ucuz, Türkiye ucuz ülke’ temasını işlemiyoruz."

Katma değeri yüksek önemli bir yatırımı açıklamak üzereyiz

YATIRIM
Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Suudi Arabistan gezisine katılmanız söz konusuydu. Neden katılamadınız" sorusu üzerine yeni bir yatırım haberiyle yanıt verdi. Korkmaz, "İki hafta sonra açıklamayı yaptığımızda o geziye neden katılmadığımı daha iyi anlayacaksınız" dedi. Korkmaz, önceki akşam Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) üyeleriyle buluşmasında ise, bu konudaki ipucunu, "Katma değeri yüksek bir yatırım geliyor" sözleriyle biraz daha fazla gösterdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!