Türkiye’ye gelin, ister gece kulübüne, ister camiye gidin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’ye gelin, ister gece kulübüne, ister camiye gidin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2007 00:00

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Falah Mohammad Al-Hajiri’ye, "ABD’ye, Avrupa’ya gitmeyin. Yatırım için de, tatil için de Türkiye’ye gelin. Bakın Türkiye’de her şey var. İster camiye, ister gece kulübüne gidersiniz" dedi.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Falah Fahad Mohammad Al-Hajiri başkanlığındaki Kuveyt heyetine, "Bırakın artık ABD’ye veya Avrupa ülkelerine gitmeyi. ABD’ye gittiğinizde havaalanında ayakkabılarınızı bile çıkarıyorlar. Siz en iyisi hem yatırıma, hem tatile Türkiye’ye gelin. Burada herşey var. İster camiye gidersiniz, ister gece kulübüne" diye seslendi. Kuveytli Bakan Al-Hajiri de, Türk işadamlarını ülkesinde yeni oluşturdukları 10 yıl vergiden muaf sanayi bölgelerinde yatırıma çağırdı.

300 MİLYON DOLAR AZ: Maliye Bakanı Unakıtan ile Kuveytli Bakan Al-Hajiri, Rona Yırcalı’nın İcra Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Kuveyt İş Konseyi’nin (Başkanı Fehmi Akın) düzenlediği "çalışma yemeği"ne katıldı. Unakıtan, Kuveyt ile Türkiye arasındaki 300 milyon dolarlık ticaret hacminin çok düşük olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu durumun Irak sorunundan kaynaklandığının farkındayız. Çünkü, Kuveyt’e ihraç mallarımızı ulaştırmak epey zaman alıyor. Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan derken ancak Kuveyt’e ulaşılabiliyor. Ama yine de 300 milyon dolarlık ticaret hacmiyle yetinmemek için elden geleni yapapacağız."

İSTER CAMİ, İSTER GECE KULÜBÜ: Unakıtan, Kuveytliler’in Türkiye’yi ikinci vatanları gibi görmelerini isteyerek, şöyle konuştu: "Tatile, yatırıma ABD’ye, Avrupa ülkelerine gitmeyin. Siz en iyisi Türkiye’ye gelin. Boşverin oraları. Bakın Türkiye’de en iyi oteller var. Yatırım ortamı müsait. En iyi hastaneler de bizde. Siz gelin Türkiye’ye, ister camiye, ister gece kulübüne gidin. Yani, bizde herşey var."

HALKBANK’IN YÜZDE 10’U: Kuveytliler’in Türkiye’deki yatırımlarına da dikkat çeken Unakıtan, bunları şöyle sıraladı: "İstanbul’daki Cevahir Alışveriş Merkezi Kuveytliler’in. Halkbank’ta devletten sonraki en büyük hissedar Kuveytliler. Halka açılma sırasında hisseleri aldılar. Şimdi Halkbank’ın yüzde 10’u Kuveytliler’in. Ayrıca TAv’da hisseleri var. İzocam’a girdiler. Biz bunların daha da artmasını istiyoruz."

YENİ YATIRIM PLANI: Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Falah Fahad Mohammad Al-Hajiri de, "Türkiye, bizim için çok büyük bir anlam taşıyor" diyerek, Türk işadamlarını ülkesinde yatırıma davet etti. Al-Hajiri, şöyle konuştu: "Birisi Irak sınırında, olmak üzere 3 yeni sanayi bölgesi alanı belirledik. Buralara yatırım yapanlara 10 yıl süreyle vergi muafiyeti var. Arsaları metrekaresi 0.50-1 dolara kiralayacağız. Gelin ülkemize yatırım yapın, kalkınmamızdan siz de pay alın. Türk işadamlarına her türlü kolaylığı göstereceğimizi bilin."

Yunanistan’la 3 milyar dolarlık ticaret yetmez

İZMİR Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Ege Denizinin çatışmaların, gerginliklerin yaşandığı, savaş uçaklarının uçtuğu değil, sadece martı çığlıklarının ve balıkçı motorlarının seslerinin duyulduğu, barışın gezdiği deniz olmasını istiyoruz" dedi. Yunanistan’ın Kalamata şehrinde bu yıl 8’incisi düzenlenen Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesinin açılış konuşmaları, Floxenia Otel’de başladı. Zirvenin açılışında konuşan Demirtaş, "1994 yılında 273 milyon dolar olan dış ticaretimiz, 2006 sonunda 2 milyar 641 milyon dolara ulaştı. 10 yılda 12.7 milyar dolar ticaret yaptık. Bu dönemde Türkiye’nin Yunanistan’a ihracatı ortalama yüzde 21.3 arttı. Yunanistan’ın Türkiye’ye ihracatı yüzde 20.7 arttı. Daha yolun yarısına bile gelmedik. Bize 3 milyar dolar ticaret yetmez, 5 hatta 10 milyar dolar olmalı."

REFAHGETİRECEKYOL: Messina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Georgios Karabatos da, "Ege Denizi’ni bizi ayıran değil, birleştiren deniz olarak görmeliyiz. Bu ortak gelişmemizi ve paylaşmamızı sağlayacaktır. Bu iki ülkenin bölgelerine refah getirecek bir yoldur" diyerek zirvenin olumlu geçmesini diledi. Yunan-Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Panagiyotis Koutsikos da, son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerinin arttığını, bunun sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Vize kolaylaşacak

KUVEYT Sanayi ve Ticaret Bakanı Falah Fahad Mohammad Al-Hajiri, Türk işadamlarının vize sıkıntısını gündeme getirmeleri üzerine, "Vizeyi kolaylaştırmak için çalışmalarımız sürüyor. Sıkıntıların farkındayız. Bu konuda elimizden geleni yapacağız" dedi.

Bizde petrol yok ben ’vergi almam’ diyemem

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Kuveyt’te yeni oluşturulan sanayi bölgelerini Türk işadamlarına önerirken, şunları dile getirdi: "Bakın o bölgelere yatırım yapanlardan 10 yıl süreyle vergi almayacaklarmış. Ben böyle birşey yapamam. Onların petrolü var, bizim petrolümüz yok. Onlar rahatlar. Türk işadamlarının Kuveyt’teki yatırımlardan pay almasını istiyoruz. Müteahhitlerimiz mutlaka gidip Kuveyt’te iş almalı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!