Türkiye üst düzey yatırım destinasyonu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye üst düzey yatırım destinasyonu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2023 07:00

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından düzenlenen Turizm Yatırım Forumu’nun üçüncüsü (Tourism Investment Forum – TIF) bu yıl 29 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

TIF öncesi TTYD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, TTYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Güreli, TTYD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şerife Bilgili Ercantürk ve TTYD Yönetim Kurulu Üyesi Ayla Heyfegil gazetecilerle bir araya geldi. Oya Narin, TIF ile ilgili turizm ve otelcilikte yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi ve Türkiye’yi üst düzey bir yatırım destinasyonu olarak tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti.

100 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Oya Narin, 2023 itibarıyla 60 milyon ziyaretçi ve 50 milyar dolarlık gelir hedefi üzerinden ilerlediklerini belirterek, “20 bini aşan tesisimiz, 2 milyona yakın yatak ve 100 milyar dolarlık yatırım var. Bu yatırımının yüzde 47’si konaklamada, 5 yıldızlı otellerde toplanırken yüzde 19’u belediye vergili tesislerde, yüzde 16’sı da 4 yıldızlı otellerde bulunuyor. 2022 sonunda 5 yıldızlı tesis başına ortalama yatak sayısında Türkiye; İtalya, İspanya, Yunanistan, Fransa ve Mısır’dan daha yüksek bir kapasiteye sahip. Bu yatırımları yapmak ülkemiz için çok kıymetli” dedi.

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜM PROGRAMI GEREKİYOR

Narin, “Turizme OVP’de çok önemli bir cari dengeyi sağlama hedefi verilmiş durumda. Yıllık turizm gelirlerinin 2023 ile 2025 yılları arasında sırasıyla 56, 60, 65 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek 2026’da 71 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Turizmde gelirlerimizi daha fazla artırmak için arayış içerisindeyiz. GSMH’nın yüzde 5’ine tekabül eden 90-95 milyar dolar seviyesine ulaşabilme imkânımız var. Eğer bir dönüşüm programı yapılabilirse bu yüzdeyi 7.5 seviyesine çıkarabiliriz. Bu da 2033 yılında 135 milyar dolar seviyesine ulaşabileceğimizi gösteriyor” diye konuştu.

İstihdamda sektörün geçen yıla göre yüzde 5.5 artış yakaladığını belirten Narin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağustos 2023 itibariyle 1.3 milyonluk bir istihdamımız var. Hizmetler sektöründe toplam istihdamın yüzde 9’unu karşılıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!