Türkiye, turizmdeki büyüme hızıyla dünya ortalamasının üstüne çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, turizmdeki büyüme hızıyla dünya ortalamasının üstüne çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2011 00:00

Bu yıl 2’ncisi düzenlenen “Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları Araştırması 2011”de ödülü 330 milyon liraya tamamlanan İstanbul Kongre Merkezi aldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “İlk 5 ayda turizm rakamları Türkiye’yi dünya ortalamasının üzerinde bir yere doğru taşıyacak” dedi.

Haberin Devamı

EUROBANK Tekfen, Ekonomist ve Capital dergilerinin işbirliğiyle bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları Araştırması 2011”in sonuçları açıklandı. En başarılı turizm yatırımı olarak büyük ödülü, 330 milyon TL yatırımla hayata geçirilen ve Türkiye’nin en büyük kongre ve kültür merkezi olan İstanbul Kongre Merkezi İstanbul Kongre Merkezi kazandı. Kültür Turizmi İşletmeleri Kategorisinde ödüle değer görülen Zeugma Mozaik Müzesi’nin ödülünü alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay konuşmasında bu yılın ilk 5 ayının turizm rakamlarının Türkiye’yi dünya ortalamasının üzerinde bir yere doğru taşıyacağını ve önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleştirmek istediği bir hayali olduğunu belirterek, “Dünyada belli bir kültür düzeyinde ve belli bir gelir düzeyinde olan insanlar eğer Türkiye’yi görmemişlerse yaşamlarında eksiklik hissetsinler. Türkiye’yi görmek bir prestij haline gelebilsin. Böyle bir Türkiye hayal ediyorum” dedi.
Çorum’da sergilenecek
Türkiye’ye 99 yıl önce Boğazköy’den kaçırılan Boğazköy Sfenksi’nin tekrar Türkiye’ye getirileceği müjdesini veren Ertuğrul Günay, şunları söyledi: “99 yıl önce ülkemizden koparılıp götürülen bir anıt, Boğazköy sfenksi şimdi bu yıl içinde Boğazköy kazılarının yüzüncü yılına varmadan topraklarımıza dönecek. 13 Mayıs’ta Almanya’da bir mutakabat metni imzaladık. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde ya da Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde değil Çorum’da sergileyeceğiz. Boğazköy sfenksi 100 yıla yakın bir süre sonra, 5 bin yıl önce yapıldığı topraklara döndükten sonra acıları önemli biçimde azalacaktır. Darısı bu coğrafyadan koparılıp giden öteki eserlerin başına. İki yıl içinde eski sıkı yönetim mahkemelerinin ve nezarethanelerin bulunduğu Diyarbakır İçkale’de bir müze düzenlemesini yaptık.”
Dünyada ilk 10’dayız
Türkiye’nin dünya turizminde çok bilinen ülkelerden biri haline geldiğini belirten Günay, şu bilgileri verdi: “Hem gelen sayısı itibariyle hem de gelir itibariyle turizm yönünden dünyanın ilk 10’u içindeyiz. Bu yılın ilk 5 ayı rakamları Türkiye’yi bu yıl dünya
ortalamasının üzerinde bir yere doğru taşıyacağını gösteriyor. 1983’den bu yana iddialı bir şekilde turizm işi yapıyoruz. Bazı destinasyonlarımız ülkeyi aşarak dünyada bilinmeye başladı. Antalya, Dünya Kongreler Örgütü’nün kongresini 2014 yılı için kazandı. 2016’da bir çiçek exposu var. Antalya şu anda Paris’ten, Londra’dan ve Singapur’dan sonra dünyada en çok ziyaret edilen 4’üncü şehir olma iddiasına ulaştı.”
Türkiye’yi görmek bir prestij
Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesi’nin kendine özgü özellikleri açısından, bu yeni turizm anlayışı için sıçrama tahtası olacağını söyleyen Ertuğrul Günay, önümüzdeki 10 yıl içinde gerçekleştirmek istediği bir hayali olduğunu belirterek “Dünyada belli bir kültür düzeyinde ve belli bir gelir düzeyinde olan insanlar eğer Türkiye’yi görmemişlerse yaşamlarında eksiklik hissetsinler. Eğer Türkiye’yi görmemişlerse ben önemli bir şeyi kaçırdım dünyada desinler. Türkiye’yi görmek bir prestij haline gelebilsin. Böyle bir Türkiye hayal ediyorum. O adımları atmaya başladık
biz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul Kongre Merkezi en başarılı yatırım seçildi

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin En Başarılı Turizm Yatırımları Araştırması 2011’in sonuçlarının açıklandığı törende Semahat Arsel ve Burhan Silahtaroğlu’na Türk turizminin gelişiminde büyük rol oynadıkları için onur ödülleri verildi. İstanbul Kongre Merkezi Türkiye’nin en başarılı turizm yatırımı olarak büyük ödülü kazanırken ödüle hak kazanan yatırımlar ise şöyle sıralandı:

Havayolu Şirketleri: Türk Hava Yolları
Beş Yıldızlı Büyük Otel: Çırağan Kempinski
5 Yıldızlı Oteller Kıyı Otelleri: Calista Luxury Resort
Butik Oteller: Pera Palace Hotel
Kongre Otelleri: Rixos Sungate
Kent Otelleri Zinciri: Rixos Otelleri
Marina İşletmeleri: Göcek Marina
Sağlık Turizmi: Güral Harlek Thermal Resort-Spa
Doğa Turizmi İşletmeleri: Güral Sapanca Wellness
Sopar Turizmi İşletmeleri: Gloria Golf Resort
Kültür Turizmi İşletmeleri: Zeugma Mozaik Müzesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!