Türkiye tüketim vergisi şampiyonu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye tüketim vergisi şampiyonu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2002 15:57

Yeni bir tüketim vergisi olan ÖTV'yi 1 Temmuz'da yürürlüğe koymaya hazırlanan Türkiye, OECD üyeleri arasında tüketim üzerinden en fazla vergi alan ülke konumunda bulunuyor.

Haberin Devamı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) vergi istatistiklerine göre, tüketim üzerinden alınan vergiler sigorta primleri de dahil Türkiye'deki toplanan tüm vergilerin yüzde 30'u kadar bir büyüklük oluşturuyor.

Bu oran OECD ülkeleri arasında en yüksek tüketim vergisinin Türkiye'de tahsil edildiğini gösteriyor. Tüketim vergileri mal ve hizmetler üzerinden alınan KDV, ATV ve benzeri vergilerden oluşuyor.

Tüketim vergilerinin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı, OECD ülkelerinin tümünde yüzde 18.5 düzeyinde bulunuyor. Türkiye'nin tüketim vergilerinde de ÖTV ile uyum sağlayacağı belirtilen AB'deki tüketim vergilerinin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı ise yüzde 18.1 düzeyinde ölçüldü.

OECD ülkeleri içerisinde en düşük tüketim vergisi ABD'de bulunuyor. ABD'de toplanan tüm vergilerin sadece yüzde 7.6'sı genel tüketim vergilerinden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

Bu oran Avusturalya'da yüzde 8.1, Japonya'da ise yüzde 9.6 düzeyinde seyrediyor. Türkiye'den sonra tüketim vergilerinin en yüksek olduğu ikinci ülkeyi ise toplam vergilerinin yüzde 29.7'sini tüketim üzerinden alan İzlanda oluşturuyor.

Tüketim vergilerinin payı Almanya'da yüzde 18.4, Fransa'da yüzde 17.3, Yunanistan'da yüzde 21.7, İtalya'da yüzde 13.7, Hollanda'da yüzde 16.9, İspanya'da yüzde 17.5, İngiltere'de yüzde 18.8 civarında seyrediyor. Türkiye gibi AB'ye üye olmaya çalışan ülkelerden Çek Cumhuriyeti topmlam vergilerinin yüzde 18.7'sini, Macaristan yüzde 24.9'unu, Polonya yüzde 22.8'ini Slovak Cumhuriyeti ise yüzde 20.5'ini tüketim vergilerinden karşılıyor.

Bu ülkelerin tüketim vergisi yükü AB ortalamasına Türkiye'den daha yakın bulunuyor.

MİLLİ GELİRİN YÜZDE 9.4'Ü

Türkiye'de tüketim üzerinden alınan vergiler milli gelirin yüzde 9.4'ü düzeyinde bulunuyor. Tüketim vergilerinin milli gelire oranı açısından ise Türkiye İzlanda'dan sonra ikinci sırada bulunuyor.

Toplum üzerindeki toplam tüketim vergisi yükünü gösteren bu oran OECD ülkelerinde ortalama yüzde 6.9 düzeyinde bulunuyor, AB ülkeleri milli gelirin yüzde 7.4'ü, Amerika kıtasındaki OECD ülkeleri yüzde 3.7'si, Pasifik'teki OECD ülkeleri yüzde 4.6'sı kadar tüketim vergisi alıyor. Ülkeler bazında ise tüketim vergisi yükü ABD'de yüzde 2.2 ile en düşük noktada bulunuyor.

Haberin Devamı

Avustralya ve Japonya'da ise bu oran yüzde 2.5 düzeyinde seyrediyor. Almanya milli gelirinin yüzde 6.9'u, Yunanistan ve Fransa yüzde 8'i, İtalya yüzde 5.9'u, İspanya yüzde 6.1'i oranında tüketim vergisi tahsil ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!