Türkiye Ortadoğu'ya süt içiriyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Ortadoğuya süt içiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2010 10:48

Türkiye genelinde son yıllarda süt ve süt ürünleri üretimine yönelik büyük ve modern çiftliklerin kurulmasıyla ihracatta da artış yaşanıyor. Türkiye en fazla süt ihracatını Irak, Sudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere gerçekleştiriyor.

Türkiye'de süt sektöründe üretim daha çok küçük aile işletmeleri tarafından yapılırken, son yıllarda süt ve süt ürünleri üretimine yönelik büyük ve modern çiftlikler ile süt işleme tesisleri kurulmaya başlandı.

Yatırımların hız kazanması, şehirleşme, gelir ve çalışan kadın sayısındaki artış, tüketicilerin beslenme konusunda daha bilinçli davranması sonucu geleneksel metotlarla üretilen süt ürünlerine yönelik talep azalmaya, modern tesislerde işlenen daha sıhhi ve uzun ömürlü süt ve süt ürünlerine talep ise her geçen gün artmaya başladı.

Şehirleşme ve çalışan kadın sayısındaki artışın bir sonucu olarak tüketiciye sunulan ürün yelpazesi de değişiklik gösterirken, batı tarzı üretilen süt ürünlerinin yanı sıra evde kolayca yapılabilen ayran ve çeşitli sütlü tatlılar da perakende satış noktalarında her geçen gün daha fazla miktarda yer aldı ve tüketiciye sunuldu.
Türkiye'de ve komşu ülkelerde kişi başına süt ve süt ürünleri tüketiminin gelişmiş ülkelerin süt ve süt ürünleri tüketimi ile karşılaştırıldığında oldukça düşük olması, bu alanda büyük yatırım potansiyelinin olduğunu gösteriyor, modern süt üretim ve işleme tesislerinin kurulmasını teşvik edici bir özellik taşıyor.Türkiye'de süt ve süt ürünleri işletmeleri ağırlıklı olarak Ege ve Marmara bölgelerinde kurulu bulunuyor. Hayvancılığa yapılan yatırımlara paralel olarak özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin de gelecek yıllarda önemli üretim merkezleri haline geleceği düşünülüyor.

Süt tüketim alışkanlığının daha da yaygınlaştırılmasına yönelik üretici firmalar Ar-Ge faaliyetlerine hız vererek, iç pazara olduğu kadar dış pazarlara da yönelik yeni ürünleri başarıyla pazarlarken, bu ürünlerin daha çok belirli tüketici gruplarına yönelik üretildiği dikkati çekiyor.

Ayrıca, bu konuda gözlenen bir başka gelişme de ayran, kaymak, kefir ve bazı peynir çeşitleri gibi geleneksel ürünler, modern işleme yöntemleri ile işlenerek tüketiciye sunuluyor.Bunun yanı sıra batı ülkelerinde tüketimi yaygın olan süt ürünleri de günümüzde birçok firma tarafından Türkiye'de de üretilmeye başlandı. Bu ürünler arasından özellikle diyet süt, meyve aromalı süt, meyveli yoğurt, sütlü tatlılar, krem peynir, labne peyniri, cheddar peyniri, mozerella ve diğer peynirler yer alırken, yıllar itibariyle bu ürünler tüketim açısından giderek artan bir gelişme gösteriyor.

Dondurma üretiminde ise yerli firmaların yanı sıra yabancı sermayeli yatırımlar da üretimde önemli bir rol alıyor. Pazarın doymamış olması sebebiyle yerli üretici firmalar yatırımlarını hızlandırmış durumda.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İHRACAT RAKAMLARI

Ülke genelinde yaşanan olumlu gelişmelere paralel olarak Türkiye'nin süt ürünleri ihraç pazarları da artış gösteriyor. Türkiye'den süt ve süt ürünleri ihracatı daha çok Orta Doğu ülkeleri ile Türk Cumhuriyetlerine yapılıyor.

Türkiye'nin bu konuda başlıca ihraç pazarları arasında Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, KKTC, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye, Azerbaycan, ABD, Arnavutluk, Katar, Ürdün, Bahreyn, Mısır ve Lübnan yer alıyor. Süt ihracatında Irak, Sudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler başı çekiyor.
Türkiye'nin süt ürünleri ihracatının yarıdan fazlasını ise peynir oluşturuyor. 2007 yılında 60 bin 553 ton süt ve süt ürünü ihracatı karşılığında 118 milyon 928 bin dolar döviz elde edilirken, bu rakam 2008 yılında 62 bin 346 ton süt ve süt ürünü karşılığında 145 milyon 49 bin dolara ve 2009 yılında da 65 bin 258 ton karşılığında 150 milyon 330 bin dolara çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!