Türkiye’nin diş fırçası kralı 86’lık Zühtü Bey

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin diş fırçası kralı 86’lık Zühtü Bey
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2006 00:00

Diş fırçası şirketi Banat’ın 86 yaşındaki Yönetim Kurulu Başkanı Zühtü Şenyuva, tam zamanlı olarak çalışmayı sürdürüyor. 10 çocuklu memur ailede dünyaya gelen, yoksulluk çeken Şenyuva, hayatını kitaplaştırıyor. Şenyuva’nın "Hüner Zenginliğe Sahip Değil, Layık Olmaktır" adlı kitabı yakında basılacak. Şenyuva, "Banat’la pazar lideriyiz" diyor.

TÜRK iş hayatının duayenlerinden biri olan Zühtü Şenyuva, hayatını kitaplaştıran işadamları arasına katıldı. Türkiye’nin ilk diş fırçası üreticisi Banat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Zühtü Şenyuva, 86 yaşında. Vehbi Koç’la aynı kuşaktan olan Şenyuva, işine devam etmekte kararlı. 1920 doğumlu olan Şenyuva, sekiz yaşında başladığı iş hayatını gençlere örnek olması amacıyla kitaplaştırmaya karar verdi. ’Hüner Zenginliğe Sahip Değil, Layık Olmaktır’ adını vereceği kitabı bir ay içinde basılacak. Şenyuva, beş bin adet basılacak kitabını, özellikle öğrenci ve öğretmenlere dağıtmak istiyor.

0N ÇOCUKLU AİLE:

Zühtü Şenyuva’nın hayat hikayesi zorluklarla dolu. 10 çocuklu memur bir ailenin en büyük erkek çocuğu olarak Konya’da dünyaya gelmiş. Çocukluğu daha çok Ankara’da geçen Şenyuva, sekiz yaşında iş hayatına atılmış. Ayakkabı tamirciliği, şeker satışı, roman kiraya verme gibi gelir getirici işlerle bir yandan öğrenimine devam ederken, bir yandan da aile bütçesine katkı sağlamış. 10 kişi olarak kaldıkları karanlık tek göz evde soğuktan çiçek hastalığına yakalanan Şenyuva’nın bu hastalık nedeniyle bir gözü görme yeteneğini yitirmiş. Bir gözünün kenarında incecik bir açıklık kaldığını anlatan Şenyuva, insanların ancak siluetini görebildiğini, bugüne kadar bütün çalışmalarını tek gözle yaptığını anlatıyor.

KAVUN, KARPUZ SATMIŞ:

Liseyi Ankara’da okuyan Şenyuva, üniversiteye İstanbul Tıp Fakültesi’nde devam etmek istemiş. Yardım alarak bu isteğini gerçekleştirmiş ama üniversitede okuma rüyası üçüncü sınıftayken babasının ölümüyle sona ermiş. Okulu bırakmak zorunda kalan Zühtü Şenyuva, Ankara’ya dönmüş. Meyve halinde kavun, karpuz satmış. Daha sonra bir süre belediyede çalışmış, bir dönem yumurta satışıyla uğraşmış. Askerlik dönüşü ise, taşımacılık işine girerek, Volvo kamyon, otomobil parçaları ve kamyon lastiklerinin satışını yapmış. Şirketi, Çelik Motor Kolektif Şirketi’nde traktör satışına da başlamış.

BANAT’I SATIN ALDI:

Şenyuva, 1958’de İstanbul’a taşındığını ve Peugeot bayiliğine başladığını anlatıyor. Adapazarı’nda fabrika açan Uniroyal Lastik Fabrikası’nın dağıtıcısı, Fisk lastiklerinin Orta Anadolu genel dağıtıcısı da olmuş. Şenyuva’nın bugüne kadar en çok önemsediği yatırım aracı arsa. Ama eşi Beyhan Hanım’ın uyarıları üzerine bir bina yapmaya karar vermiş. Güney Afrika’ya gittiğinde gördüğü bir binanın fotoğrafını çekerek mimarlara vermiş ve aynısını yapmalarını istemiş. Böylece Şişli’deki Beytem Plaza ortaya çıkmış. 1975’de Beytem Plaza’yı yaparken Banat’ın sahibi Lütfi Banat’la tanıştığından söz ediyor. Şenyuva, "Lütfü Bey kalbine pil taktırmak için Almanya’ya gideceğini ve fabrikasını satmak istediğini söyledi. Banat’ı almayı kabul ettim, fabrikayı büyüttüm. Başka yere taşıdım. Önceden yılda 340 bin adet üretim yaparken şu anda 20 milyon adetlik üretim yapıyor. Banat, Türkiye’de diş fırçası sektöründe lider" diyor.

36 ülkeye ihracat yapıyoruz Mısır’a yatırım düşünüyoruz

YILLARCA Banat’ı büyütmek için çalışan duayen Zühtü Şenyuva, 36 ülkeye ihracat yaptıklarını, bir yıl içinde de Mısır’da fabrika kuracakları bilgisini veriyor. Yabancı markalar için de fason üretim yapmaya başlayacaklar. Halk sağlığını düşündüklerini dile getiren Şenyuva’ya göre, bütün hastalıkların kaynağını diş sağlığı oluşturuyor. Ev bakım ürünlerinde de ilk sırayı hedeflediklerini söyleyen Zühtü Şenyuva, "20 milyon dolar ciromuz var. 36 ülke yanında Avrupa ülkelerine de açılmaya başladık. Üretim maliyetleri giderek artıyor. Çin, Hindistan gibi ülkeler vergi almayız, gelip burada üretim yapın diyor. Ama biz katma değerin Türkiye’de kalmasını istiyoruz."

Dürüst çalışan başarıyı yakalar

86 yaşındaki işadamı Zühtü Şenyuva, fakirliğin ne demek olduğunu bildiği için herkese yardım etmeye çalıştığını ve işsizlere iş bulduğunu aktarıyor. İstanbul’un en fakir semtlerine eşi ve kendisi adına okul yaptıran ve öğrencilere burs veren Şenyuva, iş hayatında başarının dürüst çalışmakla elde edileceğini söylüyor. Şenyuva, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Her işi takip ederim. İşin koordinasyon ve takibine çok önem veririm. İnsanlara karşı sürekli sevgi besledim. Mali durumu düşük kişilerin elinden tutarım. Hep işimin başında yer aldım, bir gün bile bırakmadım. Yenilikçiliğe de çok önem veriyorum."

Vehbi Bey’e, ’Dil bilseydik hayatın içinde olmazdık’ dedim

BANAT’ın Yönetim Kurulu Başkanı Zühtü Şenyuva, Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’la da arkadaşlık ettiğini belirtiyor. Koç’la yaşadığı bir anıyı şöyle anlatıyor: "Vehbi Bey, ben ve Bernard Nahum, başka yabancı konukların olduğu bir masada konuşuyoruz. Nahum İngilizcesiyle konuklarla sohbet ediyor ama biz Vehbi Beyle birbirimize bakıyoruz. Vehbi Bey, ’Bak, ecnebilerle iletişim bile kuramıyoruz’ dedi. Ben de, ’Eğer dil bilseydik ben bankada, sen de büyükelçilikte çalışıyor olurdun. Bu şekilde hayatın içine katılamazdık’ dedim. Vehbi Bey kahkalarla güldü. Yabancı konuklar neye güldüğümüzü merak ettiler, durum anlatılınca onlar da kahkahayı bastı."

Yüksek kur ihracat için iyi ama fazla artmasın

ZÜHTÜ Şenyuva, kurlardaki oynamayı ihracatçılar için olumlu bulduğunu dile getiriyor. Şenyuva, "Eskiden yüzde 7500 fazile para kullanırdık. Ekonomiden iyi sinyaller aldık. YTL’ye geçince paramızın değeri yükseldi. İhracat yaparken bizi bu çok zorladı. İhracat durma noktasına geldi. İhracat için daha iyi ama artık kur olduğu noktada kalsın" diye konuşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!