Türkiye’nin büyümesi için desteğe hazırız

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin büyümesi için desteğe hazırız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2002 01:42

Türkiye ekonomisinin, büyümeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, bu konuda Türkiye'ye yardım etmeye hazır olduklarını belirtti.

Türkiye ekonomisinin büyümeye ihtiyacı olduğunu belirten Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, ‘‘Bu konuda size yardım etmeye hazırız’’ dedi. Dünya Bankası'ndan bir heyet, ekonomik kriz nedeniyle likidite sorunu yaşayan firmalara destek olunması çerçevesinde oluşturulan İstanbul Yaklaşımı'nın ayrıntılarını görüşmek üzere dün Ankara'ya geldi. 5 kişilik heyet bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) ziyaret ederek, İstanbul Yaklaşımı konusuda TOBB'un görüşlerini dinledi.

Türkiye'de 1-6 Nisan tarihleri arasında reel sektör temsilcileri ile ekonomi bürokrasi ile biraraya gelecek olan Dünya Bankası heyeti, 5 Nisan tarihinde İstanbul'da düzenlenecek, TOBB ve TÜSİAD yetkililerinin yanı sıra ekonomi bürokratlarının da katılacağı ve İstanbul Yaklaşımı'nın ayrıntılarının masaya yatırılacağı toplantıya katılacaklar.

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ajay Chhibber, İstanbul Yaklaşımı'na yönelik finansmanla ilgili verilecek miktarın hala tartışıldığını belirterek, ‘‘Ancak 5 Nisan'daki toplantının sonunda finansmanla ilgili bir açıklama yapabiliriz’’ dedi. Chhibber şöyle konuştu:

‘‘Bunu 5 Nisan'daki Devlet Bakanı Kemal Derviş, TOBB ve TÜSİAD'ın katılacağı toplantıda tartışacağız. Bu toplantının sonunda finansmanla ilgili bir açıklama yapabiliriz. Mümkün olduğu kadar yardım etmek istiyoruz. Bu yardım ekonominin canlanmasına yardım edecek. Dünya Bankası kredi sağlayacak.’’

KRİZDEKİLERE DESTEK

Bu arada Dünya Bankası'nın kuruluşlarından Uluslararası Finans Kurumu (IFC), krizden kurtulmaya çalışan şirketlere destek vermeye yönelik çalışmalarına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) başladı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de KOBİ'lerin varolan finansal yapı dahilinde kredi alma kapasitesini artırmak için neler yapılması gerektiğinin araştırılmasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB'da düzenlenen Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kurumu‘nun (IFC) tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, IFC ile işbirliğinde varolan finansal yapı dışında alternatif finansman biçimlerinin de geliştirilmesi gerektiğini belirtti. TOBB Başkanı, IFC’nin gelişmekte olan piyasalara kaynak akışını kolaylaştırıcı rol oynadığını ve IFC'nin aktif olarak katıldığı projelere yatırımcıların güveninin arttığını ve finansman olanaklarının genişlediğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, IFC'nin gelişmekte olan piyasalarda alternatif finansman uygulamaları konularında varolan tecrübesini özellikle KOBİ'lerin finansman sıkıntısının had safhada olduğu bu aşamada Türkiye için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

TOBB Başkanı, yapılacak araştırmaların sorunlara çözüm üretmeye yönelik olması ve KOBİ'lerden beklenen, fakat yerine getirilemeyen alanların neler olduğu üzerinde odaklanması gerektiğini vurgulayarak, Kredi Garanti Fonu, mikro kredi, risk sermayesi, yatırım ortaklığı, proje temelli krediler gibi finansman yollarının Türkiye'de son derece kısıtlı olduğunu anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!