Türkiye küresel patent liginde 25’inci sırada

Güncelleme Tarihi:

Türkiye küresel patent liginde 25’inci sırada
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2012 12:02

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) verilerine göre 2011’de tüm dünyada patent başvuruları yüzde 10 artış göstererek 181 bin 900 adede ulaştı. En çok patent başvurusu yapılan ülkeler sırasıyla Çin, Japonya ve ABD olarak sırlanıyor. Türkiye ise yapılan 541 patent müracaatı ile 25’inci sıraya yükselmiş durumda.

Haberin Devamı

WIPO 2011 yılına ait patent başvuruları verilerini değerlendiren Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “İlk göze çarpan, 2011 yılında tüm dünyada yapılan patent başvurusu sayısının yüzde 10,7’lik bir büyüme ile 181 bin 900’e ulaştığı görülüyor. En çok başvuru yapan ülkeler arasında Çin, Japonya ve ABD olarak görülüyor. Bu üç ülkenin başvurularının büyüme oranının yüzde 82’sini oluşturduğunu söyleyebiliriz. En fazla patent müracaatı yapan firma Çin’in Telekomünikasyon firması ZTE” dedi

Türkiye’nin ise yapılan 541 patent başvurusu ile tüm dünyada 25’nci sıraya yükseldiğini kaydeden Yamankaradeniz, “Dünya çapında en fazla patent müracaatı yapan 100 firma arasına hiç bir Türk firmasının girememesi dikkat çekici. En fazla müracaat yapan 50 üniversite arasında hiç bir Türk Üniversitesi’nin olmaması da üzüntü verici. WIPO’ya yapılan müracaatlarda öne çıkan sektörler ise Dijital Komünikasyon, Bilgisayar Teknolojileri ve Medikal Teknolojileri” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yamankaradeniz şöyle devam etti:

"Globalleşen ve gittikçe küçülen dünyamızda artık ürünü üretebilmek büyük bir rekabet üstünlüğü sağlamıyor. Uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artırmak isteyen ülkeler yenilik kapasitesi ve bilgi yaratmada öne çıkan ülkeler. Dünya ekonomisine entegre olmayı amaçlayan ülkeler, yeniliği uzun vadede rekabet gücü için bir anahtar olarak kabul ediyor. Yenilik yapmanın temelinde de Ar-Ge faaliyetleri yer alıyor.

2023’te dünyanın 10. Ekonomisi olma iddiasında olan Türkiye’nin de bu yolda ilerlerken olmazsa olmazı araştırma geliştirme faaliyetleri. Ülkemizin hakkettiği teknolojik gelişmişlik seviyesini yükseltmeye yönelik sonuçların üretilmesi için sonucu buluş olan Ar-Ge’ye ihtiyaç var"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!