Türkiye ‘koyu gri’ de kaldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ‘koyu gri’ de kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2014 01:07

Kara para aklama ile mücadele edilmesi için kurulan Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) bildirisinde, Türkiye’nin kara listede yeralmadı.

Haberin Devamı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet gösteren ve kara para aklama ile mücadele edilmesi için kurulan FATF’ın bildirisinde, Türkiye koyu gri listedeki yerini korudu. FATF’ın internet sitesinde yayımlanan bildiride, ülkenin FATF tavsiyelerini yerine getirmede gösterdiği çabanın memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Bildiride, mevzuat konusunda yaşanan ilerlemelere karşın, terörün finansmanını tespit etme ve mal varlığını dondurma konusunda bir takım endişeler taşındığına vurgu yapıldı. FATF, Türkiye’nin bu konudaki eksiklerini tamamlama konusunda tavsiyede bulundu. Türkiye, 2011’den bu yana bulunduğu koyu gri listeden Tanzanya ve Kenya’nın çıktığı bildirildi. Uzmanlar, daha önce, Türkiye hakkında olumsuz bir tablo öngörülmediğini ve kara listeye alınmasının teknik açıdan mümkün olmadığını vurgulamıştı. Mevzuat değişikliğindeki katedilen mesafeye rağmen, Türkiye’nin uygulama eksiği nedeniyle koyu gri listedeki yerini koyuyacağı belirtilirken, uygulama sorununu aşması halinde bu listeden çıkmasının da metodolojik olarak en az 1 yıl süreceği ifade edilmişti.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, karar sonrasında Tweet’ırdan “En önemli eksiğimiz, BM Güvenlik Konseyi’nin 1267 sayılı kararlarının gecikmeksizin uygulanabilmesi. Gri listeden çıkmak için gerekeni yapacağız” mesajını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!