Türkiye, Körfez’deki 2.5 trilyonluk fona göz dikti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Körfez’deki 2.5 trilyonluk fona göz dikti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2008 00:00

Türkiye, küresel dış finans koşullarının zorlaştığı mevcut ortamda, likidite imkanlarını Körfez ülkelerindeki yatırım fonlarına yoğunlaştıracak.

Suudi Arabistan’ın elindeki 1 trilyon dolarlık dev yatırım fonu ile diğer Körfez yatırım fonları Türkiye’ye yatırıma davet edilecek. Abu Dabi’nin 875 milyar dolarlık fonu, Kuveyt’in ise 700 milyar dolarlık yatırım fonları bulunuyor.

Ortak yatırım arayışı

Edinilen bilgilere göre, Türkiye’den üst düzey yetkililer önümüzdeki dönemde bir Körfez turu’na çıkarak, başta Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden yatırım ve likidite imkanlarını araştıracak. Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) sürecinde, yapısal reformları gerçekleştiren ve enerji kaynaklarının Batı’ya taşınmasında "koridor" ülke olduğu konusunda vurgulamalarda bulunacak olan yetkililer, Türk şirketleri ile körfez ülke sermayesinin, bölgede ortak yatırımlar gerçekleştirebileceğine de vurgu yapacak. Yetkililer, Körfez’deki yatırım fonlarına, Türkiye’deki yatırım imkanları konusunda bilgilendirecek. Bu arada körfez yatırım fonlarının, GAP başta olmak üzere enerji, telekomünikasyon, perakende ve lojistik sektörlerine yatırım ve iştirak açısından sıcak baktıkları belirtiliyor. Varlığa Dayalı Menkul Kıymet İhracı (Sukuk İcara) konusunun da cazip ortak yatırım imkanları arasında yer aldığı ifade ediliyor. Yetkililer, Türkiye’nin, Körfez ülkelerinden yıllık en az 10-15 milyar dolar sermaye çekebileceğini vurguluyor.

IMF de kaynak arıyor

KÜRESEL ekonomik krizde birçok ülkenin yardım isteğinde bulunduğu Uluslararası Para Fonu da (IMF), kaynaklarını güçlendirmek için Suudi Arabistan’dan kaynak arıyor. Halen 200 milyar doların üstünde bir kaynağı olan IMF’nin, yardım taahhütleri ise 100 milyar doları buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!