Türkiye, Kaddafi’yi sildi, A&T Bank’taki Libya payı BM’ye uyan TMSF’ye geçti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Kaddafi’yi sildi, A&T Bank’taki Libya payı BM’ye uyan TMSF’ye geçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2011 19:51

Hükümetin Libya’da yılların lideri Muammer Kaddafi’yi silmesi, Birleşmiş Milletler (BM) kararını da dikkate alan TMSF’yi harekete geçirdi. TMSF, Arap Türk Bankası’ndaki (A&T) Libya payına el koydu. A&T Bank’ın yüzde 62.37 hissesine sahip Libyan Foreign Bank’ın temettü dışındaki ortaklık haklarını TMSF kullanacak. Türk bankacılık tarihinde ilk kez, bir bankaya mali başarısız-lığından dolayı değil, uluslararası hukuk nedeniyle el konulmuş oldu.

Haberin Devamı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin kararlarının Türkiye’de uygulanmasına yönelik alınan Bakanlar Kurulu kararının 2 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, Muammer Kaddafi’ye yönelik yaptırımlar konusunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) da harekete geçti. Buna göre, Türkiye-Libya ortaklığındaki, Türkiye İş Bankası ve Ziraat Bankası’nın da hissedarı olduğu Arap Türk Bankası’nın (A&T Bank) yüzde 62.37 hissesine sahip Libyan Foreign Bank’ın (LFB) temettü dışındaki ortaklık haklarını TMSF kullanacak. Bankanın Türkiye’deki malvarlıkları dondurulurken, LFB’yi temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri ve genel müdür de görevden alınarak, yerine yeni üyeler atandı. Türk bankacılık tarihinde ilk kez, bir bankaya mali başarısızlığından dolayı değil, uluslararası hukuk nedeniyle el konuldu.

Haberin Devamı

Kaynaklar donduruldu
BM Güvenlik Konseyi’nin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının Türkiye’de uygulanmasına yönelik alınan Bakanlar Kurulu kararının 2 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, kararının uygulanması Libyan Foreign Bank açısından sona erdirilinceye kadar TMSF bankanın temettü dışındaki ortaklık haklarını kullanacak. Buna göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu  (BDDK) tarafından, Arap Türk Bankası’nda  yüzde 62.37 nitelikli pay sahibi olan ve hakim hissedar konumunda bulunan Libyan Foreign Bank’ın sahip olduğu varlık, fon ve ekonomik kaynaklar donduruldu ve Bankacılık Kanunu’nun 8. maddesinin (1) numaralı fıkrasının (e) bendindeki şartlar ortadan kalktı. Arap Türk Bankası’nda Libyan Foreign Bank’ı temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri ve genel müdür de görevden alındı. Başkan Vekili Mohamed Najib H. El-Jamal ve üyeler Abdulfatah A. Enaami, Abdulaziz Mohamed Ali Mansur, Abdurauf İbrahim Shneba, Saeid Awad R. Rashwan’ın yerine Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Feyzi Çutur, İsmail Güler, Oğuz Kayhan, Hikmet Aydın Simit ve  Yusuf Dağcan getirildi.  Genel müdürlüğü yürüten Sadek  Abu Hallala yerine Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak Osman Arslan atandı. Göreve atananlar dün göreve başladı.

Haberin Devamı

İlişkiler sağlıklı olur
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise uygulamanın “sağlıklı ilişkiler tesis edeceği” açıklamasını yaptı. Arap Türk Bankası’nın mali yapısının sağlamlığı, likidite ve sermaye yeterliliği düzeyi gibi temel bankacılık göstergeleri bakımından BDDK  düzenlemelerine uyumlu bir banka olduğunu vurgulayan BDDK, şunları dile getirdi: “Libya’da devam eden süreç sonuçlanana kadar hisselere ait temsilin Fonu temsil eden yönetim kurulu üyeleri tarafından yerine getirilecek olması bankanın taraflarla yapacağı iş ve işlemlerde daha sağlıklı ilişkiler tesis etmesini sağlayacak.”

Arap-Türk Bankası: Geçici bir dönemi  kapsaması bekleniyor

Haberin Devamı

ARAP-Türk Bankası, yaşanan gelişmelerin sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararın gereği olup geçici  bir dönemi kapsayacağının öngörüldüğünü açıkladı. 1977’de kurulan bankanın 34 yıldır başarıyla devam ettirdiği bankacılık  hizmetlerini, iş ve işlem hacimlerini artırarak ve her türlü yükümlülüklerini  yerine getirerek sürdüreceği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: ”Bankamız 240 milyon lira ödenmiş sermaye ve 2 milyar lirayı aşan aktif  büyüklüğü ile mali açıdan güçlü bir bankadır. Yaşanan bu gelişmeler sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararın gereği olup geçici bir dönemi kapsayacağı öngörülmektedir. Bankamızın Libya Foreign Bank’a ait olan hisselerinin yönetimi devralınmış olup Ziraat Bankası ve İş Bankası’nın  yönetimdeki sorumluluk ve yetkileri aynı şekilde devam ediyor.”

Haberin Devamı

Rakamlarla A&T Bank

Aktiflerinin değeri 18 milyar doları aşıyor.
Libya Merkez Bankası’nın yüzde 100 sahibi olduğu The Libyan Foreign Bank, A&T Bank’ın en büyük ortağı.
33’ü yerli, 130’u uluslararası olmak üzere 35 ülkeye yayılmış muhabir ağı, 400 banka ile SWIFT bağlantısı bulunuyor.
2 milyar lirayı aşkın aktif büyüklüğü ve 240 milyon lira ödenmiş sermayesi olan banka, Türkiye’de 6 şube ve 251 çalışan ile hizmet veriyor.
2015’e kadar ağırlıklı  Marmara Bölgesi olmak üzere şu anda 6 olan şube sayısını 25-30’a çıkarmayı hedefliyordu.
2010 yılı toplam dış ticaret hacmi 1.7 milyar dolar olurken, Libyan bu miktardan yüzde 60-65 civarında pay  alıyor.

Mali bünye sağlam hizmet devam edecek

Haberin Devamı

TMSF’den yapılan açıklamada, Arap Türk Bankası’nın mali bünyesinin sağlam olduğu ve bankanın her türlü  bankacılık hizmetlerini sürdürmeye ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam  edeceği vurgulandı.

İş Bankası hissesini satıyor

İŞ Bankası, sahibi olduğu yüzde 20.5’lik hissesinin devrine yılbaşında başlamıştı ve bu satış süreci devam ediyor. A&T Bank Genel Müdür Yardımcısı Özgür Erker’in mart ayında yaptığı açıklamaya göre, sürecin ilk yarı yıla kadar biteceği düşünülüyordu. Arap ve Türk hissedarların bir ortak girişim bankası olarak 1977 yılında kuralan Arap Türk Bankası (A&T Bank),  İstanbul merkez, Kozyatağı ve Ankara şubelerine, 2009 içinde Gaziantep, Kayseri ve Konya şubelerini eklemişti. Bankada Ziraat Bankası’nın 15.43 Kuwait Investment’in yüzde 1.62. hissesi bulunuyor.

Davutoğlu: Uluslararası kararlara uymak yükümlülüktür

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararları uygulamamız gerekir. Biz zaten bunları uyguluyorduk. Bu uluslararası bir yükümlülüktür” dedi. Davutoğlu, yardımların bundan sonra Libyalı muhaliflere nasıl ulaştırılacağının sorulması üzerine Bingazi dönüşünde kendisine Petrol ve Finans Bakanı’nın da eşlik ettiğini belirterek, “Detayları görüşmelerimizde belirleyeceğiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!