Türkiye, kaçak sigarayı yanlış yerlerde arıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, kaçak sigarayı yanlış yerlerde arıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2007 00:00

Philip Morris SA Genel Müdürü Turhan Talu, "Türkiye, kaçak sigarayı yanlış yerlerde arıyor. İçerde üretim yapan 6 sigara şirketinde kaçağın olması mümkün değil. Hepimiz yüzde 100 kayıtlı çalışıyoruz. Maliye bizi her ortamda 24 saat zaten denetliyor. Bu açıdan bir sıkıntımız yok. Ancak kaçakta asıl sorun sınırlarda. Bu yüzden sınırları iyi denetlemek gerek" dedi.

PHILIP Morris SA Genel Müdürü Turhan Talu, Maliye Bakanlığı’nın içki ve sigara fabrikalarına yeni kurdurduğu, ancak devreye almayı ertelemek zorunda kaldığı "bandrol-üretimi izleme sistemi" için, "Türkiye, kaçak sigarayı yanlış yerlerde arıyor. İçerde üretim yapan toplam 6 sigara şirketinde kaçağın olması söz konusu değil. Çünkü, hepimiz yüzde 100 kayıtlı çalışıyoruz" dedi. Yeni sistemin kaçağı önlemeye yetmeyeceğini savunan Talu, "Asıl sorun sınırlarda. Kaçak sigara sınırlardan giriyor" diye konuştu.

YANLIŞ HAVA OLUŞTU: Turhan Talu, Gelir İdaresi’nin ihale açıp, SICPA’ya kurdurduğu sigara ve alkollü içkide yeni tip "bandrol-izleme sistemi"yle özellikle içeride üretim yapan sigara şirketlerini suçlayan bir hava oluşturulduğunu savundu. Talu, şunları söyledi: "Biz yeni sistemin kaçağı önlemeye yetmeyeceğini baştan ilgililere söyledik. Bunun üzerine, Türkiye’de üretim yapan 6 sigara şirketi kaçağın arkasındaymış gibi bir hava oluştu. Oysa biz Maliye’nin veya diğer ilgili kurumların üretimlerimizi, satışlarımızı izlemesine karşı çıkmıyoruz, yeni kurulan sistemin sağlıklı işlemeyeceğini söylüyoruz."

PAKETTE 5 YKR: Yeni "bandrol-izleme sistemi"nin sigarada paket başına 5 YKr ek maliyet getirdiğini ifade eden Turhan Talu, şöyle konuştu: "Sistem sağlıklı işlese, sigara kaçağı gerçekten durma noktasına gelecek olsa, paket başına 5 değil 15 YKr’yi de karşılamaya hazırız. Ancak, yeni bandrol ve izleme sistemi, mevcuttan daha iyi sonuç verecek gibi değil. Sigarada zaten bandrol var ve gayet iyi de işliyor. Yeni sistemde Gelir İdaresi’nin bandrolleri sigaranın üretim aşamasında aktive etmesi gerekiyor. Fakat, şu anda sistem öyle çalışacak gibi değil. Yani, Gelir İdaresi bandrolleri aktive edip, bize teslim ediyor. O zaman yeni bandroller bence mevcut bandrollerden daha da geride kalıyor."

FABRİKAYA DENETMEN DİKSİNLER: Turhan Talu, Tütün Üst Kurulu kuruluncaya kadar, Tekel’in denetmenlerinin özel sigara fabrikalarında 24 saat üretimi denetlediğini hatırlatarak, şunları dile getirdi: "Bence bugün de Maliye Bakanlığı isterse fabrikalarımıza birer değil, 30’a denetmen koyabilir. Buyursunlar, üretim aşamasında herşeyimizi görsünler, izlesinler. Sektörün en büyüğü olarak kapımız böyle bir denetime her zaman ardına kadar açık. Zaten Maliye Bakanlığı’nın da böyle bir yetkisi var."

’KÖTÜ ÇOCUKLAR’ DIŞARIDA: Kaçak sigaranın ve taklitçilerin asıl hedefinin Tekel ve Philip Morris olduğunu savunan Talu, şunlara dikkat çekti: "En fazla taklit edilen veya kaçağı piyasaya sürülen sigaraların başında bizim Marlboro ile Tekel’in ürünleri geliyor. Yani, kaçağın asıl mağduru biziz. Bu işin ’kötü çocuklar’ı da içeride değil, dışarıda. O yüzden sınırları iyi denetlemek gerekiyor."

Philip Morris Türkiye dünya dördüncüsü oldu

İSTANBUL Sanayi Odası’nın (İSO) "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 26’ncılığa yükselen Philip Morris SA, dünyadaki Philip Morris üretim merkezleri ağı içinde 4’üncü sıraya yükseldi. Philip Morris SA Genel Müdürü Turhan Talu, "2006 yılındaki 1 milyar 92 milyon YTL’lik üretimden satışımızla Rusya, Japonya ve Endonezya’dan sonra dördüncü sırada bulunuyoruz" dedi. Talu, pazar büyüklüğü açısından da Türkiye’nin Çin, ABD, Rusya, Japonya ve Endonezya’nın ardından 6’ncı sırada yer aldığını vurguladı.

Özelleştirmede biz arsa değerini ’sıfır’ sayarız

PHILIP Morris SA Genel Müdürü Turhan Talu, şartların uygun olması halinde Tekel Sigara’nın özelleştirilmesiyle ilgilenmeyi düşündüklerini belirterek, şöyle konuştu: "Biz özelleştirmede fabrikaların arsa değerine bakmayız, hatta ’sıfır’ sayarız. Çünkü, o fabrikaları yıkıp, yerine konut yapacak değiliz. Bizim işimiz o fabrikalarda üretim yapmak, üretimi daha da büyütmek için gerekirse yatırım yapmak."

TÜRKİYE’de Sabancı Grubu ortaklığıyla üretim yapan Philip Morris SA’nın Genel Müdürü Turhan Talu, Gelir İdaresi’nin sigarada yeni devreye sokmaya çalıştığı bandrol sistemini, "görsel kontrol gidiyor, görünmez kontrol geliyor" diyerek eleştirdi. Talu, şunları söyledi: "Sigaradaki mevcut bandroller tüketiciye, yani sigara tiryakisine gözle görebileceği kontrol olanağı sağlıyor. Oysa yeni bandrol sisteminde kontrol özel bir cihazla yapılabiliyor. Çünkü, görünmez bir mürekkep kullanılıyor. Böylece tüketicinin aldığı sigaranın kaçak veya sahte olup olmadığını kendisi doğrudan kontrol edemiyor. Bu kontrolü sadece Maliye’nin 500 dolayındaki gezici kontrol elemanları yapabiliyor. 160 bin bakkal veya sigara satış noktasına 500 kontrolör yeter mi? Oysa, kaçak sigarayla mücadelenin üç ayağı vardır. Bunların başında tüketici gelir. Arkasından devleti ve yatırımcıyı sıralamak gerekir. Yeni sistem tüketicinin kontrolünü devre dışı bırakıyor."

Tekel, Maliye Bakanı’nın dediği gibi ’güzelleşiyor’

PHILIP Morris SA Genel Müdürü Turhan Talu, "Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde geride bıraktıkları Tekel Sigara’nın özelleştirmesini şöyle değerlendirdi: "Tekel, son iki yılda çok doğru işler yaptı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın dediği gibi Tekel, ’güzelleşmeye’ başladı. Artık kár da ediyor. Tekel Sigara’nın geldiği nokta, özelleştirme açısından daha sevindirici. Çünkü, özelleştirme şansı daha da arttı. Özelleştirme modelinin nasıl olacağını görmeden, ihaleye girip girmeme konusunda kesin bir karar veremeyiz. Öncelikle Rekabet Kurumu bizim için, ’monopol tehlikesi var, giremezler’ diyecek mi, ona bakmalıyız. Oluşurulacak modelle bu sorunu da aşmak mümkün."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!