‘Türkiye kabuğunu kırdı’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye kabuğunu kırdı’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2023 07:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kendini kuvvetli gören ve hak hukuk tanımayanlar bilsinler ki Türkiye kabuğunu kırmıştır” dedi.

Haberin Devamı

İş dünyası MÜSİAD’ın 5’incisini düzenlediği Vizyoner’23 Zirvesi’nde buluştu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç’in katımıyla başlayan zirvenin bu yılki sloganı ‘Biz’in Gücü’ oldu.

‘Türkiye kabuğunu kırdı’

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin 101 teknoparkında, 9 bin 800’ün üzerinde girişimci ile teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürdüğünü ve bin 600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezinde 222 bin kişinin çalıştığını anlattı.

Haberin Devamı

Bakan Kacır, Türk sanayisinin 2002’de 36 milyar dolar seviyesinde olan ihracatının bugün 254 milyar doların üzerine çıktığını, bunun 240 milyar dolarlık bölümünü ise imalat sanayisinin oluşturduğunu söyledi.

TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE ANLAYIŞI

Kritik teknolojilerde tam bağımsız Türkiye anlayışıyla hareket ettiklerini anlatan Kacır şöyle konuştu: “Türkiye Yüzyılı’nda savunma sanayinin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık ediyoruz. Türkiye güneş paneli, beyaz eşya, ticari araç gibi alanlarda Avrupa’nın 1 numarası. Mavi Vatan’da dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu’yu yüzdüren, milli yüksek çözünürlüklü gözlem uydusu İMECE ile uzayda ben de varım diyen bir Türkiye var. TÜRKSAT 6A’yı da yerli ve milli olarak geliştiriyoruz, üretiyoruz. Önümüzdeki yıl uzaya göndereceğiz.  Böylelikle haberleşme uydularını yerli imkân ve kabiliyetlerle üreten 10 ülkeden biri olacağız.

TÜRKİYE ASLA TÜRKİYE’DEN İBARET DEĞİL

Kendini kuvvetli gören ve hak hukuk tanımayanlar bilsinler ki Türkiye kabuğunu kırmıştır. Türkiye açık engellemelere, ambargolara rağmen tam bağımsızlık yolunda kritik eşikleri artık geride bırakmıştır. Türkiye asla Türkiye’den ibaret değildir. Biz bu yolculuktan asla dönmeyeceğiz. Yeryüzünü yeniden adalet ve merhametle buluşturana kadar bu yolculuktan, bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Türkiye kabuğunu kırdı’

HAVACILIK TARİHİ YENİDEN YAZILIYOR

-BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ise, ürettikleri hava araçlarını 33 ülkeye ihraç ettiklerini ve en yakın rakip ABD’nin önünde olduklarını belirterek, “Kızılelma’yı da söz verdiğimiz tarihten önce uçurduk. Havacılık tarihi yeniden yazılmaya başlandı. TCG Anadolu’da da yer alacak TB3’ün üçüncü uçuş testi şu an yapılıyor. Dualarınızı bekliyorum” diye konuştu. Açılışta, MÜSİAD tarafından düzenlenen Yeşil Teknoloji Kategorisi’nden derece alan ödül sahiplerine 50’şer bin lira ödül verdi.

‘İHRACAT DESTEKLERİNİ İKİ KATINA ÇIKARIYORUZ’

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da Vizyoner’23’teki konuşmasına “Çalışma hayatının üçte ikisi, ömrünün yarısı MÜSİAD’daki görevleri ile geçmiş bir kardeşiniz ve şimdi beş aydır Ticaret Bakanı olarak, şu an bu kürsüde konuşuyor olmamın anlamı bende çok derindir” sözleriyle başladı. Ürünlerin dijital ve yeşil çözümler sunmasının rekabetçilik için ana kriter haline geldiği, yeşil ekonomilere yönelik eğilimin arttığı bir dönemden geçildiğini belirten Bolat, “Bugün, 255 milyar dolar mal ve 100 milyar dolar da hizmet olmak üzere, yılda 355 milyar dolarlık döviz geliri elde eden bir ülkeyiz. Türkiye Yüzyılı’nda temel hedefimiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek ve orta gelir tuzağını aşıp zenginler ligine katılmaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Türkiye kabuğunu kırdı’

Bakan Bolat konuşmasına şöyle devam etti:

TEK YOL İHRACAT

“Önümüzdeki dönemin olmazsa olmazı; katma değerli üretim ve ihracattır. Savunma sanayi ihracatında dünyada öncü ülkelerden biri olma, yazılım ihraç etme, yerli ve milli otomobil Togg’u ihraç etme, yüksek teknolojili ürün ihracatımızı artırma bu dönemin hedefleri arasındadır. ‘Tek yol, ihracat’ anlayışımız çerçevesinde hem mal, hem de hizmet ihracatımıza çeşitli destekler sağlıyoruz, ihracatçılarımızın adeta her adımına destek veriyoruz. Bu amaçla, bakanlığımızın 2024 yılı bütçesini ve ihracat desteklerini en az iki katına çıkarıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!