Türkiye ilk kez simülatör ihraç etti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ilk kez simülatör ihraç etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2006 12:34

Havelsan tarafından geliştirilip üretilen, ileri teknoloji ürünü CN-235 uçağı tam uçuş simülatörü Güney Kore'ye ihraç edildi. Türkiye'nin ilk simülatör ihracatının değeri 30 milyan dolar oldu.

Simülatörün sevkinden önce düzenlenen uçağa yükleme töreninde konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ilk simülatör ihracatının yapıldığını, bunun da çok önemli bir anlam ifade ettiğini belirterek, “Bu ihraç bizim gelmek istediğimiz seviyeyi çok iyi bir şekilde gösteriyor. Bu ihracat, önümüzde yeni çığırlar açacaktır” dedi.

Simülatörün yaklaşık değerinin 30 milyon dolar olduğunu belirten Bakan Tüzmen, şöyle konuştu: “İhraç ettiğimiz Türk ürünlerinin tonu ortalama 400-500 dolar. 15 tonluk bu simülatörün değeri ise 30 milyon dolar. İşte biz böyle yüksek teknoloji ürünlerini üretip, onları satar hale geldiğimiz zaman görüyorsunuz tonu 2 milyon dolardan ürün ihraç ediyoruz. Böyle yüksek teknolojiyi yakaladığımız zaman, yüksek teknoloji ihracatını yaptığımız zaman ülkemize ne kadar katma değer sağladığımız ortada. Bakıyorum artık biz Güney Kore gibi yüksek teknoloji üreten bir ülkeye yüksek teknoloji gerektiren ürün satıyoruz. Bu açıdan hepinizi ne kadar tebrik etsem azdır diye düşünüyorum.”

Tüzmen, Türkiye'nin son 3 yılda yaptığı ihracatta makine imalat sanayinin, yüksek teknoloji ürünlerinin, otomotivin ve elektronik eşyaların payının ciddi şekilde arttığı bir dönemin yaşandığını söyledi.

“İLERİ TEKNOLOJİ İHRACATINA AĞIRLIK VERMELİYİZ”

İleri teknoloji ihracatının daha da artması için araştırma-geliştirme faaliyetlerinin artırılması gerektiğine işaret eden Tüzmen, “Şu anda yüzde 11'ler civarında böyle (ileri teknoloji ihracatı) bir pay olduğunu düşüyoruz. Bunu çok hızlı bir şekilde artırabileceğimizi görüyorum” diye konuştu.

Bu çerçevede dış ticaret firmalarının da araştırma-geliştirme faaliyetlerinin önemini anladığını belirten Bakan Tüzmen, “Bu simülatör araştırma-geliştirmeye ayrılan paraların ne kadar hızla geri döndüğünün de bir göstergesidir” dedi.
Havelsan A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Zaim Çil de, sevkıyatı yapılan CN-235 uçağı tam uçuş simülatörünün yapımına 2002 yılında Güney Kore Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan bir sözleşmenin ardından başlandığını söyledi.
Havelsan'ın daha önce Türk Hava Kuvvetleri'ne CN-235 uçağı tam uçuş simülatörü yaptığını, bunun verdiği güvenle Güney Kore'nin kendilerinden böyle bir sipariş istediğini anlatan Çil, söz konusu simülatörün Amerikan Havacılık İdaresi'nin (FAA) D seviyesi standardında olup, bir tam uçuş simülatörünün olabileceği en yüksek teknik özellikte olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından, emekli korgeneral ve Havelsan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yılmaz, Bakan Tüzmen'e bir teşekkür plaketi verdi.

SEVKIYATI 1 MİLYON DOLAR

Güney Kore Hava Kuvvetleri tarafından satın alınan CN-235 uçağı tam uçuş simülatörü, dünyadaki 4'üncü tam uçuş simülatörü (diğer üçü Endonezya, İspanya ve Türk hava kuvvetlerinde bulunuyor). 15 ton ağırlığında ve 30 milyon dolar değerindeki simülatör, Antonov uçağına yüklenerek Güney Kore'nin Pusan kentine iletilecek. Sevkıyatı için 1 milyon dolar harcanacak simülatör, Pusan'da bekleyen Havelsan ekibi tarafından kurulup Güney Kore Hava Kuvvetleri'ne teslim edilecek.

Tamamen Havelsan mühendisleri tarafından geliştirilen, en karmaşık ileri teknolojiyi içeren ve bir uçak yapımı seviyesinde zorlukları olan sistem, bir uçuş simülatörü olarak FAA'dan D seviyesi standardında, kendi sınıfının en üstün teknik özelliklerine sahip bir ürün durumunda bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!