Türkiye-Hindistan ticaret dengesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye-Hindistan ticaret dengesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2009 15:32

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye ile Hindistan arasındaki ikili ticaret hacminin 2008 yılında 3 milyar dolar olduğunu belirterek, “Bu rakamın 2,4 milyar dolarlık kısmı Türkiye'nin ithalatı. Bu dengenin Türkiye lehine düzelmesi için gerekli çalışmaları yapmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

 Hindistan'ın Müslüman Ticaret Odası Genel Sekreteri Mohammad Dawood Khan, beraberindeki iş adamı heyetiyle EBSO'yu ziyaret etti.

Toplantının açılışında konuşan Yorgancılar, Türkiye'nin Hindistan ekonomisinin yıllar içindeki “etkileyici” gelişimini takip ettiğini söyledi. Hindistan'ın GSMH ve dış ticaret hacmindeki büyümeyle “eşsiz” ekonomilerden biri haline geldiğini kaydeden Yorgancılar, kalifiye iş gücüyle de “fırsatlar ülkesi” konumunda olduğunu dile getirerek, “Bu imkanları geliştirmek üzere çeşitli alanlarda ikili ekonomik ilişkilerimizi geliştirmeye odaklandık” dedi.

2008 yılında ikili ticaret hacminin 3 milyar dolar olduğunu hatırlatan Yorgancılar, “Bu rakamın 2,4 milyar dolarlık kısmı Türkiye'nin ithalatı. Bu dengenin Türkiye lehine düzelmesi için gerekli çalışmaları yapmalıyız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yorgancılar, iki ülke arasındaki iş çevrelerinin işbirliği için son derece ilgili olmasına rağmen, sınırlı miktarda sermaye akışının gerçekleştiğini söyledi.
Yorgancılar daha sonra, Hinli iş adamlarına EBSO ile ilgili bilgiler aktardı.

Mohammad Dawood Khan da, Hindistan Müslüman Ticaret Odasının 4 yıl önce kurulduğunu ve bilişim, makine, tarım, tekstil, lojistik gibi farklı sektörlerden binden fazla üyesinin bulunduğunu anlattı.

Odanın kurulu olduğu Nagpur şehri hakkında da bilgi aktaran Dawood Khan, bölgenin ülkenin merkezinde yer aldığını, hava, kara ve demir yolu ulaşımı açısından gelişmiş olduğunu söyledi.

Oda olarak hem Nagpur'da, hem ülkenin diğer illerinde hem de uluslararası boyutta ticari ve ekonomik faaliyetleri geliştirmek için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Dawood Khan, bu amaçla Asya başta olmak üzere diğer ülkelerle çeşitli uluslararası toplantılar gerçekleştirdiklerini, bütün ülkeler ve medeniyetlerle ilişkilerini geliştirme amacında olduklarını kaydetti.

Dawood Khan, Türkiye'deki firmalarla da işbirliği kurarak, kendi bölgelerinden Türkiye'ye ithalat ve ihracat gerçekleştirmek istediklerini bildirdi.

Hintli heyette, tarım, kimya, bilgisayar, tekstil, kozmetik ve dondurulmuş gıda sektörlerinden 8 iş adamının yer aldığını belirten Dawood Khan, İzmir'in ardından İstanbul ve Ankara'daki ticaret ve sanayi odalarını da ziyaret ederek buralarda da ikili firma görüşmeleri yapacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Hindistan'ın İzmir Fahri Başkonsolosu Turgut Koyuncuoğlu da, 26 yıldır bu görevi sürdürdüğünü belirterek, bu süreçte iki ülke arasında ekonomik ve ticari anlamda birçok fırsatların bulunduğunu tespit ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından firma görüşmelerine geçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!