Türkiye, ham çelik üretiminde en hızlı yükselen ülke

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, ham çelik üretiminde en hızlı yükselen ülke
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 11:19

Türkiye, ham çelik üretimini en hızlı artıran ülke oldu. Dünya Çelik Birliği, 2012 Ocak ayı verilerine göre Türkiye, 2011 yılındaki 34,1 milyon ton üretimle Almanya'nın ardından 8. sıraya yerleşti.

Haberin Devamı

Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DCUD) tarafından yayınlanan Dünya Çelik Birliği 2012 Ocak ayı verilerinden derlenen bilgilere göre, Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına oranla ham çelik üretimini yüzde 14,4 artıran Türkiye, en büyük 15 çelik üreticisi arasında üretimini en hızlı artıran ülke oldu. Ham çelik üretimiyle daha önce 10. sırada yer alan Türkiye, bu üretim artışıyla Brezilya ve Ukrayna'yı geride bırakıp 2 basamak birden yükseldi.

En büyük üretici olan Çin'in yüzde 13, Japonya'nın yüzde 10 daralma yaşadığı pazarda, Hindistan, Güney Kore, Ukrayna ve Almanya'nın üretiminde de geçen yıla göre düşüş yaşandı.

Üretimde en büyük 15 ülkenin büyük bölümünün üretim hızında yavaşlama göze çarparken, en hızlı gelişen ülkeler arasında Türkiye'yi yüzde 11 ile Fransa, yüzde 5,7 ile ABD izledi.

Haberin Devamı

Dünya ham çelik üretimine ilişkin verilerin, küresel ekonomik krizin etkileri olarak yorumlanabileceğini belirten DCUD, “Kriz etkilerini yansıtan büyük çelik üreticisi ülkelerdeki üretim düşüşlerinin devam etmesi halinde, Türkiye'nin ham çelik üretiminde kalıcı bir şekilde 8. sıraya yerleşmesi ve 7. sırada yer alan Almanya'yı da 2 yıl içinde geride bırakması ihtimal dahilinde görülüyor” görüşünü ifade etti.

Yassı çeliğin etkisi

DCUD'un yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin ham çelik üretimindeki hızlı yükselişinde yassı çeliğe yaptığı yatırımların önemli rol oynadığı dile getirilerek, yassı çelik üretiminin, geçmişte önemli bölümü ithalatla karşılanan iç talep ihtiyacına yetişmek üzere olduğu da ifade edildi.

İç talebin krize rağmen canlılığını koruması nedeniyle kapasitesini yüzde 75'e ulaştıran sektörün, ihracatta da en büyük pazarlar olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşadığı kayıpları AB, Güney Amerika ve Uzak Doğu pazarlarına ağırlık vererek telafi ettiği belirtiliyor.

Ham çelikte, 2011 yılında üretimini yüzde 17 artırarak 34,1 milyon tonluk üretim yapan Türkiye, bu yıl ise yüzde 11 büyümeyle 38 milyon ton üretim hedefliyor.
Yassı çelikte 2008 yılına kadar sadece Erdemir'in üretim yaptığı sektörde, İskenderun Demir Çelik, Çolakoğlu Metalurji, Tosçelik ve MMK Metalurji'nin yaptığı yatırımlarla üretimin 9,7 milyon tona ulaştığı, İsdemir ve Habaş'taki yatırımların da devreye girmesiyle üretimdeki hızlı artış grafiğinin devam etmesinin beklendiği ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!