Türkiye Finans, Suudi NCB'ye satıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Finans, Suudi NCBye satıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2007 17:48

Türkiye Finans'ın yüzde 60 hissesi Suudi Arabistanlı National Commercial Bank'a (NCB) satıldı.

Haberin Devamı

Türkiye'deki finans kuruluşlarının satışına yeni bir halka daha eklendi. Ülker Grubu ile Boydak Grubu'nun ortak olduğu katılım bankası Türkiye Finans'ın yüzde 60 hissesi Suudi Arabistanlı National Commercial Bank'a (NCB) satıldı. NCB söz konusu hisseler karşılığında 1 milyar 80 milyon dolar ödeyecek.Devir işlemlerinin ise BDDK'nın onayının ardından, 2007 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Satışın ardından Ülker Grubu ve Boydak Grubu yüzde 20'şer hisse ile stratejik ortak olma konumunu devam ettirecek. 

İki grup arasındaki anlaşma için düzenlenen törende konuşan Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, anlaşmayı, faizsiz bankacılık alanında dünyanın en büyük hisse devri olarak nitelendirdi. Boydak, sektörde yabancı payının artmasına ilişkin de “Biz bu adımları atarken BDDK ile görüştük. Yatırımın ülkemize ne getirdiğine bakmak lazım. Daha büyük hedeflerle devam edeceğiz. Türkiye Finans’ın kaynakları vadesi daha da uzayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

NCB Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Abdullah Bahamda da ilk yatırım hedeflerinin Türkiye olmasının bir tesadüf olmadığına dikkat çekti. Türk Finans hissesini alarak Suudi Arabistan dışına adım attığını söyleyen Bahamda, Türkiye’de katılım bankacılığının daha genç olduğunu ve bu alanda büyüme potansiyelini yüksek gördüklerini kaydetti.

Bahamda, NCB’nin hisse dağılımına ilişkin soruyu yanıtlarken de, bankanın yüzde 70’inin devlete ait olduğunu, yüzde 20’sinin farklı işadamlarına ait olduğunu ifade etti.

SUUDİ ARABİSTAN'IN İLK BANKASI

Türkiye Finans, Ülker ve Boydak gruplarının Anadolu Finans ve Family Finans kurumlarını 2005 yılında birleştirmeleriyle kurulmuştu. Toplam 124 şube ve 2 bin 199 çalışan ile 570 bin müşteriye hizmet veren Türkiye Finans, katılım bankacılığı sektöründe lider konumda bulunuyor.

Suudi Arabistan'ın ilk bankası olan NCB, 54 yıldır faaliyetlerini devam ettiriyor. Şirketin çoğunluk hissesi Suudi Arabistan hükümetinin elinde bulunuyor. Ödenmiş sermaye açısından Suudi Arabistan'ın ve Ortadoğu'nun en büyük bankası olan NBC'nin 2005 sonuı itibariyle toplam aktifleri ise 39 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bankanın 2005 net karı da 1 milyar 336 milyon dolar seviyesinde.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan'da toplam 255 şubesi bulunan NCB'nin müşteri sayısı da 1.5 milyona yakın. Bankada toplam 7 bin 796 kişi çalışıyor. NCB'nin Suudi arabistan dışında Beyrut ve Bahreyn'de birer şubesi, Londra, Seul, Tokyo ve Singapure'da da temsilcilikleri bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!