Türkiye en hızlı pazarımız ama vergide ‘düz’e geçin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye en hızlı pazarımız ama vergide ‘düz’e geçin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2005 00:00

Unilever Dünya Başkanı ve Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT) Genişleme ve Avrupa Sahası Çalışma Grubu Başkanı Antony Burgmans, Türkiye’nin, Unilever açısından, dünyada en hızlı büyüyen pazar konumunda olduğunu söyledi. Burgmans, ‘dünya büyüme ortalamamız yüzde 4-5 iken, Türkiye’de yüzde 20 oranında büyüyeceğiz’ dedi.

ERT heyetiyle birlikte, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da bulunduğu Hükümet üyeleriyle, ikinci yıllık toplantısını önceki gün yaptıklarını belirten Burgmans, Türkiye ekonomisi, ERT’nin beklentileri ve Unilever’in Türkiye yatırımları konusunda bilgi verdi. AB uyum sürecinin, Türkiye’ye yatırımları hızlandıracağını belirten Antony Burgmans, Unilever’in Türkiye’deki yatırımlarına devam etme kararının AB uyum sürecinde yapılan çalışmalar ile çok daha hızlı ilerleyeceğini bildirdi. Bu arada, Unilever’in Türkiye Başkanı İzzet Karaca da, Türkiye’de bu yıl, 1 milyar dolar ciro beklediklerini söyledi.

ARTIK KRİZ ÇIKMAZ:

Antony Burgmans, Türkiye ekonomisinin güvenilirliğinin arttığını ve kırılganlığının azaldığını belirterek, ‘daha önceleri Türkiye’de kriz çıkmayacağını ümit ediyorduk, şimdi ise artık inanıyoruz’ şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan ile görüşmelerinde, Hükümet’ten, doğrudan bir vergi teşviği istemediklerini belirten Burgmans, ‘Hükümete, ‘Türkiye için büyümeye odaklı vergi politikası’ raporu sunduk’ şeklinde konuştu.

DÜZ VERGİ:

Sundukları raporun en önemli tavsiyesinin düz oranlı vergi sisteminin gözden geçirilmesi olduğunun altını çizen Burgmans, bütçe fazlası hedefine öncelik veren politikaların, bunu hemen hemen sadece vergi gelirlerini artırarak sağladığına dikkat çekti ve artık ekonomide çeşitli gelir-talep esnekliklerini hesaba katarak yapılacak büyüme odaklı vergi politikalarını hazırlama zamanının geldiğini vurguladı.Burgmans, şöyle devam etti: ‘Hükümete sunulan ‘Türkiye için Büyümeye Odaklı Vergi Politikası’ başlıklı raporun en önemli tavsiyesi düz oranlı vergi sisteminin gözden geçirilmesiydi. Bireysel ya da kurumsal tüm gelir kaynaklarına aynı oranı uygulayan kapsamlı bir düz oranlı vergi yapısı, yatırımların, istihdamın ve genel olarak ekonomik faaliyetlerin artması için güçlü teşvikler içeren bir yapıdır. Türkiye ile doğrudan yabancı sermaye girişleri bakımından rekabet içinde olan birçok ülke düz oranlı vergi sistemlerini başarıyla uygulamaktadır.’

VERGİ ÖNERİLERİ:

Vergi sisteminde, tüketime uygulanan dolaylı vergiden çok doğrudan vergilere ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Burgmans, vergi oranları artırılmadan vergi tabanı genişletilerek daha çok vergi toplanabileceğini ifade etti. Burgmans, Türkiye’nin diğer Avrupa ülkelerine göre daha çok doğrudan yatırım çekebilmesi için kurumsal verginin düşük olduğu rebaketçi bir vergi politikası uygulaması gerektiğinin de altını çizdi. Hükümete büyümeye odaklı bir vergi sistemine ilişkin rapor sunduklarını hatırlatan Burgmans, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bu raporu memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

Bizim için de dünya için de stratejiksiniz

UNILEVER
Dünya Başkanı ve Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası (ERT) Genişleme ve Avrupa Sahası Çalışma Grubu Başkanı Antony Burgmans, Türkiye’nin gerek dünya, gerekse Unilever için stratejik önem taşıdığını vurguladı. Türkiye’nin, uyguladığı başarılı ekonomik program sonucunda son yıllarda çok olumlu sonuçlar almaya başladığını belirten Burgmans, mali disiplini sağladığını ve ekonomide Maastrischt kriterlerini neredeyse karşıladığını kaydetti. Türkiye’deki vergi sisteminin reforme edilerek daha etkin bir vergi toplanabileceğini ve verginin yaygınlaştırılabileceğinin altını çizen Burgmans, Türkiye’de geniş bir kayıtdışı ekonomi olduğunu ve vergi sistemi reforme edilerek, daha etkin vergi toplanabileceğini ve verginin geniş tabana yayılarak kayıtdışının azaltılabileceğini ifade etti.

Gümrük uygulamaları daha esnek olsun

TÜRKİYE’nin özelleştirme başta olmak üzere Doğrudan Yabancı Sermaye girişini önemli ölçüde artırmayı başardığını vurgulayan Antony Burgmans, Yatırım Promasyon Ajansı’nın da bu çerçevede önemli bir kurum işlevi göreceğini kaydetti. Doğrudan yatırımın artmasında en önemli konunun yerli ve yabancı işadamlarının Türkiye ekonomisine olan güvenin olduğunu belirten Burgmans, bu çerçevede işadamlarının Türkiye’ye güvenlerinin arttığına dikkat çekti. Burgmans, Türkiye’nin, Gümrük Birliği anlaşmasını imzaladığını ancak bunun uygulanmasına gelince daha esnek bir gümrük prosedürü uygulamasını beklediklerini kaydetti. ‘Devletin çeşitli kademelerinde yaptığımız görüşmelerde, Türkiye’nin yabancı yatırımlar için bir cazibe merkezi olması için yatırım ortamının iyileştirilmesi gerekliliği yönündeki görüşlerimizi dile getirdik’ ifadesini kullanan Burgmans, şöyle devam etti: ‘Bu alanda müzakere tarihi alınmasıyla birlikte son derece pozitif görüşler var. Hükümetinizin yaptığı çalışmaları ve kararlılığını takdir ediyor, daha fazla yabancı yatırım için hayata geçirdikleri yeni uygulamaları alkışlıyoruz. Geçtiğimiz yıldan bu yana olumlu gelişmeler olduğunu düşünüyoruz. Ancak belirli alanlarda cesur ve kararlı adımlar atılmasının da gerekli olduğunu belirtmek isteriz. ’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!